Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Útok na Skripala: Česká diplomacie se přidala ke kritice, ale chce to víc

Česko by mohlo přijmout obdobu tzv. Magnitského zákona

Snímek z nedatovaného videa zachycujícího Sergeje Skripala • Autor: REUTERS TV
Snímek z nedatovaného videa zachycujícího Sergeje Skripala • Autor: REUTERS TV

Za pokusem o vraždu bývalého ruského agenta Sergeje Skripala je podle všeho Rusko, prohlásila britská premiérka Theresa May. Moskva má do úterní půlnoci čas na vysvětlení, ale to zřejmě do Londýna nepřijde. Když se zpravodaj BBC v Rusku na Skripala zeptal Vladimira Putina, ruský prezident odvětil, že „tady máme dost starostí se zemědělstvím“.

Putin nyní zjevně odpovídat nechce a na tahu je tak znovu vláda Velké Británie. Na Rusy může uvalit další sankce, může vypovídat ruské miliardáře z Londýna, který až dosud sloužil jako jejich oblíbené útočiště a zároveň pračka jejich špinavých peněz. Může přikročit i k tvrdším krokům.

Český ministr zahraničí Martin Stropnický v rozhovoru s Respektem řekl, že nejdřív je potřeba vyčkat na vyjádření Ruska - a pak na to, co zformuluje Velká Británie jako své požadavky. Na rozdíl od větších států mu dosud britský ministr zahraničí nevolal. „Solidaritu nepochybně vyjádřit můžeme,“ řekl Respektu Stropnický a doplnil, že Česko rozhodně nebude zrazovat budoucí společný postoj Severoatlantické aliance, jejíž jsou Česko i Británie součástí.

Vzhledem k tomu, že Česko je Rusku blízko a Moskva nás stále považuje za svoji sféru vlivu, mohli bychom nicméně onu solidaritu vyjádřit bezprostředně, již po slovech premiérky May, která na Putina ukázala. Přesně jak to udělal na svém Twitteru odcházející americký ministr zahraničí - včetně jasného odsouzení toho, co se stalo.

Česko - a to už je krok do budoucna - by také mohlo přijmout obdobu tzv. Magnitského zákona, který platí v řadě zemí. Jde o sankční list na Rusy zapojené do vraždy právníka Sergeje Magnického. Praha by mohla na svém území učinit i další kroky včetně zmenšení velikosti ruské obrovské ambasády, odkud operují její agenti po střední Evropě. To vše si nicméně žádá větší politickou i osobní odvahu – a tu zatím chybí.

P. S. Nakonec ministr Stropnický na svém Twitteru publikoval ostřejší reakci, nicméně na předcházejících slovech o konkrétních krocích Česka to nic nemění.

Na uzemí členského státu Aliance byl poprvé od jejího vzniku bezprecedentně a prokazatelně použit ofenzivní nervový plyn. Tento zcela nepřípustný akt co nejostřeji odsuzujeme a vyjadřujeme Velké Británii naši plnou solidaritu.— Martin Stropnický (@stropnickym)

Na uzemí členského státu Aliance byl poprvé od jejího vzniku bezprecedentně a prokazatelně použit ofenzivní nervový plyn. Tento zcela nepřípustný akt co nejostřeji odsuzujeme a vyjadřujeme Velké Británii naši plnou solidaritu.

— Martin Stropnický (@stropnickym) March 13, 2018
2018

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].