Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Tomio nedomýšlí, co vlastně rozdmychává. Touží po obdivu a bohatství

Bratr šéfa SPD chce ukázat, že příjmení Okamura může znamenat i rozvahu a poctivost

Hayato Okamura podpořil v Kroměříži lídra lidovecké kandidátky Zlínského kraje Ondřeje Benešíka
Hayato Okamura podpořil v Kroměříži lídra lidovecké kandidátky Zlínského kraje Ondřeje Benešíka

Před kostelem svatého Antonína v Praze rozdává volební vizitky plaše působící muž, který si s fenoménem letošních voleb - xenofobní SPD našlápnutou ke slušnému zisku - láme hlavu víc než politologové a komentátoři dohromady. Hayato Okamura, kterému křest přidal jméno Josef, kandiduje za stranu KDU-ČSL. Před chvílí při bohoslužbě v holešovickém kostele četl od oltáře z Bible, teď tu oslovuje občany a láká je k volbám. Jedním z důvodů, proč se rozhodl vystoupit z občanského života aktivně do politiky, je i zmíněná strana SPD (Svoboda a přímá demokracie) a především její lídr Tomio Okamura.

Tomio a Hayato jsou bratři. A jen těžko si lze představit rozdílnější lidi: tiše a rozvážně hovořící Hayato Okamura skládá pečlivě věty, mezi nimi přemýšlí, jak co nejvýstižněji a za pomoci bohatého slovníku vyjádřit myšlenku. Angažoval se v pomoci křesťanským uprchlíkům z Iráku - i když  upozorňuje na nutnost ponechat Evropu v bezpečí před terorismem, stejným dechem upozorňuje na fakt, že všichni lidé jsou si rovni a je třeba těm v nouzi podat pomocnou ruku.

Padesátiletý překladatel z japonštiny vystudoval teologii a religionistiku. A úcta ke vzdělání a vědění je v jeho řeči obsažena velmi často: vzpomíná na matku a její sourozence, kteří, ač z chudých poměrů, vystudovali vysoké školy. „Mým největším životním projektem je výchova pěti dětí, soustředili jsme se s manželkou na jejich kvalitní vzdělání, doporučovali jim literaturu, vedli je k vědění,“ říká Hayato Okamura už v holešovické kavárně nad čajem.

A právě v nedostatku vzdělání vidí zásadní problém u svého bratra Tomia, který mezi lidi zasévá nesnášenlivost a obavu. „Tomiovi chybí vzdělání, cítil to jako újmu. Měl obrovskou potřebu něco dokázat. Je charismatický a měl by tyto své dary vložit do služeb něčeho dobrého, ale ke škodě své i ke škodě země si zvolil nepoctivou cestu. Myslím, že je ve vleku něčeho, co si ani tak dobře neuvědomuje. Možná ani Adolf Hitler si do detailu nepředstavoval, do čeho to všechno vyústí.“ Hayato Okamura je přesvědčen, že ani jeho mladší bratr Tomio nedomýšlí, co vlastně dělá, když si našel obživu v rozdmychávání strachu - a právě peníze podle něj v bratrově cestě hrají velkou roli.

Na volebních stáncích lídra SPD leží noviny s velkým nápisem Válka už začala! a s obří Tomiovou podobenkou. Ti, kteří chodí ke stánkům podepisovat petici „proti ilegální migraci“, si tu povídají o všem tom zlu světa, o němž četli na internetu - a je to jako reklama na fake news a dezinformační a konspirační weby. Jak válku v Sýrii zařídili „nějací mocní lidé řídící neziskovky“, aby muslimové v Evropě „snížili pářením IQ kontinentu“, a přihlouplí Evropané pak byli tvárnější. Jak Evropská unie kooperuje s těmi zlými, mocnými lidmi v tajemném šeru a jak je třeba z ní vystoupit. Jak mainstreamová média lžou, protože o všem tom spiknutí neinformují, a především, jak se všechna média spikla proti jejich vůdci  - že mu nedávají prostor a líčí ho ve špatném světle. Sám Tomio Okamura však o rozhovory nestojí, s utajeným programem objíždí zemi, vybírá si veřejné akce, a když na něj přece jen čekají novináři, na místo raději nedorazí.

Ani své fanoušky, kteří se skládají především z lidí, již propadli alternativnímu a konspiračnímu vidění světa, nijak neusměrňuje. Jak nedávno řekl ministr kultury Daniel Hermann (KDU-ČSL), Okamura se mu prý ve sněmovně svěřil, že umí lidi dobře vystrašit, aby je pak mohl „zachraňovat“. I když to sám Tomio Okamura popřel, přesně tak jeho působení na voliče vypadá: vzbuzuje v nich pocit malosti, ukřivdění a strachu a nabízí jim řešení. Třeba zakázat islám a odejít z EU.

„Má kolem sebe najednou klaku obdivovatelů, kteří mu pochlebují. Tomek vždy toužil po uznání a obdivu. A jeho proruský postoj, jeho gesta, která už delší dobu vyhovují tomu, co chce Putin, to je nebezpečné. Možná se dostal do zapeklité situace, i kdyby však chtěl přehodit výhybku, není to lehké,“ uvažuje starší bratr. Sám se tedy vydal do ulic - jak říká -  zkusit „nalézt lék na populismus Tomiova typu“. A ukázat lidem, že příjmení Okamura může znamenat i rozvahu a poctivost.

Text o tom, kdo stvořil Tomia Okamuru,  kam asi míří a jak jej vidí lidé, kteří k němu mají blízko, naleznete v aktuálním vydání týdeníku Respekt pod titulkem Divadlo Okamura.

Unést ticho, tu životní hloubku. (Hayato Josef Okamura) • Autor: Matěj Stránský
Unést ticho, tu životní hloubku. (Hayato Josef Okamura) • Autor: Matěj Stránský

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].