Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

USA, Francie a Británie zaútočily na Sýrii, Moskva opět varuje před důsledky

Cílem byly chemické zbraně; zdá se, že ruská protiletecká a protiraketová obrana se do boje nezapojila

Zásah proti Sýrii • Autor: REUTERS
Zásah proti Sýrii • Autor: REUTERS

Americký prezident Donald Trump naplnil své výhružky a ve spolupráci s Francií a Velkou Británií v noci z pátku na sobotu zaútočil proti syrskému režimu Bašára Asada. Co o útoku (velmi zhruba) zatím víme:

  • Spojenci vyslali více než sto raket a bomb; to je zhruba dvojnásobný rozsah ve srovnání s odvetou, ke které sáhl Trump před rokem, po předchozím chemickém útoku Asadova režimu
  • Útok se zaměřil především na tři cíle: sklady chemických zbraní a výzkumné středisko; je možné, že mířil i na další letecké základny
  • Je zjevné, že se údery pečlivě vyhýbaly ruským a íránským základnám v zemi
  • Zdá se, že se do boje nezapojila ruská protiletecká a protiraketová obrana; Rusové v předchozích dnech vyhrožovali, že “sestřelí jakoukoliv raketu mířící na Sýrii a napadnou cíle, z nichž byly rakety vypáleny”
  • Do akce se naopak zapojila syrská protiletecká obrana a podle sdělení syrské televize 13 raket sestřelila. Spojenci sestřely nepotvrdili s tím, že rozbor bude hotov teprve v průběhu soboty

V průběhu útoku vystoupil na amerických obrazovkách Donald Trump. Útok jednoznačně zdůvodnil jako odvetu za použití chemických zbraní ze strany Asadova režimu. V podstatě totéž vzápětí potvrdili francouzský prezident Emmanuel Macron a britská premiérka Theresa May.

Kritika se v tuto chvíli týká především absence širší strategie. Spojenci nicméně jasně tvrdí, že jim jde o prosazení zákazu použití chemických zbraní, který platí desítky let. “Po hrůzách 1. světové války před sto lety se civilizované národy spojily a prosadily společně zákaz chemických zbraní. Ty jsou zvláště nebezpečné nejen proto, že způsobují strašlivé utrpení, ale také proto, že i jejich malé množství může vést k velmi rozsáhlé zkáze,” prohlásil ve svém projevu Trump. “Smyslem našich dnešních akcí je vytvořit jasný a odstrašující příklad proti výrobě, šíření a použití chemických zbraní. Odstrašující síla je pro bezpečnost Spojených států zásadně důležitá.“

K útoku došlo navzdory otevřeným výhružkám Ruska, které také okamžitě po útocích varovalo před blíže nespecifikovanými “důsledky”. Z průběhu celé akce je ale jasné, že se Západ i Rusko snažily vyhnout přímé bojové konfrontaci. Trump nicméně Rusko a Írán ve svém vystoupení jednoznačně a jmenovitě napadl. “Íránu a Ruska se ptám: Jaký typ země chce být spojován s masovou vraždou nevinných mužů, žen a dětí? Státy mohou být posuzovány podle toho, jaké přátele si vybírají.”

Trump Rusko obvinil, že nedodrželo dohody o chemickém odzbrojení Asada, které uzavřel předchozí americký prezident Barack Obama, a prohlásil, že dnešní útoky jsou přímým důsledkem porušení těchto dohod. “Rusko se musí rozhodnout, zda bude pokračovat po své temné cestě, nebo se přidá k civilizovaným zemím a stane se silou na straně stability a míru. Snad budeme jednou s Ruskem, a možná dokonce i Íránem vycházet dobře. Ale možná také ne” dodal.

Další vývoj bude záviset především právě na reakci Ruska. Spojenci ignorovali jeho výhružky a Moskva hrozby přímou konfrontací nenaplnila. Trump v projevu tvrdil, že je připraven k dalším útokům, pokud Asad chemické zbraně nepřestane používat. Cílem akce, alespoň jak to západní spojenci definují, není vyřešení situace v Sýrii ani svržení Asada.

Její úspěch bude možné s odstupem měřit právě podle toho, nakolik se USA, Británii a Francii podařilo zastavit opakované prolamování tabu proti chemickým útokům. Nad celou akcí se ale zároveň pořád vznáší nebezpečí vystupňované konfrontace s Ruskem.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].