Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Trump už asi Zemanovi nezavolá

Mobilní telefon českého prezidenta je od firmy Huawei a představuje pro tajné služby riziko

Setkání Miloše Zemana s občany Jilemnice, 10. 5. 2017 • Autor: Milan Jaroš
Setkání Miloše Zemana s občany Jilemnice, 10. 5. 2017 • Autor: Milan Jaroš

Titulek je samozřejmě nadsázkou, Miloš Zeman používá chytrý telefon značky Huawei už tři roky a tu a tam přes něj pohovoří s nějakým světovým či méně světovým politikem. Ale fakt, že všech více než tři sta zaměstnanců Hradu používá telefony Huawei čínské provenience, které jsou řadou zemí považovány za bezpečnostní riziko a nástroj čínské špionáže, vnímají jak české tajné služby, tak především služby spojenců z Británie nebo USA, jako velký průšvih. A stvrdila ho i Zemanova návštěva firmy Huawei na nedávné čínské cestě.

Mezi prezidentem, jeho lidmi a firmou Huawei panují už léta dobré vztahy, psala o tom celkem podrobně koncem května tuzemská média. Zeman a jeho lidé poskytují potřebám společnosti Huawei třeba reprezentační prostory na Hradě, firma naopak poskytuje Hradu výhodně telefony. A to přesto, že loni odmítlo ministerstvo vnitra vybavit svůj resort těmito přístroji, protože jejich používání přináší riziko průniku do vnitřní komunikační sítě ministerstva. A přesto, že před firmou Huawei, tedy jejími výrobky, varuje veřejně tuzemská tajná služba BIS.

Huawei nemá přístup třeba na americký, kanadský nebo australský trh. Tam všude představuje bezpečnostní hrozbu. Nejde jen o telefony, ale o různé síťové komponenty, tedy špičkovou elektroniku - a ve zmíněných státech, ale třeba i v Británii je zakázáno využívat komponenty společnosti Huawei při budování internetových sítí. Důvody jsou dva: odborníci se obávají, že v komponentech či výrobcích jsou zabudována tzv. zadní vrátka, skrze která mohou čínští špióni lehce hackovat internet, stahovat data, napadat elektronický provoz.

A za druhé. Řada světových výrobců tvrdí, že výrobky společnosti Huawei nemají ani dostatečnou bezpečnostní ochranu a jsou snadno napadnutelné. Tomu se vedení čínské firmy (většinou jde o bývalé vysoké generály čínské armády) samozřejmě brání: tvrdí, že o tom neexistují žádná tvrdá data. Jistě, může jít o konkurenční souboj velkých firem o světový trh, ale stačí projít odborný tisk a firma Huawei v něm nevychází dobře. Třeba kvůli tomu, že nereaguje na upozornění, kterých se jí dostává od řady bezpečnostních institucí na konkrétní chyby systému a neodstraňuje je.

Miloši Zemanovi je to celkem jedno. Možná to ani neví, možná si pořád myslí, že počítače jsou tu na počítání, jak tvrdil před dvaceti lety, a chytré telefony jsou tím pádem taky takové malé počítací přístroje. Jasné ale je, že prezidentův přístup k bezpečnosti země je celkem laxní. Vyznává evidentně jiné hodnoty; resp. pokaždé trochu jiné, jak se mu to hodí.

Dnes se ale rozdávají karty kybernetické bezpečnosti, buduje se elektronická obrana, která tu bude fungovat desítky let. A otevírat v ní dveře či zadní vrátka čínským generálům není rozumné. Jestli bude přece jen Donald Trump Miloši Zemanovi volat, nebude mu zcela jistě říkat vůbec nic důležitého.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].