Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Spurný: Zveřejníme podrobnosti o účtu Šuman

I Babiš má právo na spravedlivý proces a neměl by být souzen skrze pochybný účet

Na záložním účtu Július Šuman bylo zveřejněno několik dokumentů, které mají prokazovat, že v době, kdy žádala Farma Čapí hnízdo o padesátimilionovou evropskou dotaci, vlastnil firmu Andrej Babiš. Dokument má být důkazem dotačního podvodu: Babiš nechal své podřízené vyplnit žádost o dotaci, přestože jako miliardář a majitel zmíněné firmy na finanční podporu z evropských zdrojů neměl nárok.

Není pochyb, že žádost o padesátimilionovou dotaci na Čapí hnízdo má podle dostupných informací znaky podvodu. A není pochyb, že šéf ANO, jeden z nejpopulárnějších politiků a jeden z nejbohatších občanů země, byl aktérem této operace. Věc vyšetřuje policie, Babiš a další už vědí, za co jsou obviněni, možný podvod zkoumá státní zástupce - a je velmi pravděpodobné, že se případ dostane před soud, který o věci rozhodne. Tohle je v pořádku a AB si tohle trestní řízení zaslouží.

Účet Šuman, první i druhý, jsou založeny anonymně, konspirativně. Respektu se podařilo spojit s lidmi, kteří v různých chvílích účty ovládali, a má několik podložených směrů, odkud informace zveřejněné na účtu pocházejí. Ještě je nutné ověřit několik informací, ale připravujeme obsáhlejší článek o dění kolem účtů Július Šuman.

Důvod, proč jsme se do pátrání pustili, byla zvědavost. Jak je možné, že na základě anonymního účtu a neověřených informací je svolána mimořádná schůze sněmovny? Proč poslanci odhlasovali vznik komise, která - opět na základě anonymních a konspirativně pořízených informací - začala vyšetřovat úniky dat z policejních spisů? Kdo je hybatelem účtu Šuman, na němž se zveřejňují tajně pořízené nahrávky vysokého politika; účtu, který se tváří, že má přístup do dokumentů ministerstva financí nebo teď nově do policejního spisu či trezoru banky?

Andrej Babiš je politikem, který je podezřelý z kdečeho. Využívání politiky ke zbohatnutí, uplácení jiných politiků, lží, střetů zájmu. Ale i tenhle muž má právo na spravedlivý proces a neměl by být souzen skrze pochybný anonymní konspirační účet. Je mimo pochyby, že Babišovi na cestě ke zbohatnutí pomáhali neférově politici už od přelomu tisíciletí; a pomáhali mu i teď koaliční partneři ze současné vlády. Bez jejich hlasů a schválených norem by Babišovy firmy nedosáhly na tak vysoké dotace. Neodbytně se potom nabízí spekulace: nakolik je účet Šuman využívaný lidmi, podnikateli a politiky, kteří by v otevřeném a férovém procesu nemohli svědčit, protože by ohrozili sami sebe?

Aktualizace 15. 10. 2017: Získali jsme další důležité informace v této kauze, které je třeba důkladně prověřit. Nechceme publikovat nic, o čem nemáme jistotu, že je to pravda, a co by navíc mohlo zasáhnout do předvolební debaty. Proto publikování avizovaného článku odkládáme a na tématu dále pracujeme.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].