Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Ukojený Kubera

Po provokatérovi na Hradě uspěl provokatér i v podhradí. Nemusí to vadit

Předchozí předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) • Autor: ČTK
Předchozí předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) • Autor: ČTK

Parlamentům demokratických států prospívá, pokud v nich působí lidi, které lze obtížně zařadit do obvyklých škatulek. Mohli bychom jim říkat originálové, provokatéři, buřiči, klauni. Lidé, kteří se pomocí vyhroceného - a když se zadaří, tak i vtipného - slovníku vymykají běžné politické rutině. Projevují selský rozum a nutí střední politický proud, aby lépe promýšlel změny před tím, než je schválí.

Výhoda se ovšem může změnit ve vážný problém, pokud se provokatéři sami stávají střední proudem. A to se teď Česku může stát v případě nového předsedy Senátu Jaroslava Kubery, který doplňuje osobitou sestavu českých nejvyšších politických činovníků ve složení Zeman, Babiš, Kubera, Vondráček.

Kubera je milovaný i nenáviděný fenoménem. Hrdinou staromódně konzervativní scény, kde se dělají vtipy o sexuálně neukojených feministkách nebo ženách, které mohou být rády, pokud je někdo cestou domů znásilní.

Dlouholetý starosta Teplic sbírá i ztrácí body bojem za to, aby svět fungoval jako dřív. Místo omezování kuřáků horoval za jejich ochranu (sám se chlubí tím, že je těžce závislý na nikotinu). Debatu o zpřísnění trestů pro piráty silnic čeřil návrhy na jejich zmírnění.

Vyzýval občany, aby neobtěžovali Senát svými peticemi. Když někteří kritizovali zvýšení senátorských platů, mluvil Kubera o potřebě jejich ztrojnásobení. Během debaty o trestech pro držitele dětské pornografie nabádal naopak k jejich beztrestnosti. Debatu o násilí proti ženám odbyl tvrzením, že statistiky o znásilněních jsou nadsazené. Platí i za oblíbence euroskeptické scény. Unii přirovnával k Sovětskému svazu a prosazoval spolupráci ODS s principiálními odpůrci EU ze Strany svobodných.

Nakolik se tyhle názory promítnou do Kuberova jednání v pozici předsedy Senátu, není jasné. Ani jeho parlamentní kolegové si nebývají jisti, co myslí vážně a co říká jen jako provokaci nebo vtip. Není tedy nikde psáno, že předsednická odpovědnost Kuberu zkrotí a promění v pečlivého hledače konsenzu.

I to by navíc mělo háček. Konsenzu s kým? S proevropskými kolegy v Senátu, nebo spíš s vyznavačem čínského způsobu stabilizace státu Milošem Zemanem, který si volbu Kubery u senátorů vysloveně vyžádal? Nejbližší čas ukáže.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].