Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

Starosta Prahy 6: O Koněvovu sochu se vede hybridní válka za pomoci Hradu

Socha sovětského maršála Ivana Koněva; 22. srpna 2019; ilustrační foto • Autor: ČTK
Socha sovětského maršála Ivana Koněva; 22. srpna 2019; ilustrační foto • Autor: ČTK

Update: Plachta, kterou nechala kolem sochy maršála Ivana Koněva nainstalovat Praha 6, dál budí kontroverze a emoce. Od páteční instalace se ji pokusilo strhnout už několik lidí. Jednou nedlouho poté, co tam vyrostlo lešení s plachtou, poté v noci na sobotu a zatím naposledy týž den odpoledne. Ve všech případech zasáhli strážníci. Muže podezřelé ze spáchání přestupku předali policii, která případy řeší jako přestupky a předá je příslušným obecním úřadům. Radnice zakrytí sochy zdůvodnila  snahou ochránit pomník před vandaly. Ruské velvyslanectví označilo jednání radnice za „opakované zneuctění památky vojáků Rudé armády padlých v bojích proti nacistům za svobodu Československa“. Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) dostal policejní ochranu, protože kvůli postupu radnice dostával vyhrůžky fyzickou likvidací.

Děje se to poslední dobou pokaždé při výročí invaze vojsk zemí Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968 a stalo se to i letos. V pražských Dejvicích byla politá červenou barvou socha kontroverzního sovětského maršála Ivana Stěpanoviče Koněva. Na podstavci se navíc objevily letopočty 1956, 1961 a 1968, které jsou jádrem sporu o sochu, potažmo o odkaz sovětského maršála, kterého zpodobňuje. Koněv, který bývá označován za osvoboditele Prahy na konci druhé světové války, totiž řídil potlačení maďarského povstání, byl u výstavby Berlínské zdi a podílel se právě na přípravě invaze do Československa.

Polití sochy, jež má tyto krvavé události a jeho účast na nich připomínat, tak vždy obnoví i rozepře mezi zástupci Ruské federace a českými komunisty, kteří si přejí zachování sochy – proti nim stojí zástupci městské části Praha 6 v čele se starostou Ondřejem Kolářem (TOP 09), kteří se o plastiku stojící na náměstí Interbrigády musejí starat. Na internetu už týden zuří virtuální válka, k níž se přidal i prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček: na svém Twitteru napsal, že pražský primátor a starosta Prahy 6 opakovaně veřejně hanobí osvoboditele vyhlazovacího tábora Auschwitz a osvoboditele naší vlasti. A kritizoval policii i prokuraturu, která podle jeho slov nic nečiní. Starosta namítá, že většina obyvatel Prahy 6 o maršála Koněva nestojí a že radnice nechce každoročně platit čištění sochy. Čin sice neschvaluje, nicméně zároveň říká, že jsme tu svědky hybridní války, která je živena Ruskou federací i Pražským hradem.

Je vám některé z hesel, jež se každoročně objevují na soše, sympatické?

Nápisy, které se na soše objevují, odrážejí temnou historii maršála Koněva. Nemůžu říct, že jsou nepravdivé, protože bohužel jsou pravdivé. Vždy tam vidíme letopočty 1956, 1965 a 1968. To jsou roky, které se do historie života maršála Koněva zapsaly červenou barvou.

Souhlasíte s tím, že by měla být socha z Prahy 6 odstraněna? Podle ohlasu ji tam lidé evidentně nechtějí.

Nechtějí, budí vášně. Já se jim nedivím. Na Ořechovce pouhý kilometr od sochy maršála Koněva stojí vila, do které tajná služba Směrš – tu sem Koněv v roce 1945 přivezl -  vozila z Dejvic a Bubenče lidi, kteří k nám emigrovali z Ruska před bolševikem. Byli to českoslovenští občané, které tu zatýkali a odváželi přímo na Sibiř. To jsou lidé, kteří bydleli tady na Praze 6. Někteří z nich přímo na náměstí, kde dnes socha stojí - a dennodenně se na ten plac dívali. To mi přijde vůči nim jako absolutní výsměch.

Petr Kolář • Autor: DVTV
Petr Kolář • Autor: DVTV

Co pro vás celá tahle situace znamená?

Už se mi nikdy nechce zažívat to, co zažívám teď. Těch výhrůžek, které dostávám, fyzickou likvidací, ať umřu v plynu a podobně. V sekretariátu zvednou telefon a lidé hned začnou sprostě nadávat - a nejen mně, ale i celé mé rodině. Je toho i plný Facebook. Já opravdu nepotřebuju, aby se z Prahy 6 každoročně v srpnu - a někdy i v květnu, kdy tam slaví komunisté - stávalo území hybridní války, která je z jedné strany posílena Ruskou federací a z druhé Pražským hradem.

Jak byste komentoval vyjádření ruské ambasády, že radnice svým jednáním přispívá k vytlačení pravdy o osvobozovací misi rudé armády za druhé světové války z paměti českého národa?

Není to nic jiného než lživá propaganda. Kdyby Rusové mluvili pravdu a informovali poctivě o tom, co se tady děje, tak by bylo známo, že nám vůbec nevadí, že Československo osvobodila ruská armáda. To, co říkáme, je: Pojďme zde místo Koněva postavit pomník osvoboditelům Československa nebo padlým v pražské operaci. Ale prostě tu nechceme maršála Koněva, tak to pochopte. Je to člověk, který utopil v krvi maďarské povstání, postavil berlínskou zeď, přivedl sem vojáky v roce 1968. A do Prahy dorazil až po válce, po kapitulaci Německa. To jsou prostě historická fakta, o kterých Rusko říká, že se nestala. Pojďme tedy dát Koněva pryč a postavme tam místo něj něco, co bude připomínat důstojně vojáky, kteří zde opravdu padli a zasloužili se o to, aby bylo Československo osvobozeno od nacismu. Koněv to nebyl.

Co můžete udělat pro to, aby si sochu odvezla ruská ambasáda na svou zahradu, jak to navrhujete? A pokud to neudělá, chcete ji jako radnice odstranit?

My jim pořád říkáme, ať si sochu odvezou: na zahradu se nikdo nedostane a nebude ji polévat. Klidně vypíšeme mezinárodní soutěž na nový pomník, do které se mohou hlásit i ruští architekti a umělci. Když si sochu nevezmou, tak zase budeme řešit, jak utratit desetitisíce z peněz Prahy 6 na to, abychom ji ochránili. Rovnou ale říkám, že ani jedna z těch variant není dobrá. Ano, a na pořadu je i přemýšlení, jestli ji tam nechat do budoucna za předpokladu, že budeme vynakládat naprosto neúměrné prostředky na ochranu a čištění. Ta diskuze se posouvá do absurdní roviny. Lidé něco nechtějí, Rusové jim něco vnucují, ač na to nemají právo – a Hrad je v tom podporuje. De facto mě mluvčí Ovčáček nutí bezúčelně utrácet peníze občanů Prahy 6, vlastně plýtvat veřejnými prostředky, protože my jsme za údržbu utratili už bezmála dva miliony korun. Odstranění sochy je tak jednou z možností - už jsem volal i do Vojenského historického ústavu, jestli si ji nevzali, ale řekli mi, že tam nechtějí dělat obludárium.

Ruské velvyslanectví zaslalo i diplomatickou nótu českému ministerstvu zahraničí.

To je jejich svaté právo, diplomacie je naprosto běžný prostředek, nevidím na tom nic špatného. Ať se ohrazují a využívají diplomatické prostředky, které mají k dispozici k tomu, aby vyjádřili svůj nesouhlas a nespokojenost, ale ať nevyhrožují a nechovají se, jako kdyby to byl jejich majetek.

Víte, kdo ty nápisy píše?

Nevím; na serveru Aeronet píšou, že je celé náměstí hlídáno kamerami, že máme k dispozici záznamy, ale já jsem je zakázal jakkoliv ukazovat a nakonec jsem je i stopil. A když prý k soše přišli cizí lidé a vyčistili ji, naše krizová manažerka na můj pokyn vydala příkaz městské policii, aby jim to zakázali. Chtěl bych říct, že na náměstí žádné kamery nejsou, a tudíž neexistuje jediný záznam. A naše krizová manažerka s policií ohledně sochy vůbec nemluvila.

Vy jste ty, kdo sochu umyli, označil za ruské trolly; víte konkrétně, kdo se na čištění podílel? A nejste rádi, že jako radnice aspoň ušetříte za úklid?

My provádíme pravidelné platby, takže jsme si ušetřili pouze práci těch lidí, kteří by tam jinak jeli a museli sochu drhnout. Ale pokud to těm, kdo ji vyčistili, udělalo dobře, budiž. Nicméně označení ruští trollové je podle mě na místě. Žarko Jovanovič, který se na čištění podílel, prokazatelně podporuje režim Vladimira Putina, píše pro ruské weby a šíří tady dezinformace. Tudíž je ruský troll. Já osobně se takovým lidem vyhýbám.

Policie to kvalifikovala jako trestný čin: pokud bude autor nápisů dopaden, hrozí mu až rok vězení. Je to podle Vás přiměřený trest?

Rozhodně je to přestupek. Je to vandalství a  nedělá se to. Přece jen se říká jména hloupých na všech sloupích. Já bych volil jiný projev občanského nesouhlasu. Na druhou stranu je potřeba si uvědomit si, jak je ta socha kontroverzní - je jasné, že v lidech budí vášně a oni se pak uchýlí i k takovým věcem.

A jaký k ní máte vztah vy?

Ambivalentní. Beru ji jako součást veřejného prostoru Prahy 6. Myslím si, že její umělecká hodnota není nijak extrémní. Je to pro mě socha, která tam stojí - a je mi vlastně docela volná. Je to prostě moje práce. Myslím si, že kvalitní a citlivý pomník, který by připomínal pražskou operaci nebo osvobození Československa, by byl mnohem víc na místě. Pro nás je to takhle břímě.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].