Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Spanilý Orle, malý brhlíček žádá o slyšení

Proč byl osvobozen státní zástupce, který nabízel služby pražským kmotrům

Libor Grygárek • Autor: Milan Jaroš
Libor Grygárek • Autor: Milan Jaroš

Na přelomu desetiletí plnil vztah někdejšího náměstka pražského vrchního státního zastupitelství Libora Grygárka a pražského „kmotra“ Romana Janouška titulní stránky a hlavní vysílací časy médií. První jako mocný státní zástupce spolupracoval podle názoru médií i pozdější obžaloby na zametení možných zločinů touho druhého.

Před deseti lety podezírala Romana Janouška švýcarská prokuratura z praní špinavých peněz, do něhož mohli být zapleteni významní pražští politici včetně primátora Pavla Béma a úředníci magistrátu. Švýcaři zmrazili ve Švýcarsku stamilionové účty (v přepočtu na koruny) Romana Janouška a požádali českou stranu o spolupráci. Libor Grygárek – podle obžaloby, která byla podána loni – měl krýt svého kamaráda Janouška a pro pomoc švýcarským vyšetřovatelům neudělal vůbec nic. Švýcaři proto později vyšetřování odložili.

Policie a státní zástupci začali „zametení žádosti“ vyšetřovat na sklonku roku 2011. Nasadili odposlechy na Janouška i Grygárka – a třeba titulek tohoto článku je přepisem esemesky, kterou jeden z nejdůležitějších žalobců tehdejší doby žádá Janouška o setkání. Policie zjistila, že na kontech žalobce Grygárka a jeho blízkých včetně rodiny se objevily desetimilionové částky, jejichž původ nebyl schopen žalobce doložit. Mimochodem odposlechy Libora Grygárka a Romana Janouška zavedly tehdy policii a žalobce i k Janě Nagyové a byly prvním impulsem akce na Úřadu vlády v roce 2013, pádu vlády Petra Nečase a následných soudů, v nichž jsou obžalováni a někde i pravomocně odsouzeni lidí z okolí premiéra včetně jeho samotného.

Takže bylo překvapením, když osm let od počátku šetření a šest let po obvinění Grygárka za jeho údajné krytí možných Janouškových zločinů rozhodl městský soud v Praze bez soudního líčení přímo od stolu, že proti Grygárkovi není dost důkazů a obžaloba je nedůvodná. Podle usnesení soudu – částečně zveřejněného na serveru Neovlivní - neexistují žádné důkazy, že by se v době, kdy měl Grygárek pomáhat Janouškovi, oba muži znali. Jediný svědek, který vypověděl, že ano, byl pro soud nedůvěryhodný. Grygárek neměl tedy podle soudu žádný motiv Janouškovi pomáhat.

Roman Janoušek u Vrchního soudu v Praze • Autor: Karel Cudlín
Roman Janoušek u Vrchního soudu v Praze • Autor: Karel Cudlín

„Bez toho důkazu nemůžeme pana Grygárka soudit. Svědek, který vztah obou mužů potvrzuje, je nedůvěryhodný. Je nepochybné, že Libor Grygárek udržoval zcela nadstandardní vztahy s kontroverzními postavami pražského podnikatelského prostředí. Je nepochybné, že jim nabízel své služby a odposlechy naznačují, že za tyto služby bral peněžní odměnu. Státními zástupci byl obviněn a obžalován oprávněně, zákon říká, že jsou povinni prověřit veškeré podezřelé skutečnosti a předložit věc soudu. Soud ale neshledal porušení zákona ve věci, za niž byl státní zástupce obžalován,“ stojí v odůvodnění rozhodnutí.

„Píšu na toto rozhodnutí stížnost, tak se nemůžu nijak vyjadřovat, bylo by nevhodné sdělovat výhrady veřejnosti dříve, než soudu,“ komentuje rozhodnutí olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan.  Stížnost pošle soudu, který rozhodl, a spis pak znovu prozkoumá nadřízený, tedy pražský vrchní soud. A ten rozhodne, zda je konec případu „Grygárek a Janoušek“ - nebo jestli proběhne soudní řízení.

V každém případě je nezvyklé, že soud v tak závažné věci rozhodl bez čtení důkazů, výslechů obžalovaného a svědků. Podle soudu sice neexistuje přesvědčivý důkaz, že by se oba muži v inkriminované době znali, ale z pozdější komunikace je zřejmé, že jejich vztah byl dlouhodobě velmi úzký, Libor Grygárek dokonce na přelomu desetiletí ještě jako státní zástupce koupil luxusní byt za třináct milionů korun v nejvyšším patře domu v centru Prahy, který patřil Romanu Janouškovi – a Janoušek bydlel v bytě pod Grygárkem.

V každém případě je Libor Grygárek nepravomocně zproštěn obžaloby. Jeho nečinnost v případu švýcarské žádosti při pátrání po původu Janouškových peněz na švýcarských kontech není podle soudu sama o sobě dostačujícím důkazem trestného činu. V každém případě bude zajímavé, jak olomoučtí státní zástupci budou argumentovat ve stížnosti a jak rozhodne vyšší soud. Dnes – když Libor Grygárek a Roman Janoušek zmizeli z očí veřejnosti – to možná vypadá docela nezajímavě. Ale rozhodnutí soudu bude dalším příspěvkem, jak hodnotit dobu, která přispěla k nástupu současného premiéra Andreje Babiše.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].