Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Soudce o daních pro konkurenta Agrofertu: Takový případ jsme tu ještě neměli

S předsedou soudního senátu Jiřím Gottwaldem o rozhodnutí Finanční správy

Andrej Babiš • Autor: Milan Jaroš
Andrej Babiš • Autor: Milan Jaroš

Je to zatím největší aféra, kterou musí Andrej Babiš řešit. Čelí podezření, že ještě jako ministr financí mohl nechat zlikvidovat svého byznysového konkurenta, firmu FAU, prostřednictvím finanční správy. Případ otevřelo rozhodnutí krajského soudu v Ostravě, které postup finančníků označil za nezákonný. Teď poprvé důvody rozhodnutí vysvětluje předseda soudního senátu Jiří Gottwald.

Váš soud zrušil rozhodnutí Finanční správy, po jejímž zásahu – vyměření daně a obstavení jejího majetku – skončila opavská firma FAU v konkursu. Jde o podnikatelského konkurenta Andreje Babiše a spekuluje se, zda Babiš ještě jako ministr financí nezneužil svoji moc a neposlal na FAU finanční správu s cílem ji zničit. Proč jste rozhodnutí finančníků zrušili?

Došli jsme k tomu, že finanční správa chtěla tu samou daň po firmě FAU vybrat dvakrát. Řekli jsme, že když nejdřív dospěla k tomu, že ji budou chtít vybrat z titulu, že měla v jistém obchodu ručit za další společnost, nemůže pak chtít tytéž peníze z těch samých obchodů vymáhat, protože mají zároveň podezření z účasti FAU na daňovém podvodu. Buď jedno, nebo druhé. Řekli jsme, že nejsou možné obě cesty.

Daň, o níž se bavíme, v krátké době za sebou po FAU požadoval Specializovaný finanční úřad a také Finanční úřad jihomoravského kraje. Co přesně říká o téhle věci zákon? Může se daň vybírat dvakrát?

V zákoně výslovně není ustanovení, které doslova říká, že tatáž daň se dvakrát vybrat nedá. My to bereme jako základní princip. Přístup finančního úřadu jsme vyhodnotili jako naprosto formální: Touto cestou bychom také mohli jít, tak jdeme. Je to ale bez respektování základního účelu daně. Daň se vybírá jednou.

Porozuměl jste postupu finanční správy?

U jednání to nějak zjevně nevyplynulo, to opravdu není jasné.

Zkoumali jste důvody tohoto postupu?

Ne, tím že jsme se zastavili na začátku, že dvakrát daň vymáhat nelze, tak nikoliv. Jejich motivaci neznám.

Je tu podezření, že finanční správa jednala na popud Andreje Babiše. Objevila se nahrávka, na níž Babiš říká, že „ty naši klekli na tu FAU Přerov, takže ta je v insolvenci, obstavené účty, vagony“. Má o tom soud nějakou indicii?

Nic takového nevyplynulo, ale nic takového se ani nezkoumalo. Tu informaci mám pouze z médií, objevila se až po našem rozhodování.

Setkal jste se i v jiných případech s podobným příkupem finanční správy?

Nesetkal. Nic takového jsme tu neměli. Nevím ani o dalších případech, že by došlo takto na haléř k duplicitnímu vyměření daně.

Byly rozhodnutí finanční správy pro FAU likvidační?

Neznám finanční poměry FAU, ale byly po ní státem vyžadovány takové částky, že to mohlo být likvidační.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].