Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Zahraničí

Varšavu čeká horká neděle

Na sté výročí nezávislosti Polska se ve Varšavě schyluje k dramatickému pochodu neonacistů

Hlučné shromáždění se světlicemi a vlajkami, které jen velmi ledabyle zakrývaly svou nacistickou symboliku. • Autor: REUTERS
Hlučné shromáždění se světlicemi a vlajkami, které jen velmi ledabyle zakrývaly svou nacistickou symboliku. • Autor: REUTERS

Co se bude v neděli dít? To je aktuálně hlavní otázka pro Varšavu a její obyvatele. Jedenáctého listopadu slaví Polsko obnovenou nezávislost a na letošek, stejně jako u nás, připadá sté výročí. Což by byl důvod k o to větší radosti - pokud by to nebyl důvod k o to většímu bolehlavu, jaký polská metropole od roku 2010 v tento svátek zažívá.

Tehdy se začal pořádat Pochod nezávislosti, jehož se účastní desetitisíce lidí. Oficiálně se listopadovým pochodem oslavují “polské tradice a patriotismus”. Přesnější je ale říct, že jedenáctého listopadu pravidelně pochodují Varšavou náckové, kteří napadají policii i své odpůrce.

Odcházející starostka Varšavy Hanna Gronkiewicz-Waltz (z opoziční Občanské platformy) se rozhodla pro letošek pochod zakázat. Učinila tak deset minut před termínem a odůvodnila to tím, že jí policie nebyla schopná říct, kolik členů může nasadit k Jeruzalémským alejím, hlavní varšavské třídě, kde se pochod konává, a zda může zaručit bezpečný průběh tradičně divokého pochodu.

Proti jejímu rozhodnutí se mezi polskými konzervativci zvedla velká vlna odporu a organizátoři její rozhodnutí napadli u soudu. Prezident Andrzej Duda (z vládní strany Právo a spravedlnost) se mezitím rozhodl, že když se nemůže konat Pochod nezávislosti, uspořádá na náhle uvolněných Alejích jakýsi státní pochod pod svou záštitou. Jeho spolustraník a premiér Mateusz Morawiecki přislíbil, že pro zachování klidu a bezpečí nabídne k dispozici i vojenskou policii, která vypomůže regulérním policejním jednotkám.

Krásná podívaná

Tím dal sice za pravdu varšavské starostce, že policie by situaci možná nezvládla, ale v tom přišel další zvrat: soud rozhodl, že zákaz pochodu byl protiústavní a povolil jej. A teď vzniká problém: kdo bude Alejemi mašírovat? Národovci, nebo státní pochod? Sloučí se oba pochody - a bude to možné? Loni se sice ministr vnitra Mariusz Blaszczak při pohledu na hlučné shromáždění se světlicemi a vlajkami, které jen velmi ledabyle zakrývaly nacistickou symboliku, nechal slyšet, že “je to krásná podívaná” - ale pochodovat spolu s nácky se nikomu z vládního PiS nechce. Stejně jako jim vyklidit prostor, když byl státní pochod již ohlášen.

A pak je tu další varianta: že se oba pochody potkají a zastánci polských tradic a patriotismu některého z jeho účastníků zmlátí. V každém případě čekají Varšavu a celou zemi zvláštní oslavy stoletého výročí polského státu.

Mnoho zahraničních státníků Polsku popřát nepřijede, což souvisí s izolací, do níž se vláda PiS dostala svou rétorikou i reformami, které v očích Evropské komise i řady unijních sousedů ohrožují vládu práva. A do toho pochod, během kterého se může stát spousta věcí - ovšem na žádnou z nich nebude drtivá většina Poláků pyšná.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].