Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Tyhle volby si nekoupíte, vzkazuje levé křídlo demokratů Bloombergovi

Známý miliardář a bývalý starosta New Yorku oficiálně vstoupil do předvolební kampaně

Michael Bloomberg  • Autor: REUTERS
Michael Bloomberg • Autor: REUTERS

„Michael Bloomberg brzy zjistí, jestli je možné koupit lásku za peníze,“ píše v komentáři na serveru televizní stanice NBC Alex Seitz Wald. Známý americký miliardář a bývalý starosta New Yorku v neděli totiž oficiálně vstoupil do americké prezidentské předvolební kampaně na straně demokratů. A nelze jednoznačně tvrdit, že by z toho zrovna všichni demokraté měli radost.

„Nebýt (Bloombergova) obrovského majetku odhadovaného na 55 miliard dolarů, bagatelizovali bychom pravděpodobně jeho opožděný vstup do kampaně jako nepodstatný,“ konstatuje dále Wald. Sedmasedmdesátiletý politik a podnikatel je zjevně ochoten utratit za kampaň cokoliv, co bude potřeba - například server Politico tvrdí, že částka vyšplhá minimálně na půl miliardy dolarů a může stoupat ještě výš. Za svá předchozí tři úspěšná tažení do čela New Yorku vytáhl z vlastní kapsy 250 miliónů dolarů. A hned v prvních dnech prezidentského tažení rozjel televizní reklamní kampaň za 30 miliónů - což je víc, než takový Bernie Sanders nashromáždí od svých stoupenců za čtvrt roku.

Ve Spojených státech tak rozjíždí živý experiment. Právě Sanders se zcela zřekl „velkých peněz“ z korporátu a spoléhá pouze na drobné dárce. Další kandidátka z levého křídla demokratické strany Elizabeth Warren dělá totéž a také se okamžitě tvrdě do Bloomberga obula: „Volby by neměly být na prodej,“ prohlásila a postavila do kontrastu vlastní kampaň stojící na trpělivém objíždění země a shromažďování potřebných finančních příspěvků. „Tak by měla správně fungovat demokracie,“ poznamenala jedna z favoritek demokratických primárek a podsunula miliardáři postranní motiv. Právě Warren totiž navrhuje dvouprocentní zdanění majetku přesahujícího devět miliard dolarů a Bloomberg by tak při svém současném jmění musel v případě jejího vítězství odvádět do státní pokladny více než tři miliardy dolarů ročně. „Je to způsob, jak platit méně,“ prohlásila Elizabeth Warren o Bloombergovu tažení na Bílý dům.

Levé křídlo demokratů v tuto chvíli líčí Bloombergův vstup do kampaně jako souboj o budoucí podobu demokracie.  Sanders označil jeho masivní investování do kampaně za „nechutné“ a dodal: „Michaelu Bloombergovi a dalším miliardářům vzkazujeme: Sorry, ale tyhle volby si prostě nekoupíte.“ A zmíněná Warren zase prohlásila, že „Bloomberg nepotřebuje lidi, potřebuje jenom balíky a další balíky peněz. Myslím ale, že se mýlí a že to musíme ve volbách dokázat“.

Bloomberg se brání, že své vlastní peníze vždy investoval do názorových a politických střetů, jež ho zajímají. A je to pravda. Trojnásobný starosta proslul například padesátimiliónovou finanční injekcí, s jejíž pomocí oživil hnutí za omezení přístupu k palným zbraním. Jeho charitativní fond přispěl miliardou na boj proti kouření. A letos na jaře založil hnutí Beyond Carbon, půlmiliardovou lobbistickou skupinu s cílem nasměrovat Spojené státy k uhlíkové neutralitě (ovšem pomaleji, než to navrhují radikální kandidáti levice).

V tomto kontextu se zdá, že útoky z levého křídla nejsou úplně fér. Bloomberg rozhodně není pouze superbohatým kandidátem motivovaným přehledně slepou touhou po moci a snahou vyhnout se placení daní. Na rozdíl od Trumpa, jehož svým majetkem dalece přesahuje, nemá ani zjevné podnikatelské problémy a nehalí své účetnictví do neprostupné mlhy. Mezi analytiky dokonce panuje názor, že levicoví kandidáti mohou na jeho vstupu do klání „vydělat“. Bloombergovo angažmá zjevně míří na střed voličského pole a proti soupeřům, jako je Joe Biden nebo Pete Buttigieg. Naopak kampaň vedená jako boj proti „americké šlechtě“ v podobě miliardářů dostane Bloombergovou přítomností ostřejší kontury.

Elizabeth Warren • Autor: REUTERS
Elizabeth Warren • Autor: REUTERS

Přesto je nejnovější zvrat v americké prezidentské kampani zneklidňující. Bloomberg jako by se pokoušel škrtnout mnohaměsíční systematické úsilí kandidátů, kteří trpělivě objíždí zemi a pořádají mítinky. Očekává se zcela bezprecedentní mediální kampaň a tažení na sociálních sítích, jaké zatím nikdo nezažil. V jeho čele stane podle posledních informací Gary Briggs, donedávna obchodní ředitel Facebooku. A tady možná stojí za to připomenout, že Elizabeth Warren je s Facebookem v otevřené válce: jedním z jejích programových bodů je rozbití velkých technologických firem, a Facebooku především.

V tuto chvíli se v každém případě rozjíždí velmi zajímavý příběh. Bloomberg má politické slabiny, během starostování si například znepřátelil černošské a hispánské voliče, když podporoval zvýšenou ostražitost policie na ulicích ve vztahu k rasovým menšinám. Minulý týden se za to výslovně omluvil, ale zda to tradiční voliče demokratické strany přesvědčí, to se teprve ukáže. Bloomberg také není jednoznačným stoupencem hnutí #MeToo - a k tomu je dobré dodat, že je dalším z kandidátů, jimž táhne na osmdesátku. Do primárek vstupuje pozdě a mimo liberální města vlastně není příliš známý. Právě v tom by mu mohly pomoci jeho stamiliony. Ale jak budou fungovat na klíčové voliče z řad bílých pracujících, kteří minulé volby v podstatě nakonec rozhodli, je a ještě dlouho zůstane nejasné.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].