Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

Američané: V Bruselu to naprosto zpackali

Letištěm a metrem v unijní metropoli otřásly výbuchy

Autor: REUTERS
Autor: REUTERS

„Můžeme vás zasáhnout kdykoliv. Opatření, která západní vlády přijaly od útoků v Paříži, nic nezměnila.“ - Taková je podle New York Times zpráva teroristů. List píše, že Belgie je institucionálně příliš slabá, má špatnou výzvědnou službou i bezpečnostní koordinaci, a proto nedokáže čelit tak sofistikovanému nepříteli. Právě z Belgie pochází největší počet džihádistů, kteří do Sýrie přicházejí z Evropy.

Čelíme globálnímu nebezpečí, jež vyžaduje globální odpověď. Jsme ve válce. Posledních několik měsíců byla Evropa vystavena válečnému jednání. Válčit musíme s chladnou krví,“ reagoval francouzský prezident Francois Hollande na teroristické útoky v Bruselu. V návaznosti na ně se Eiffelova věž rozzářila v belgických barvách. „Jedná se o vyjádření solidarity,“ napsala na svůj twitterový profil starostka Paříže Anne Hidalgo.

Mediálně všudypřítomný prezidentský kandidát Donald Trump vyvodil z bruselských útoků jednoduchý závěr: „Máme problémy s muslimy."  A žádal o znovuobnovení waterboardingu a dalších „výslechových technik“. Další republikánský kandidát Ted Cruz zase navrhl zastavit přijímání uprchlíků, kteří sami utíkají před útoky Islámského státu.

„V otevřené a svobodné společnosti nemůžeme eliminovat hrozbu teroristických útoků. Přes vysokou míru bezpečnostních opatření zavedených po nedávném zadržení podezřelého z útoků v Paříži se útokům nepodařilo zabránit. To, co ale kontrolovat lze, jsou reakce na podobné barbarské činy,“ píše ve svém článku pro Guardian Ken Gude, člen bezpečnostního týmu výzkumné organizace American Progress. Právě Trumpova a jemu podobná vyjádření nebudou mít podle něj pozitivní dopad na bezpečnost, jen nahrávají Islámskému státu, který se snaží vzbudit v Evropanech strach. „Strach z terorismu je pochopitelná a naprosto normální reakce. Nepřijatelné jsou právě podobné proslovy, které podporují nenávistné nálady a předsudky v nervózní společnosti,“ uzavírá Gude.

Podle britské komentátorky Debory Orrovénebezpečí terorismu spočívá právě ve strachu, který vzbuzuje. Čím blíže je, tím více se ho bojíme - a tím závažnější pro nás je. Neustále slyšíme, jak terorismus radikalizuje muslimy. Terorismus ale radikalizuje a rozděluje mnohem více lidí v mnoha ohledech. Svět tak potřebuje nalézt společnou jednotu proti „výrobcům a prodejcům nenávisti, smrti a tragédie“. Proces sjednocení bude podle autorky složitý a dlouhý jako nekonečná válka, hněv a nenávist. Pokud ale tuto cestu nepodstoupíme, terorismus bude vyhrávat.

Jak ukazují reportáže, Brusel zůstal večer a noc po teroristických útocích prázdný, lidé se drželi doma a kdo nemusel, nevycházel. Nicméně na sociálních sítích se opět rozhořela organizace solidarity. Jak už včera zmínil náš souhrn bruselského dění, na Twitteru je nový účet s názvem „Brussels Lift“ (Svezení v Bruselu) sloužící k propojení lidí, kteří potřebují cestovat, s řidiči, kteří pro ně mají místa v autech. Mezi dalšími nabídkami je #ikwillhelpen (chci pomoct) a tagy jako #PorteOuverte a #Open House. Ty už se na sociálních sítích objevily dříve - a to minulý rok po listopadových útocích v Paříži, při kterých zemřelo 130 lidí.

S pomocí přispěchal i další internetový velikán Facebook. Opět odemkl svou aplikace Safety Check - která lidem nacházejícím se v Bruselu dává možnost potvrdit, že jsou v pořádku a na dálku tak uklidnit své přátele a rodinu. Mezitím bezpečnostní složky ze všech sil pátrají po „muži v klobouku“ -  jednom z trojice pravděpodobných atentátníků, které zachytila kamera na bruselském letišti těsně před výbuchem.

Policie je přesvědčena, že dva ze zachycených mužů – jsou prostovlasí a každý z nich má na jedné ruce černou rukavici ukrývající zřejmě detonační zařízení – se odpálili v sebevražedném útoku, zatímco třetí, identifikovaný mezitím jako Najim Laachraoui (24), z místa uprchl.

https://twitter.com/police_temoin/status/711959798724562945

Bombové výbuchy nedaleko klíčových institucí Evropské Unie vedly ke zvýšené ochraně a k vlně zabezpečování po celé Evropě. Policie v Bruselu uzavřela širokou oblast kolem budov institucí EU, zavřený je i vstup do hlavního bruselského parku a důležitý silniční tunel ve stejné lokalitě. Byly zrušeny veškeré lety z a do Bruselu, město se v podstatě uzavřelo před světem.

Server thedailybeast přináší k situaci pohled protiteroristických expertů ze zámoří - údajně zděšených  a znechucených „mizernou prací“ belgických bezpečnostních složek. Podle thedailybeast dostali Belgičané od amerických partnerů několikanásobné varování, že útoky se blíží - a přece se jim atakům a rozsáhlé ztrátě životů nepodařilo zabránit. „Naprosto to zpackali,“ cituje server důstojníka amerického protiteroristické jednotky. „Stavějí se k tomu jako amatéři.“

Jak čím dál jasněji ukazují události, Brusel se stal líhní teroru zasahujícího dnes západní Evropu. A jak prozrazují najednou zveřejňované informace, bezpečnostní komunita je čím dál víc podrážděná z neschopnosti Belgie situaci efektivně čelit. Podrobnosti najdete v Denním menu.

Počet obětí úterního bruselského útoku se podle všeho zastavil na 34, přinejmenším dvě desítky lidí jsou ale těžce zraněny. K útoku se už přihlásil Islámský stát. Suchým konstatováním na spřízněné tiskové agentuře Amaq: „Bojovníci Islámského státu v úterý provedli sérii útoků výbušninami a výbušnými vestami, cílili na letiště a centrální stanici metra.“ Analytici to očekávali, soudě dle aktivity na sociálních sítích.

Žádné detaily o útočnících ale zatím nebyly zveřejněny. Například francouzský deník Le Soir se v této souvislosti zavázal, že o probíhajících policejních šetřeních nebude v příštích hodinách či dnech informovat nad rámec toho, co policie sama řekne. Je to reakce na domněnku, že bruselský útok uspíšila do médií uniknuvší informace od belgické policie, že zatčený Saláh Abdesalam při výsleších ochotně spolupracuje. Belgická policie nicméně vyhlásila pátrání po několika lidech, o nichž věří, že s útokem mají co do činění - například muž v bílém na této fotografii.

Na pražském letišti po teroristických útocích v Belgii začala platit mimořádná bezpečnostní opatření. Po sociálních sítích se šíří soustrastné vzkazy, karikatury i slova vzdoru. Facebook opět umožňuje lidem sdílet informace, zda jsou v pořádku. Obyvatelé Bruselu prokazují solidaritu s těmi, které nepřímo zasáhly ranní teroristické útoky. Na Twitteru vznikl hashtag #BrusselsLift, pomocí kterého nabízejí odvoz vlastním automobilem z města, jehož veřejná doprava byla zastavena. Letiště má být nicméně brzy zprovozněno.

Úřady potvrzený počet obětí úterního útoku v Bruselu je 34 mrtvých a 136 raněných, z toho přinejmenším deset těžce. Eiffelova věž bude svítit v barvách belgické vlajky, vlajky před budovou Evropské komise visí na půl žerdi - to je jen zlomek domácích i mezinárodních kondolencí, které do Bruselu směřují. Zde je fotoreportáž z Bruselu.

O útočnících ale zatím nic bližšího nevíme - kromě toho, že šlo oteroristický čin a sebevražedný útok. „Na víc detailů je ještě příliš brzy,“ řekl novinářům belgický federální prokurátor Frederic Van Leeuw.

Rozhovor s renomovaným belgickým novinářem Rolandem Plancharem potvrzuje, že zadržení Abdeslama mohlo být „rozbuškou“ k útokům. Fakt, že Abdeslam spolupracuje s policií a vypovídá, byl možná vzkaz do islamistické sítě, že mají reagovat rychle. Planchar upozorňuje, že od zatčení Abdeslama začala policie vyslýchat další podezřelé a chystala zjevně nové zátahy, a tak si zřejmě  džihádisti řekli „radši teď, než čekat a nechat se chytit“. Planchar rovněž kritizuje fakt, že se informace o spolupráci Abdeslama s policií dostaly na veřejnost.

Dear terrorists, greetings from #Belgium. (Image credit unknown)Fotka zveřejněná uživatelem Kris Hoet (@crossthebreeze), Bře 22, 2016 v 3:04 PDT

V úterý ráno v zaútočili zatím neznámí útočníci v belgické a unijní metropoli - na  letišti a v podzemní dráze. Co je dosud potvrzeno, při útocích přišlo o život 23 lidí. Belgická veřejnoprávní televize oznámila, že útoky provedli sebevražední útočníci;  podle svědků se před dvěma výbuchy na letišti Zaventem ozvaly výstřely a výkřiky v arabštině. To nasvědčuje tomu, že za nimi jsou islamisté.

Při sčítání obětí a při vyhlášené pohotovosti bude pro další vývoj klíčových několik otázek. Útok přišel čtyři dny po zadržení Salláha Abdeslama, podezřelého z organizování pařížských útoků. Je tedy možné, že atentát je přimou reakcí na to. Buď může jít o odplatu, anebo uspíšení už existujících plánů. Abdeslam totiž podle vlastních slov plánoval další útoky, a podle vyšetřovatelů o nich při výsleších ochotně hovoří. To mohlo přimět členy jeho buňky k akci.

Belgický ministr vnitra Jan Jambon ještě před útoky varoval, že zatčení nejhledanějšího teroristy Evropy může vyprovokovat k akci ne nutně jeho komplice, ale na nich nezávislé teroristické buňky.

Třetí možností pak je, že šlo o shodu okolností a útok by se ve více méně stejné podobě odehrál tak jako tak. Vše bude jasnější v příštích hodinách, až budou známy detaily bruselského útoku.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].