Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Soud prozradil, proč propustil Marka Dalíka

Verdikt Nejvyššího soudu má logiku, jde ale o formalitu

Marek Dalík (vlevo) se svým obhájcem Tomášem Sokolem • Autor: ČTK
Marek Dalík (vlevo) se svým obhájcem Tomášem Sokolem • Autor: ČTK

Je to trochu jinak, než před třemi týdny očekávali a dovozovali obhájci, státní zástupci - a nakonec i autor tohoto blogu. Pravdou je, že rozsudek nad Markem Dalíkem byl zrušen nikoli kvůli nedostatku důkazů, ale kvůli procesní chybě. Z toho co teď víme, se nestala u nižšího, ale u vyššího – vrchního soudu – k němuž se teď případ vrátil.

Velmi zjednodušeně řečeno, Marek Dalík byl odsouzen za podvod a Nejvyšší soud nyní řekl, že není jisté, že byl souzen podle správného paragrafu. Do roku 2010 totiž platil jeden paragraf o podvodu, od roku 2010 jiný. Dalík byl odsouzen podle toho prvního, protože podvod spáchal v době, kdy paragraf platil, ale je otázka, zda neměl být souzen podle druhého, protože obžalovaný musí být vždy souzen podle paragrafu, který je pro něj výhodný. Takže platí důkazy, výpovědi, nic se nebude muset opakovat, jen Vrchní soud musí znovu posoudit, podle jakého paragrafu Dalíka soudit.

Nejvyšší soud také vyhověl dovolání státních zástupců, kteří se domnívají, že trest pro Dalíka by neadekvátní, tedy příliš nízký. Nebude to automaticky znamenat, že Dalík dostane vyšší trest, bude záležet na nové kvalifikaci trestného činu, ale je téměř na sto procent jisté, že se Marek Dalík vrátí opět do českého vězení.

V každém případě zůstává pochyba, kterou napsal Respekt ve své tištěné verzi. Případ pečlivě pět let posuzovala policie, dvě patra státních zástupců, dva soudy a Nejvyšší soud našel chybu. Potvrzuje to i předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský: české soudy soudí příliš nepředvídatelně a jejich rozsudky jsou příliš šokující a protimluvné. Nicméně nový soud s Dalíkem by mohl proběhnout docela rychle, vše bude určitě hotovo ještě letos.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].