Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Rozhovory

Stropnického nedáme, říká šéf pražských zelených

Rozhovor s Ondřejem Mirovským o vyhrocené situaci na pražském magistrátu

Matěj Stropnický • Autor: HN, Václav Vašků
Matěj Stropnický • Autor: HN, Václav Vašků

Pražské ANO v čele s primátorkou Adrianou Krnáčovou spolu s ČSSD chtějí, aby Matěj Stropnický (Trojkoalice/SZ) skončil ve funkci náměstka. Spor se rozhořel, když primátorka Stropnickému odňala pražské stavební předpisy, stáhla si je pod sebe a prohlásila, že „neschopnost Stropnického ohrožuje zájmy Prahy“.

Stropnický kontroval tím, že současná koalice není jediná možná a zelení uvažují i o jiných variantách. „Každá jiná koalice by byla dost divoká,“ oponuje předseda pražských zelených Ondřej Mirovský. Zároveň ale trvá na tom, že jeho strana ani celá Trojkoalice „Stropnického nedá“.

Co si myslíte o současné situaci na magistrátu?

No, je pro nás velká neznámá, co ANO sleduje. Jsme přesvědčeni, že náš náměstek pracuje velmi dobře, výborně. Není pravda, že Matěj Stropnický nemá výsledky.

Jaké výsledky má?

Minimálně to, že pražské stavební předpisy byly velmi pečlivě projednané, byly vypořádané připomínky většiny městských částí. Za Prahu 7, kde jsem zástupcem starosty, mohu říci, že se cítíme komfortně. Developeři nehrají prim, do diskuse o rozvojových územích se zapojuje samospráva, odborná veřejnost i zájmová sdružení. Interpretace sporu, že developeři zvyšují tlak, protože se chtějí zbavit Trojkoalice, je proto možná. I když já osobně se chci tohoto pohledu vystříhat:  developeři nejsou špatní, jen musí být samosprávy tak silné a tak nezávislé, aby si je dokázaly vychovat. Pak mohou významně přispívat k rozvoji veřejných prostranství.

ondrej mirovsky, 30.5.2014 • Autor: Matěj Stránský
ondrej mirovsky, 30.5.2014 • Autor: Matěj Stránský

Kdo udělal chybu: Stropnický, nebo Krnáčová?

Stropnický je vyhraněný, je proto jednoduchý cíl, dá se na něj svést všechno. Za Trojkoalici mám ale pocit, že nám některé materiály neprocházejí – na rozdíl od ANO a ČSSD. Stropnickému v poslední době neprocházelo radou nic; jako by to byla dohoda ANO a ČSSD proti nám. Tak to ale mezi koaličními partnery fungovat nemá.

Co vám neprošlo?

Třeba právě stavební předpisy se několikrát odsunuly. Radní Jana Plamínková si stěžovala, že jí neprocházely některé infrastrukturní věci, nějaké silnice. Nikam se nehýbe ani diskuse o přerozdělování financí pro malé městské části, přitom to je pro ně zásadní téma.

S jakými stavebními předpisy vlastně přišla primátorka Krnáčová, když problematiku převzala od Stropnického?

Pokud jsem to pochopil, recyklovala původní materiál, který vznikl ještě za primátora Tomáše Hudečka.

Hudečkovy předpisy byly docela dobré; proč je tedy podle vás špatně, že je primátorka oprášila?

Jejich směřování je dobré, dalo se jim vyčíst jen to, že je Hudeček chtěl stihnout ještě před volbami, a proto je šil horkou jehlou. Stavět se na nich dá, nic lepšího tu doteď nebylo. Koneckonců Matěj Stropnický vycházel ze stejného podhoubí. Vadí mi, že primátorka hodila do koše několikaměsíční Stropnického práci, jeho jednání s městskými částmi. Byl už mnohem dál, zatímco ona je teď na začátku. A pak, legislativa nemůže vnikat takhle. Přinesla předpisy na radu, a přitom je předtím neviděli ani její vlastní straničtí kolegové. Primátorka prostě udělala profesní chybu -  a místo aby ji uznala, dál situaci hrotí.

Primátorka Krnáčová a náměstek Stropnický • Autor: Milan Jaroš
Primátorka Krnáčová a náměstek Stropnický • Autor: Milan Jaroš

Vzdáte se Stropnického?

Kam to všechno povede, neumím odhadnout. Je to dosud nejvážnější situace od počátku koalice. Návrh na výměnu Stropnického nebudeme akceptovat. Do personálních věcí koaličních partnerů se nesahá, my to také neděláme. Naši vyjednavači odmítli jeho výměnu: stojíme za ním, žádné věcné pochybení na jeho straně není.

Co tedy bude dál s koalicí na magistrátu?

Možná jde o to rozložit koalici a nahradit Trojkoalici někým jiným. Ale podle mého primátorka Krnáčová nemá žádný plán, jen jí ruply nervy. Jenže rozehrála hru, která může také skončit tím, že se opráší koalice ČSSD a TOP 09, několika lidmi se doplní - a hnutí ANO ostrouhá.

Stropnický se zmínil, že i zelení uvažují o jiných koalicích.

Klub ANO je největší, má sedmnáct hlasů. Neumím si jinou koalici s naší účastí představit, leda nějakou hodně divokou.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].