Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

TOP 09 nemůže být stranou pražské kavárny, říká Pospíšil

S novým předsedou TOP 09 a europoslancem o hlavních úkolech strany, Miroslavu Kalouskovi a integraci pravice

Jiří Pospíšil
 • Autor: Matěj Stránský
Jiří Pospíšil • Autor: Matěj Stránský

Miroslav Kalousek krátce po volbách oznámil, že nebude znovu kandidovat do čela TOP 09. Označil se za překážku pro užší spolupráci mezi stranami na pravé straně politického spektra. TOP09 tedy začala hledat nového předsedu, kterým se minulou neděli stal europoslanec a čerstvý člen Jiří Pospíšil. „Chci, aby tato strana přežila a posílila. A ve chvíli, kdy vidíte, že tu nebyl jiný kandidát, rozhodl jsem se do toho zkrátka jít,“ dodává exministr.

Co bude nyní vaším hlavním úkolem?

Otevření strany pro nové členy, protože v posledních letech nám členská základna spíše klesala. Za druhé příprava na příští volby, to znamená na komunální volby a také na senátní volby. Úspěch nového vedení bude měřitelný tím, zda udržíme pozice v komunálních volbách. Především ty, které máme, případně získáme nové komunální politiky - a potom také to, jak dopadneme v příštích evropských volbách.

Mluvil jste o tom, že chcete stranu “budovat zezdola“. Co přesně to znamená?

Znamená to, že TOP 09 nemůže být pouze pražskou stranou, nemůže to být pouze strana “pražské kavárny”. TOP 09 musí být strana, která má v každém kraji několik viditelných a známých osobností, které tvoří její tvář. Dnes jsou bohužel kraje, kde nemáme žádného viditelného komunálního politika a kde si naši voliči nedokážou značku spojit s nikým jiným než s lidmi z vedení, z Prahy - a to je málo.

Takže budete objíždět regiony?

Ano, a už jsem to dělal. S TOP 09 spolupracuji čtyři roky. Čtyři roky mluvím do médií z pozice TOP 09 jako europoslanec. Dělal jsem i kampaň strany v Plzeňském kraji. Jako europoslanec jsem objížděl naše regionální a krajská sdružení - vím, kde máme slabiny, a kde naopak aspoň pár zajímavých lidí je. Teď to chci dělat z pozice předsedy a s jasnými úkoly. Musíme oslovovat další osobnosti a připravovat se na komunální volby. To jsem říkal na sněmu. Žádný předseda topku nezachrání, pokud se nepodaří nám všem, ne pouze předsedovi, vytipovat, oslovit a získat další zajímavé tváře.

Jak chcete tyto osobnosti přesvědčit, aby vstoupily do politiky?

Obrací se na mě čím dál víc lidí, není to jen můj příběh. Vadí jim, že Česku hrozí vláda oligarchy Andreje Babiše podporovaná komunisty a populisty. Ti, kterým to není jedno, musí dnešní situaci považovat za mimořádně vážnou - a měli by mít chuť se také veřejně angažovat. Takže věřím, že v tak vypjaté situaci se najdou lidé, kteří budou mít zájem pomoci TOP 09. Aby strana, která je proevropská a hájí principy svobody a demokracie, přežila a posílila.

Takže budete argumentovat aktuální situací. Stačí to?

Myslím, že ano. Dostal jsem po volbách na tři sta přání a esemesek. Někteří známí mi už psali, že uvažují o vstupu do TOP 09, protože cítí právě to, že situace je vážná a že to česká demokracie potřebuje.

Zároveň jste europoslancem. Dá se to zvládnout společně s objížděním krajů a hledáním nových lidí?

Ale já to už dělám. Pondělky a pátky objíždím Českou republiku, jsem přesvědčen, že pozice europoslance neznamená sedět pět dní zavřený v Evropském parlamentu. V Bruselu člověk samozřejmě musí odvést svoji práci a agendu. Ale už vím, jak to funguje – a stejně významnou součástí europoslanecké práce je komunikovat s občany, s voliči a vysvětlovat jim, proč je členství v Evropské unii pro Českou republiku důležité. A dnes tuto oblast považuji za ještě významnější. Ve chvíli, kdy jsme nejvíc euroskeptický národ EU, považuji za osobní povinnost dělat vše pro to, abych lidem vysvětloval, že naše členství je pro zachování demokracie a svobody nezbytností. Pomineme-li ekonomické výhody, které můžeme vidět v dotacích a jiných věcech. Za poslední tři čtyři roky, co se této práci věnuji, jsem objel desítky škol, vydal jsem knihu o Evropské unii pro střední školy, kterou tu rozdávám. To je rozdíl mezi klasickým úředníkem, který sedí v Bruselu pět dní v týdnu, a politikem, který má pracovat i v dané zemi - a to já se pokouším dělat.

Ve volebním štábu TOP 09 • Autor: Matěj Stránský
Ve volebním štábu TOP 09 • Autor: Matěj Stránský

Europoslanec za TOP 09 a také čerstvý člen TOP 09 Luděk Niedermayer říkal, že nebude kandidovat na předsedu právě proto, že si neumí představit, že by měl byť volný den na to, aby se věnoval situaci v České republice.

Třeba méně jezdí po České republice – a hlavně je předsedou naší delegace, takže má další aktivity navíc. Je členem předsednictva Evropské lidové strany, já jsem jen řadový člen Evropského parlamentu. Navíc jsem jsem bezdětný a nepotřebuji volný čas pro rodinu. Víte dobře, že platí staré české přísloví: „Když dva dělají totéž, není to totéž.“ Každý máme jiný styl práce, každý fungujeme trošku jinak.

A přijde vám to vůči voličům TOP 09 jako férový přístup?

Můžete mě za to kárat, ale já to dál budu dělat, protože si myslím, že je to mimořádně důležité. Osvěta v téhle zemi absolutně chybí. Jsou školy, kde jsem byl pravdu nemile překvapen, jak středoškolští studenti nevědí nic o Evropské unii - a přiznám se, že mě to velmi trápí.

Takže neplánujete vzdát se postu europoslance.

V tuto chvíli o tom neuvažuji. Pro TOP 09 jakožto evropskou stranu naopak může být výhoda, když europoslanec stojí v jejím čele, protože mu to dovoluje některá evropská témata víc artikulovat. Takže chci využít synergii mezi funkcí předsedy národní strany a činností, kterou vyvíjí v Evropském parlamentu – a pak posoudím s odstupem, jestli se mi to povedlo, nebo ne.

A budete aspoň něco v dosavadním přístupu měnit, ať už časově nebo jinak?

Jsem týmový hráč a tak bude vypadat i vedení TOP09. Budu spolupracovat nejen s předsedou poslaneckého klubu  Miroslavem Kalouskem, ale i s první místopředsedkyní Markétou Pekarovou Adamovou. Ve chvíli, kdy třeba budu v Bruselu, jsme schopni si aktivity rozložit. TOP 09 nebude jedna osoba, ale tým lidí, z nichž každý má jiný věk, jinou profesní i politickou historii – a tím pádem vytvoříme mix zajímavých osobností. To je také mým cílem, otevřít strukturu.

A do Evropského parlamentu budete jezdit stejně často?

Budu tam jezdit na zasedání parlamentu a na výbory. Část týdne jsem v Bruselu, část týdne jsem tady. Jsem schopen obě tyto činnosti zvládat. TOP 09 je dnes je také opoziční strana s pěti procenty a sedmi poslanci. Takže situace je jiná, než kdybychom byli třicetiprocentní vládní stranou.

A jak se chcete dostat do povědomí vedle výrazného Miroslava Kalouska, který zůstává právě předsedou poslaneckého klubu?

Jak jsem řekl, já nechci, aby TOP09 mluvila jedním hlasem.

A stačí to na předsedu, který má stranu pozvednout po nepříliš uspokojivém volebním výsledku?

To se uvidí. Každopádně nechci, aby byl hlas Miroslava Kalouska jen nahrazen hlasem Jiřího Pospíšila. Chci, aby TOP09 hovořila různými hlasy. Ne disonantně, ne argumentačně rozdílně, ale chtěl bych, abych v médiích vystupovali jak předseda Jiří Pospíšil, tak Miroslav Kalousek, tak Markéta Pekarová Adamová, tak Dominik Feri i naši ostatní poslanci. I lidé jako pan senátor Czernin. Abychom vyvrátili mýtus, který mi v kampani mnozí voliči říkali: „Vy jste strana jednoho muže.“

Štáb TOP 09 • Autor: Matěj Stránský
Štáb TOP 09 • Autor: Matěj Stránský

Takže se nebudete snažit „zvýraznit“?

Tak já doufám, že nejsem na politické scéně úplný nováček, chodím do médií už přes deset let. Jsem relativně známý a určitě mediální sféru nebudu chtít opustit. Ale nebudu chtít, abych byl jediný, kdo za TOP 09 chodí do médií. A to ne proto, že jsem část týdne v Bruselu, ale proto, že to považuji za špatné. Nerad bych, aby z těch nynějších pěti procent voličů nemalá část odešla proto, že jsou to sympatizanti Miroslava Kalouska. Mým cílem je zvednou preference a voličskou přízeň, ne vyměnit pět procent Miroslava Kalouska za pět procent Jiřího Pospíšila, to bychom se nikam neposunuli.

Nestane se TOP 09 kvůli této „rozmanitosti“ pro voliče nesrozumitelnou?

Nestane. Chci, aby za TOP09 hovořilo víc osobností, ale jsem i na základě zkušenosti ze spolupráce přesvědčen, že budeme vystupovat jednotně. Nečekejte, že na věci, které jsou pro nás zásadní, budou veřejně zaznívat rozdílné názory. To rozkročení nebude názorové: víc osobností bude prezentovat naši politiku, která bude dál jednotná.

 Ale v členské základně existují názorové rozdíly, nebo ne?

Ano, mohou být témata, která bych nazval tématy vlastního svědomí - a kde se nebudeme nutit, abychom drželi za každou cenu stejnou linii. Dovedu si představit, že v TOP 09 mohou být lidé, kteří podporují sňatky homosexuálů, stejně jako lidé, kteří k tomu mají rezervovaný vztah - a pro mě to není problém. Pro mě je základní jednotkou proevropská politika, pravicová politika, ochrana svobody a demokracie. To jsou klíčové věci, které vždy budu říkat. A říkají je i kolegové. V TOP 09 pracuji čtyři roky, chodím do médií a nikdy jsme s Miroslavem Kalouskem neměli střet. Z devadesáti pěti procent vidíme věci stejně a ty ostatní jsme si schopni vyříkat. Nečekejte, že dojde k ideovému rozkladu.

Budou tato témata stačit? Zaznívala i ve volební kampani a TOP 09 jen těsně překročila pětiprocentní hranici.

Tohle jsou filozofické, ideové hodnoty, na kterých naše strana stojí. Potom je tu volební program a z něj mohou být ještě vypreparována konkrétní témata a konkrétní návrhy zákonů, které - byť jsme menší opoziční strana -  budeme připravovat a předkládat parlamentu.

Zmiňoval jste, že s TOP 09 spolupracujete přes čtyři roky. Takže nyní jste vstoupil do strany kvůli tomu, abyste mohl kandidovat na předsedu?

Mnohokrát mi kolegové říkali, kdy vstoupím do strany, a já jsem vždycky odpovídal, že vstoupím, až to TOP 09 bude potřebovat. Ve chvíli, kdy jsme spolu s ANO téměř vyhráli evropské volby, nepovažoval jsem za nutné někam vstupovat a volil jsem spíše formu spolupráce.

A proč jste tedy teď vstoupil, když ne kvůli předsednictví?

Já jsem se rozhodl vstoupit do TOP 09 spontánně. V té chvíli to vypadalo, že TOP 09 bude mít čtyři procenta. Byli u toho novináři, je to ověřitelné. Stáli jsme ve volebním štábu, vypadalo to, že nakonec nedosáhneme ani pěti procent, a já jsem řekl: „Tak já vstupuji do strany, protože považuji za nutné ji podpořit. Jestliže zvítězí ANO a demokratické strany jako TOP 09 nebudou v parlamentu nebo budou mít jednociferný výsledek, považuji to za velký problém.“ Chtěl jsem se k topce ještě víc přihlásit, bylo to symbolické gesto. Dva dny po tom - a to už ten příběh pokračuje - mě lidé jako Marek Ženíšek začali vyzývat: „Zvažuj kandidaturu na předsedu.“ Vzal jsem si několik dní na rozmyšlenou a poté, co se k výzvě přidaly další kraje typu severní Moravy, kde mám poslaneckou kancelář, a později třeba i kolegové z jižní Moravy,  jsem o tom vážně začal uvažovat.

Takže to bylo kvůli špatnému volebnímu výsledku.

Kdyby topka měla sedm a více procent, věřte, že bych ani  neměl primární ambici kandidovat do čela. Kandidoval jsem, protože chci, aby tahle strana přežila a posílila. A ve chvíli, kdy vidíte, že tu zatím jiný kandidát nebyl, rozhodl jsem se zkrátka do toho jít. Nerad bych žil v zemi, kde bude chybět proevropská pravicová strana postavená na hodnotách, jejichž jsme nositeli.

Jiří Pospíšil
Jiří Pospíšil

Ale stejně, proč jste do voleb nebyl členem TOP 09?

Není pro to žádný důvod. Já jsem to spíše nechával být. Na počátku to bylo kvůli tomu, že jsem odešel z jiné strany a nechtěl jsem hned někam vstupovat. Řekl jsem ostatně po odchodu z ODS, že několik let nebudu nikam vstupovat. A spolupráce s topkou byla tak intenzivní a bezproblémová, že jsem členství považoval - přiznám se - spíše za formální. Byl jsem s topkou v podstatě spjat.

Dalším úkolem, který před Vámi stojí, je integrace pravice, respektive užší spolupráce. Jak si ji představujete?

Jsem velmi rád, že čtyři demokratické středopravicové strany v parlamentu našly cestu ke spolupráci v rámci Demokratického bloku. Budu rád, když bude pokračovat i poté, co dojde k rozdělení výborů a funkcí v parlamentu. Vidím svůj úkol a úkol celého vedení TOP 09 v tom, že se budeme bavit s dalšími stranami o formách spolupráce -  a pokusíme se najít nějakou formu i pro komunální a senátní volby. Bylo by nerozumné, kdyby strany, které mají třikrát po pěti procentech, stavěly v každém senátním obvodu svého kandidáta nebo by kandidovaly v komunálních volbách všude samostatně. Tam, kde to jen trochu půjde, to osobně budu navrhovat a prosazovat: „Pojďme se dohodnout na společných kandidátkách, případně na společném kandidátovi.“ A když bude ochotna připojit se i ODS jako silnější partner a domluvit se někde na spolupráci, budu to rovněž podporovat. Žádná předpojatost z mé strany v tomhle směru není.

Čím strany chcete přesvědčit o smysluplnosti této spolupráce? Třeba KDU-ČSL o společných evropských volbách příliš nepřemýšlí.

Je to jejich rozhodnutí. Já jsem se zástupci KDU-ČSL nehovořil, doufám, že se s nimi v nejbližší době potkám - a potom vám můžu říct, jaké dojmy z těchto jednání mám.

Miroslav Kalousek na předsedu znovu nekandidoval proto, že si připadal vzhledem ke své stranické minulosti překážkou spolupráce. Vy říkáte, že jakožto bývalý člen necítíte předpojatost vůči ODS. Ale nemůže mít tenhle problém část ODS?

To já neumím posoudit. Hrozí nám vláda oligarchy, populistů a komunistů - a pokud osobní problémy budou důvodem, proč se mnou některé strany nebudou chtít spolupracovat, byť by to pomohlo této zemi, svobodě a demokracii, potom mě to mrzí, ale neumím s tím nic udělat. Jistý optimismus ve mně vzbudil projev Petra Fialy na našem sněmu, kdy řekl, že je ODS připravena spolupracovat s novým vedením TOP 09, ať bude jakékoli. Z toho usuzuji, že prostor tu je. Ale je samozřejmě otázka, zda největší opoziční strana, která má dvouciferný výsledek, bude nakonec stát o spolupráci s malými stranami, respektive jakou formu by volila. To už záleží na jejím rozhodnutí.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].