Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

V problémech není jen Faltýnek. Opozice může ANO hodně zatopit

Podezřelé aktivity okolo tendru na mýtné mají na svědomí i Ťok a Babiš

Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek • Autor: Milan Jaroš
Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek • Autor: Milan Jaroš

Poslanecká sněmovna se v úterý nakonec shodla, že ve čtvrtek bude ten správný čas poslechnout si vysvětlení, jak se šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek domlouval s firmou Kapsch a šéfem Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petrem Rafajem. Jak vyplývá z dostupných a nedementovaných policejních informací, Faltýnek se snažil hájit zájmy společnosti Kapsch v době, kdy běželo regulérní výběrové řízení na inkaso mýtného na českých dálnicích. Od Faltýnka samotného víme jedno: nikdo ho oficiálně nepověřil žádným jednáním ve jménu vlády nebo parlamentu.

Věc je ale daleko komplikovanější. Soutěži, jejím okolnostem a policejnímu šetření, se budeme věnovat v nejbližším vydání Respektu, tak teď jen stručně. Za prvé - zadání soutěžních podmínek na vybírání mýtného je odlišné od toho, za jakých podmínek bude na tuzemských silnicích vybírat peníze vítězná firma Czech Toll. Za druhé. Existuje tu podezření, že každá ze čtyř firem, jež se soutěže účastnily, dostala od ministerstva dopravy „cédéčko“ s trochu jinými údaji k soutěži. Ale to už nikdo neprokáže. Ministerstvo dopravy tvrdí, že s nosiči někdo manipuloval, než věc rozhodl ÚOHS, který údaje na nosičích zkoumal.

Za třetí. Sám ÚOHS několikrát nelogicky – během průběhu soutěže – změnil názor na to, jestli je soutěž regulérní, nebo ne. Za čtvrté. Ministr dopravy Dan Ťok podepsal v podstatě neregulérní výsledek soutěže, navíc akceptoval změny podmínek zakázky po vyhlášení vítěze soutěže. Za páté. Do posuzování výsledků soutěže vstoupil i premiér Andrej Babiš: podle dobových slov šéfa ÚOHS Petra Rafaje poslal do výkladové komise úřadu (té, která soutěž posuzovala) svého člověka, stejně tak seděl i v téhle „nezávislé“ komisi právník zastupující zájmy ministerstva dopravy.

A do toho všeho do věci vstoupil tři měsíce po vyhlášení soutěže, ale dlouho před vyhlášením vítěze Jaroslav Faltýnek se svými schůzkami – jak tvrdí zveřejněné informace z policejního dokumentu.  V brněnském hotelu se sešel s účastníky soutěže, nebo dokonce s „nezávislými arbitry“ z úřadu, který by měl dohlížet na férovost soutěže. A co je šokující – policie jej tam odposlechla.0

Pro nezasvěcené: podle dostupných mělo jít o tzv. prostorový odposlech, tedy mikrofony umístěné v místnostech, kde se Faltýnkovy schůzky konaly. Není jednoduché získat pro takový odposlech povolení soudu. Policie navíc musí vědět dopředu, kde se schůzky budou konat a kdo bude přítomen, aby se do odposlechů nedostaly nevinné osoby. Detektivové museli mít echo a také jistotu, že Jaroslav Faltýnek je v procesu, který může vyústit v trestnou činnost. Tady je nutné dodat, že policie a státní zástupci se k druhu použitého odposlechu nevyjádřili.

Tohle jsou vše indicie, které naznačují, že by své aktivity neměl vysvětlovat jen Jaroslav Faltýnek, ale odpovědnost za soutěž, minimálně politickou,  nesou i Dan Ťok a Andrej Babiš (a do jisté míry i vláda Bohuslava Sobotky, která zadání podmínek soutěže schválila). Pokud bude tedy opozice ve čtvrtek připravena a místo pouhé „antibabišovské“ rétoriky dokáže využít všechna dostupná fakta, asi  zatopí hnutí ANO v oblasti, na které jejímu šéfovi obzvlášť záleží.

ANO se profiluje na „boji proti korupci a klientelismu“ - a teď se ocitne v nebývalém podezření na korupční a klientelistické jednání v zakázce, jejíž hodnota je deset miliard korun. Podobných jsme tu za posledních pět let moc neměli.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].