Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Rekonstrukce: Sobotka přemlouval Zemana, aby kývl na odvolání Babiše

Když pochopil, že nemá šanci, odhodlal se k překvapivému kroku: demisi celé vlády

Ilustrační foto • Autor: Respekt
Ilustrační foto • Autor: Respekt

Když v úterý po poledni premiér Bohuslav Sobotka ohlásil v tiskovém sále Úřadu vlády demisi kabinetu, většina novinářů překvapením zahučela. Nikdo to nečekal, nevěděli to ani členové vedení ČSSD.

Sobotka překvapil. Všichni si mysleli, že premiér odvolá ministra financí Andreje Babiše. To Sobotka skutečně zvažoval. Premiérovi vadily finanční skandály vicepremiéra, jeho odstraněním chtěl zároveň zvednout padající preference ČSSD.

Podle informací Respektu se Sobotka snažil o Babišův pád do poslední chvíle. Zlom přišel při setkání s prezidentem Milošem Zemanem na ČVUT, kde otevírali nový kyberinstitut za 1,5 miliardy korun. Sobotka se hlavu státu pokoušel přesvědčit o svém kroku, ale Zeman mu řekl, že na to nepřistoupí. Mluvili prý spolu mezi čtyřma očima a Sobotka údajně stále věřil, že ho přemluví; tedy do poslední chvíle se o to pokoušel.

Projev, v němž pak premiér oznamoval demisi vlády, měl Sobotka - jak zjistil Respekt - napsaný v úterý ráno do půlky. Kdo pozorně poslouchal, všiml si, že argumenty i dikce směřují právě k tomu, že Sobotka coby pointu prohlásí, že se rozhodl Babiše odvolat.

Po návratu od Zemana, kdy pochopil, že nemá šanci, se odhodlal k překvapivému kroku: k demisi celé vlády. To byla jediná možnost, jak si zachovat v historii tvář jako politika, který se zbaběle nestáhl, jakkoliv se vydal všanc prezidentovi. Na něm jsou nyní další kroky.

Zeman může nechat dovládnout kabinet v demisi do voleb a tvářit se, že mu jde o udržení stability státu. Teoreticky může přijmout jen demisi Sobotky a jmenovat jiného premiéra. Anebo pověřit vedením země úřednický kabinet. A vše může zobchodovávat za svou podporu v prezidentských volbách příští rok.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].