Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Tak ještě jednou: Tohle je útok na stát

Zeman dělá věci, o nichž jsme před třiceti lety mysleli, že jsou jednou provždy pryč

Prezident Ruska Vladimir Putin přijal 21. listopadu 2017 ve své černomořské rezidenci v Soči prezidenta Miloše Zemana • Autor: ČTK, Šimánek Vít
Prezident Ruska Vladimir Putin přijal 21. listopadu 2017 ve své černomořské rezidenci v Soči prezidenta Miloše Zemana • Autor: ČTK, Šimánek Vít

Až se bude jednou bilancovat éra prezidenta Miloše Zemana, v kategorii “pozvednuté obočí” bude tlačenice. Silný kurz na vysoké umístění má bezesporu případ Peroutka, z něhož si Zeman odnesl razítko lháře zbaběle schovaného za ústavní paragrafy, který postrádá kuráž přiznat chybu a omluvit se. Pokud ovšem budeme Zemanovy úlety měřit jejich zhoubným vlivem na stát, nemůže být opomenuto chování vůči řediteli Bezpečnostní informační služby - a tím i službě jako takové.

Zeman tento týden oznámil, že ani počtvrté nepovýší ředitele BIS Michala Koudelku do generálské hodnosti. Zatím nikdy však nemělo jeho rozhodnutí tak nebezpečný podtext jako nyní. Koudelka totiž právě v pondělí oznámil, že jeho lidé rozkryli síť špiónů pracujících v zájmu Ruska proti českému státu. Zjištění tohoto rázu nevzniká samozřejmě přes noc, ale je výsledkem dlouhodobé práce. Možná tak dlouhodobé, jak dlouhodobě Zeman proti Koudelkovi jde, a staví se přitom na stranu Ruska.

Nejenže odmítá Koudelku povýšit a podpořit tak jeho práci, k tomu opakovaně a veřejně obviňuje BIS z neschopnosti. Vzhledem k výborným vztahům, které zároveň s tím Zeman pěstuje s ruskou ambasádou a celou Putinovou administrativou, tak zjevně pracuje ve prospěch Ruska proti vlastní zemi. Navíc se nelze ubránit podezření, že tak činí promyšleně a za odměnu. A je jedno, jestli ji pobírá on, nebo lidé kolem něj.

Zemanova spolupráce s Ruskem proti zájmům Česka je oblíbeným tématem jeho kritiků, jde ovšem o nebezpečnou a bezprecedentní věc, k níž je nutné se vracet. Prezident pracující pro svoji zemi by v časech komplikovaných a důležitých operací, jaké BIS proti ruským agentům podniká, ředitele své kontrarozvědky podpořil, nikoliv proti němu štval veřejné mínění a podkopával jeho autoritu.

Lze si docela snadno představit, že v případě postupu proti islámskému terorismu by BIS takovou prezidentovu podporu dostala. Koudelku lze navíc těžko vinit z neschopnosti — vláda mu důvěřuje a nedávno dostal ocenění během návštěvy centrály CIA. Po sérii problémových šéfů BIS máme tedy v čele klíčové bezpečnostní instituce uznávaného šéfa, který se prokazuje dobrými pracovními výsledky. Zeman tuto skutečnost ignoruje, dokonce o ní veřejně lže a v tažení proti Michalu Koudelkovi pokračuje.

Jeho vrcholem bylo zřejmě prezidentovo chování během aféry Skripal. Tehdy se - jak známo - v Anglii pokusila dvojice mužů otrávit bývalého ruského agenta na útěku v Británii Sergeje Skripala. Během vyšetřování vyšlo najevo, že členové ruské vojenské rozvědky použili jed novičok, jímž Rusko disponovalo. Zeman se tehdy pokusil celkem jednoznačný průběh vyšetřování směřující k usvědčení ruského režimu narušit prohlášením, že stejná látka se vyráběla i v Česku, a mohla tedy pocházet odtud. Ředitel BIS tuhle verzi odmítl, Zeman však svoji nepochopitelnou snahu pomoci Rusku a zatáhnout do případu Česko nevzal zpět ani nevysvětlil. Naopak vystupňoval útoky proti Koudelkovi a celé kontrarozvědce.

Jde tedy o nesmírně vážnou věc, která nemá v posledních třiceti letech obdoby. Nikoliv medaile pro spolupracovníky StB, trapné umělce a Zemanovy obdivovatele, nikoliv pověstné opilství, porušování ústavy a papalášské manýry, nikoli poklonkování komunistům a neonacistům, lhaní a urážení lidí s jinými názory. Tohle je útok na stát, do jehož čela se nechal Zeman zvolit, jakkoliv armáda jeho lokajů v čele s Babišem se při tom bude radši dívat stranou.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].