Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Viktor Orbán se musí rozhodnout, jestli chce dál bojovat se světovým spiknutím

Eurolidovci budou 20. března rozhodovat, zda se s rozejít s maďarskou stranou Fidesz

Jean-Claude Juncker a George Soros: Chystáme spiknutí • Autor: AFP, Profimedia
Jean-Claude Juncker a George Soros: Chystáme spiknutí • Autor: AFP, Profimedia

Někde mezi Budapeští a Bruselem se nachází Jižní Amerika. Vztah mezi stranou Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána a Evropskou lidovou stranou (EPP), kam Orbánova vládní strana stále ještě patří, naplňuje znaky divoké telenovely dokonale a dlouho. Příští středu se však eurolidovci budou rozhodovat, zda se s Orbánem rozejít, či v turbulentním partnerství pokračovat. Orbán říká, že konec nechce - ale dělá všechno pro to, aby k němu došlo.

Dilema eurolidovců se dá shrnout takto: spolu s eurosocialisty tvoří unijní politický mainstream a vládnou Evropské unii od jejího vzniku. A to mimo jiné díky hlasům, které tato dvě velká uskupení v europarlamentu mají. Fidesz jich při každých evropských volbách přináší zhruba deset (v končícím volebním období má dvanáct mandátů), což se počítá. V květnových volbách oba velké tábory pravděpodobně oslabí - a o to větší cenu mandáty z Maďarska mají.

Na druhou stranu se Orbán a jeho vláda dávno odklonili od toho, co tento unijní mainstream rozumí právním státem. Což je důvod k vyloučení, ovšem z pohledu lidovců i k opatrnosti. Co když se po svém zapuzení Orbán přimkne k podobně naladěným evropským populistům, a jejich vliv tak zesílí? A co když zesílí natolik, že dostanou možnost reálně ovlivňovat unijní politiku? Taková možnost upřímně trápí v řadách zavedených stran jak pragmatiky moci, tak idealisty.

U správného stolu

Ani z pohledu Viktora Orbána ale není situace jednoduchá. Být součástí evropské lidovecké rodiny přináší řadu benefitů. Jeho europoslanci mají díky příslušnosti k velkému klubu víc finančních a materiálních prostředků k práci; je to zkrátka komfortnější. A být součástí nejmocnějšího politického uskupení znamená více moci i pro Orbána samého. Obrazně řečeno sedí u stolu, u kterého se reálně rozhoduje. V EPP je však zároveň vyvržencem; a vzhledem k tomu, že je premiérem relativně malé unijní země, nikdy nebude vůdčí postavou, o což pravděpodobně stojí. Stát se členem nové rodiny - či přímo založit novou - by jej vysunulo a umožnilo mu stát se figurou v popředí unijní politiky .

Fidesz se přitom se zbytkem svých lidoveckých kolegů rozchází ve viditelných tématech - například a především migrace. Pokud se ovšem podíváme na běžný, méně atraktivní, ale podstatný politický provoz, jsou maďarští zástupci v europarlamentu spolehlivými zástupci své rodiny. Podle dat serveru votewatch.eu, který hlasování detailně sleduje, jsou poslanci Fidesz k EPP loajální ve víc než devadesáti procentech hlasování. Což je na poměry europarlamentu nadprůměr – a například čeští europoslanci se od svých evropských politických rodin odchylují častěji.

Viktor Orbán • Autor: AFP, Profimedia
Viktor Orbán • Autor: AFP, Profimedia

Fidesz tedy sice lidově řečeno dělá rozruch a někdy také ostudu, ale v provozu jsou jeho zástupci vcelku spolehlivými kolečky eurolidovecké hlasovací mašinerie - i když vezmeme v potaz, že eurolidovci jsou podle stejných dat jedním z nejdisciplinovanějších klubů. József Szájer, europoslanec Fidesz, je koneckonců jedním z těch, kdo na disciplínu celého klubu EPP dohlížejí, a přesvědčuje jeho členy, aby hlasovali v souladu se stranickou linií. To všechno je dlouhodobě jeden z argumentů Viktora Orbána i jeho zastánců třeba z německé CSU, proč Fidesz nevylučovat.

Pohled na stranickou disciplínu v europarlamentu zároveň může mírnit obavy těch, kdo se bojí, že vyvržený Orbán založí novou, silnou a cílevědomou skupinu evropských populistů. Statistiky z europarlamentu dokazují starou pravdu, že populisté se snadno shodnou na tom, co nechtějí, hůře už na tom, co chtějí. Evropští zelení, lidovci, socialisté i liberálové jsou velmi disciplinované kluby i přese všechnu různorodost, kterou oplývají. Ale čím radikálnější a populističtější uskupení, tím méně jsou schopna a ochotna táhnout za jeden provaz. A tak například v klubu Evropa svobody a přímé demokracie vedle sebe sedí britský UKIP a italské Hnutí pěti hvězd – ovšem shodly se jen ve čtvrtině hlasování a ve zbytku hlasovaly proti sobě.

Viktor Orbán může pomýšlet na alianci s Marine Le Pen nebo italskou Ligou severu, se severskými euroskeptiky či polským Právem a spravedlností (PiS). Společně by horovali proti “byrokracii” a “elitám”. Skutečně by však západoevropští a skandinávští populisté rádi financovali kohezní fondy, z nichž těží Východoevropané, a na které se přinejmenším jejich voliči dívají skrz prsty? S PiS by se Viktor Orbán zase jen obtížně shodoval na své vstřícnosti k Putinovu Rusku a ruskému státnímu byznysu. Tak by bylo možné pokračovat - a nejspíš úspěšně, jak dokazují zápisy z minulých parlamentních hlasování.

Budou to tedy pro všechna složitá rozhodnutí. Obtížnější pozici má přitom nejspíš Orbán. Jeho vláda před nadcházejícími eurovolbami rozjela divokou kampaň, kde se na billboardech nelichotivě vyhlížející Jean-Claude Juncker doznává, že spolu s Georgem Sorosem osnuje světové spiknutí. A urážky lidoveckého šéfa Evropské komise jsou už pro mnoho Orbánových evropských spolustraníků moc. Orbánova hra tak dostává až bizarní rozměr: před budapešťskou návštěvou Manfreda Webera, eurolidoveckého kandidáta na příštího předsedu Evropské komise, nechal přelepit junckerovské plakáty podél silnice z letiště do města.

Podle středečního vyjádření Webera, který je i šéfem evropských lidovců,  by měl Orbán - pokud chce zůstat - „okamžitě o trvale ukončit kampaň proti Bruselu“ a za všechno se omluvit; a to veřejně a nijak na půl úst. Ale ani to nemusí stačit. Na druhou stranu byl vždycky schopným taktikem, který málokdy něco činí, aniž má v zásobě další tah. Zdánlivě nudný spor, který může lákat jen fanoušky evropské praktické politiky, tak nakonec může být docela fascinující podívaná.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].