Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Válku s Ruskem nebo Čínou by dnes USA mohly prohrát, varuje studie

Nejde se ubránit velkým obavám z mylného pocitu bezpečí, říká jedna členka kongresové komise

Americká námořní pěchota před patrolou v Iráku • Autor: defense.gov
Americká námořní pěchota před patrolou v Iráku • Autor: defense.gov

Americká vojenská síla se velmi nebezpečně rozkládá a je možné, že válku s Ruskem nebo s Čínou by dnes USA prohrály, varuje dokument zveřejněný ve středu deníkem The Washington Post. Jde o zprávu sestavenou dvanácti americkými nadstranickými pohlaváry vybranými Kongresem, aby zhodnotili tzv. národní obrannou strategii (NOS), již letos vyhlásila Trumpova administrativa.

NOS bere za danou věc, že svět se vrací do éry opětovného soupeření supervelmocí, a klade si za cíl zásadně posílit americkou militární moc; tak, aby obstála ve střetu s konkurenty v Pekingu a (nebo) Moskvě. Kongresem zvolení odborníci s tímto teoretickým záměrem souhlasí, po prověrce praktických kroků ale dospěli k závěru, že vláda nedělá dost pro jeho splnění. Dokonce spíš liknavostí a neefektivními investicemi riskuje další rozklad americké vojenské převahy.

A to v čase, kdy se konkurenční autoritářské režimy v Číně a v Rusku snaží nejen o nadvládu ve své oblasti, ale posilují armády jako nástroj k prosazení svých cílů na globální úrovni. „Nejde se ubránit velkým obavám z mylného pocitu bezpečí,“ cituje Washington Post členku kongresové komise a někdejší vysokou představitelku Pentagonu za Obamova prezidentství Kathleen Hicks. „Lidé si zvykli, že USA prosadí všude po světě, co chtějí, a to i vojenskou silou. Takže my teď vysíláme vážný signál, že to tak nemusí být.“

Obrázek bezpečnostní situace Spojených států, který komise pro Kongres sestavila po studiu tajných dokumentů a rozhovorech s vysokými představiteli národní obrany, vypadá docela bezútěšně: kdysi suverénně nejsilnější vojenská moc světa trpí nedostatkem financí a její potřeby pro zápas s konkurenty jsou přehlíženy. V Evropě, Asii a na Blízkém východě se rovnováha sil vychyluje v neprospěch USA, což samozřejmě znervózňuje tamní americké spojence a zvyšuje riziko ozbrojeného konfliktu.

„Čína a Rusko se od nás naučily spoustu věcí. Poučily se z našeho úspěchu. A zatímco my jsme byli vtaženi do konfliktů na jiných frontách, oni se připravovali na ten nejvyšší střet, tedy na věc, na kterou my jsme už nemysleli hodně dlouho,“ prohlásil člen komise a bývalý představitel Pentagonu za Bushovy vlády Eric Edelman. Lidé podle něj vůbec nemají tušení, jak komplikovanou se pro Spojené státy stala otázka mezinárodní bezpečnosti - a proto ani politici, ani veřejnost nevěnují tomu problému takovou pozornost, jakou situace nutně vyžaduje.

Zatímco americká vojenská moc podle Pentagonu atrofuje, ta čínská roste. Komise došla k závěru, že i když současný rozpočet USA na obranu - 716 miliard dolarů - čtyřikrát převyšuje ten čínský a desetkrát ruský, výdaje vzhledem k nutnosti vybavit armádu proti současným hrozbám nestačí a je třeba je zvýšit. Což je ale těžký úkol - když Bílý dům, tísněný prudkým růstem státního deficitu po loňském snížení daní, nedávno vyzval Pentagon k seškrtání rozpočtu na příští rok o čtyři a půl procenta, čili nějakých 30 miliard dolarů.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].