Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Únik informací byl. Ale ne brutální

Detektiv Komárek dostal roční podmínku v případu, v němž se málokdo orientuje

Robert Šlachta, za ním Jiří Komárek • Autor: Milan Jaroš
Robert Šlachta, za ním Jiří Komárek • Autor: Milan Jaroš

Bývalého detektiva protimafiánské policie Jiřího Komárka potrestala soudkyně Jitka Drábová (proces vedla skvěle a s nadhledem) za to, že o policejním prezidentovi na kameru loni v létě prohlásil, že je podezřelý z brutálního úniku informací v případu, v němž jde o stamiliony korun. Jiří Komárek ovšem nebyl souzen za to, že by řekl nepravdu, ale že – volně citována slova soudkyně – prozradil možné podezření policejního prezidenta z úniku informací, a to způsobem, který mohl zhatit následné pátrání po tom, kdo nechal informace ze zmíněného „stamilionového“ případu skutečně uniknout. Přitom si podle soudkyně detektiv Komárek při veřejné produkci musel být vědom, že jeho informace se dotknou renomé policejního prezidenta Tuhého. Nesrozumitelné? Pan Patizon vám to snad pomůže pochopit.

Začínalo léto 2016 a Česko zvedala na nohy podezřelá, nepromyšlená a překotná policejní reforma. Detektiv ÚOOZ Komárek ve snaze – jak sám před soudem řekl – této nesmyslné reformě zabránit a ve veřejném zájmu sdělil na kameru o policejním prezidentovi, že je podezřelý z prozrazení informací zločincům v jistém „stamilionovém“ olomouckém případu. Faktem je, že generál Tuhý byl do března loňského roku jednou z hlavních zájmových osob ve zmíněném „stamilionovém“ případu úniku informací, pak byl případ odložen.

V červnu 2016 se o případu – v němž mohl být podle jedné z vyšetřovacích verzí policejní prezident autorem úniku informací – detektiv Komárek dozvěděl v rámci svého pátrání v jiném závažném případu. Zdálo se mu tehdy, že „stamilionový“ případ úniku informací nebyl dostatečně prověřen. Na kameru České televize pronesl onu slavnou větu o brutálním úniku informací od policejního prezidenta, který tu teď plánuje nesmyslnou reformu z bůhvíjakých nekalých důvodů. A asi čtrnáct dnů na to bylo odložené vyšetřování úniku informací – v němž figuruje policejní prezident -  znovu otevřeno a trvá dodnes.

Nezastavilo ho ani loňské zjištění o vyšetřovatelem popleteném směru citlivých esemesek z telefonu, který patřil někomu z okolí policejního prezidenta.  Ani to nijak nezměnilo status generála Tuhého jako zájmové osoby, tedy muže, který je v nějaké z vyšetřovacích alternativ podezřelý, že se on, nebo někdo z jeho rodiny, nějak podílel na vynášení informací ze „stamilionového“ případu. A protože je to tak, byl detektiv Komárek potrestán v podstatě za vynášení informací: za to, že sdělil veřejnosti podezření o policejním prezidentovi. Jinými slovy, Komárkovo vyjádření o policejním prezidentovi bylo čistým únikem informací ze skutečného případu (pomluvu vyloučila vyšetřovací verze už na počátku) a detektiv tak zneužil svou pravomoc.

Chápu vaši frustraci a morální právo na vyjádření, sdělila soudkyně Drábová detektivu Komárkovi, ale vy jste porušil zákon a vaše vyjádření nenaplňuje paragraf, který by vám dovolil promluvit ve veřejném zájmu. A navíc, pokračovala soudkyně, jste si musel být vědom, že slova, která jste použil, mohla znevěrohodnit policejního prezidenta. A ani ve vašem zájmu zastavení policejní reformy, která byla spíše věcí politiků, jste to neměl právo říct. Zase volně citováno se zachováním podstaty vyjádření soudkyně. Jen s panem Patizonem dodáme, že soudkyně neuznala policejnímu prezidentovi jím žádanou padesátitisícovou finanční náhradu za osobnostní újmu.

Takže o čem případ je? Detektiv Komárek použil nevhodná slova nevhodným způsobem. O tom není pochyb. Stejně jako o porušení zákona. S přirozenou spravedlností už je to složitější a na soudkyni Jitce Drábové bylo vidět, že vynáší rozsudek, který není obvyklý a kterému by se raději vyhnula. „Ale musím ctít zákon, stejně jako vy jste ho ctil celou svou policejní kariéru, a vy jste si vědom, že jste na její závěr ten zákon porušil,“ řekla soudkyně detektivu Komárkovi a měla pravdu.

Nicméně ani detektiva Komárka, ani řadu v obecenstvu přítomných policistů včetně Roberta Šlachty tohle částečné morální uznání nepotěšilo. Ani nutnost přiznat si, že zákon je zákon. Fakt ale je, že se detektiv Komárek na místě odvolal. Takže v zákon ještě věří.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].