Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Učitelé mají dostat přidáno, ale pořád se neví kdy a kolik

Napínání kantorů pokračuje, poslanci šachují také se školskou reformou 

Robert Plaga • Autor: ČTK
Robert Plaga • Autor: ČTK

Slibované zvýšení platů pro učitele se dál protahuje, termín se začíná posouvat ze září 2018 na leden 2019. Ministr školství Robert Plaga ve středu po jednání s odbory prohlásil, že přednostně bude řešit peníze na příští rok. „Já osobně bych byl raději kdybych získal dostatek prostředků pro rok 2019,“ odpověděl na otázku, který termín pro zvýšení učitelských mezd nyní platí.

Původně se mluvilo o září. Hned po volbách nová sněmovna takřka jednomyslně odhlasovala, že kdyby nové vládě letos přiteklo díky rostoucí ekonomice do rozpočtu neplánovaně víc peněz (což se v minulých letech dělo), mají tyto rezervy jít přednostně právě na platy učitelů. Usnesení, pro které hlasovalo 190 z 200 poslanců včetně Andreje Babiše, doporučovalo pro letošní září zvýšení učitelských platů o 15 procent.

Při rozdělování rezerv nakonec dostalo přednost zlevnění jízdného pro studenty a důchodce. Plaga proto při slibování vyšších platů mluví raději o lednu 2019. V rozpočtu na příští rok, který už vláda v demisi začala sestavovat, se podle ministra bude s 15 procenty navrch počítat. Nepůjde ale o plošné přidání všem. Napevno v tarifních mzdách učitelé podle něj dostanou navíc jen 10 procent. Zbytek budou mít ředitelé škol k dispozici jinou formou.

Zvýšení platů o 15 procent vyjde zhruba na 12 miliard korun. Školství by podle Plagy potřebovalo pro příští rok navíc 30 miliard. Kromě zvýšení platů má totiž začít platit reforma regionálního školství, která mění princip rozdělování peněz do škol a mimo jiné narovnává platové rozdíly mezi chudšími a bohatšími kraji. Sečte-li se efekt obou těchto opatření, někteří učitelé by teoreticky mohli dostat přidáno ještě víc.

Ve skutečnosti však pořád není jasné, s čím mají učitelé pro příští rok počítat. Reforma sice prošla parlamentem jako zákon už za minulé vlády, ale část nové sněmovny ji chce odložit. S tímto návrhem ve středu uspěl na jednání školského výboru sněmovny jeho předseda Václav Klaus.

Poslanci z ODS, SPD a překvapivě i z vládního hnutí ANO podpořili jeho návrh, aby se reforma posunula o dva roky. Ve výboru posun prošel jako doplněk k dřívějšímu Klausovu návrhu, a sice zrušit již dříve schválený nárok, aby mateřské školky přijímaly od roku 2020 děti už od dvou let. Obojí bude muset rozhodnout celá sněmovna.

Zvýšení učitelských platů několikrát přislíbil také Andrej Babiš. I on mluvil o 15 procentech v září nebo v lednu. Hlavní závazek, který v této souvislosti opakuje, je zvednout učitelské platy během tohoto volebního období na 130 procent průměrné mzdy. Jeho slibu chtějí využít odboráři a prosadit příští rok víc peněz nejen pro učitele, ale pro všechny státní zaměstnance. Šéf odborů Josef Středula chce pro ně podobné zvýšení platů jako loni, kdy stouply o 10 procent. „Není důvod pro zpomalování. Kolem deseti procent to určitě musí být, protože pokud někomu bylo slíbeno 15 procent, tak není akceptovatelné, aby ta tempa napříč státní sférou byla nějak výrazně rozdílná,“ prohlásil Středula v rozhovoru pro Respekt.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].