Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Uniklá nahrávka: Rusové nabízeli Salviniho straně miliony eur

Je italský vicepremiér faktickým vůdcem evropských populistů a nacionalistů?

Matteo Salvini, Liga (severu)  • Autor: ČTK/AP
Matteo Salvini, Liga (severu) • Autor: ČTK/AP

Ve známém moskevském hotelu Metropol se loni v říjnu sešlo šest mužů - tři Rusové a tři Italové. Předmětem zhruba hodinové schůzky byla obchodní dohoda, v níž Rusové nabízeli Italům peníze z prodeje ruské ropy výměnou za budoucí spolupráci a podporu jejich zájmů v Itálii. Jedním z přítomných Italů byl i blízký spolupracovník Mattea Salviniho, italského vicepremiéra, ministra vnitra a šéfa ultrapravicové strany Liga Severu. Vyplývá to z tajné zvukové nahrávky této schůzky, kterou ve středu zveřejnil server BuzzFeed.

Z uniklé audionahrávky není patrné, zda se obě strany na obchodu dohodly - pokud je však záznam pravdivý, potvrdí se tím, že k jednání mezi Rusy a Salviniho zástupcem skutečně došlo, což Salvini i Rusové dosud vehementně popírali. A jestli schůzka proběhla, bude to znamenat ještě větší napojení této populistické strany na Moskvu, než se dosud předpokládalo.

Mužem, který měl Salviniho na popisovaném jednání s Rusy zastupovat, byl Gianluca Savoini,  bývalý mluvčí současného italského vicepremiéra, který dnes funguje coby jakýsi Salviniho muž pro vztahy s Ruskem. Savoini předsedá Lombardsko-ruské kulturní asociaci, což je proruský kulturní institut. Zařizuje také veškeré zahraniční cesty Salviniho do Moskvy. A právě Savoini byl podle serveru BuzzFeed ústřední postavou, která před dvěma lety dojednala smlouvu o spolupráci mezi Salviniho Ligou severu a stranou Jednotné Rusko prezidenta Vladimira Putina.

Uniklá zvuková nahrávka zachycuje, jak se šestice mužů domlouvá na budoucím prodeji ruské ropy v hodnotě 1,5 miliardy dolarů do italské ropné společnosti Eni. Za dohodnutí výhodného prodeje měla dostat Salviniho Liga před jarními evropskými volbami několik milionů eur, což je v rozporu s italskými zákony. Nahrávka dokonce zachycuje, jak jeden z Italů říká, že budou problémy se zákony proti praní špinavých peněz.

Hlas, který podle BuzzFeedu patří Savoinimu, pak na nahrávce říká, že je potřeba posílit ruský vliv v Evropě. „Chceme změnit Evropu. Nová Evropa musí být blíž Rusku, jako to bylo dříve, protože chceme získat zpět svoji suverenitu,“ říká hlas patřící dle serveru Savoinimu. Během schůzky se také mluví o tom, jak je důležitá ruská podpora ultrapravicových stran v Evropě. Jeden z Rusů při jednání označuje Salviniho za faktického vůdce evropských populistů a nacionalistů a přirovnává ho k americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi. „Je italský, ne italský, ale evropský Trump, protože nyní vede celou ultrapravici,“ říká jeden z Rusů.

Nahrávka byla podle BuzzFeed pořízena loni 18. října, kdy byl v Moskvě na oficiální návštěvě Ruska také Salvini. Šéf Ligy se ale schůzky nezúčastnil a není známo, zda o ní věděl. Salvini je nicméně znám sympatiemi k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi a k Rusku.

Savoini ve středu řekl italskému listu Adnkronos, že Liga žádné peníze z Ruska nedostala a zprávy o schůzce označil za „snůšku blábolů“. Také Salvini novinářům řekl, že jeho strana peníze z Ruska nikdy nedostala. O schůzce už v únoru informovali italští investigativní novináři ze serveru L'Espresso, ale Salvini i Savoini tehdy jejich zprávy označili za vymyšlené. Pokud se tedy pravost nahrávky potvrdí, bude to znamenat minimálně to, že lhali. Podle tehdejších zpráv L'Espresso ruskou stranu na jednání zastupoval byznysmen blízký Kremlu Ilja Jakunin.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].