Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Srí Lanka: ISIS chce víc útočit ve vzdálených regionech, říkají experti

Přesná role IS ve velikonočním teroru však ještě známá není

Série koordinovaných sebevražedných útoků zasáhla Srí Lanku o velikonoční neděli během mší • Autor: REUTERS
Série koordinovaných sebevražedných útoků zasáhla Srí Lanku o velikonoční neděli během mší • Autor: REUTERS

Dlouho byla na místě opatrnost, nyní však začíná být průkazné, že velikonoční teror na Srí Lance je dílem tzv. Islámského státu. Teroristická skupina v pondělí zveřejnila prohlášení se jmény údajných sebevražedných atentátníků, později dodala záběry videa, ve kterém přísahají věrnost chalífátu.

V minulosti pro sebe IS reklamoval i podíl na útocích, s nimiž ve skutečnosti neměl nic společného. Považoval to za dobré PR, tedy vzkaz sympatizantům i nepřátelům, že “svatá válka” pokračuje a že IS navzdory porážkám na syrském bojišti zůstává silný.  V pondělí večer už však experti na terorismus docházeli na sociálních sítích ke shodě, že je tentokráte přiznání IS pravé. “Není pochyb: tentokrát to byl opravdu IS. Přiznání není jen autentické, je pravdivé,” tweetoval  Peter Neumann, zakladatel londýnského International Centre for the Study of Radicalisation.

Organizaci teroru ze zahraničí předpokládá i Bruce Hoffman z Georgetownské univerzity, který ve své analýze mimo jiné píše, že se ISIS po teritoriální porážce v Iráku a Sýrii vrací “k teroristickým operacím na lokální, regionální a mezinárodní úrovni, kterou má vloženou do své DNA”. Důraz džihádistů se podle něj posunul “z centra (padlého chalífátu) do dalekých větví a sítí s cílem rozšířit značku ISIS co nejdále”. O víkendu se IS přihlásil též k útokům v afghánském Kábulu a k historicky prvnímu džihádistickému útoku v africkém Kongu.

Přesná role IS ve velikonočním teroru ještě známá není. K Islámskému státu v Sýrii se připojily dva až tři tucty Srílančanů z bohatých rodin a desítky dalších džihádistů z nedalekých Malediv; mnozí z nich se vrátili do vlasti a mohli při přípravě útoků sehrát zásadní roli.

Blízkovýchodní expert deníku The Guardian Jason Burke předpokládá, že legionáři IS dodali expertízu a koordinaci, které jsou k provedení tak masivní operace potřebné. Podle odborníků není příliš pravděpodobné, že by to zvládly lokální teroristické organizace NJT a JMI (National Thowheeth Jama’ath, Jammiyathul Millathu Ibrahim), které ze spáchání masakru obvinila srílanská vláda.

Pokud se tyto předpoklady potvrdí, jsme svědky dosud nejkrvavějšího útoku spáchaného navrátilci ze syrského bojiště. Při atentátech, k nimž došlo současně ve třech kostelech a třech luxusních hotelech, zemřelo přes 300 lidí, počty raněných přesahují sedm stovek.

Připomeňme, že se do řad IS přidalo odhadem 40 tisíc extremistů z více než 120 zemí. Není známo, kolik z nich zemřelo na syrsko-iráckém bojišti a kolik se vrátilo do svých mateřských zemí. A stejně tak u navrátilců není jasné, kdo z nich se z nenávistné ideologie “vyléčil” a kdo čeká na příležitost zaútočit. Už vzhledem k těmto číslům by bylo překvapivé, kdyby seneopakovaly útoky podobné tomu velikonočnímu na Srí Lance.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].