Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Šlachtu nahradí Michal Mazánek. Proč je to špatná zpráva

Do soutěže o post šéfa nového útvaru boje proti organizovanému zločinu se přihlásil jediný plukovník

Náměstek Zdeněk Laube • Autor: Milan Jaroš
Náměstek Zdeněk Laube • Autor: Milan Jaroš

Do soutěže o šéfa Národní centrály proti organizovanému zločinu – v němž se kontroverzně sloučí „Šlachtova“ protimafiánská a „Vildova“ protikorupční policie – se přihlásil jediný muž. Je jím současný šéf celostátní kriminálky Michal Mazánek. A je velmi pravděpodobné, že bude komisí vybrán a že náměstek policejního prezidenta Zdeněk Laube podepíše jeho jmenování. Takže tu máme jméno člověka, který povede ten zásadní boj proti nejsledovanějšímu a závažnému zločinu. Ale není to moc dobrá zpráva.

Policejní prezídium vyhlásilo na výběr šéfa tzv. „superjednotky“ nabídkové řízení. Speciální soutěž, do níž se mohou přihlásit policisté v určité „platové třídě“, té nejvyšší policejní. Takových policistů je asi sedmdesát; do soutěže o řízení a vedení úřadu, který tu bude mít jako jediný kompetenci pátrat po defraudacích, korupci, mafiánech a těžkých zločinech, se přihlásil pouze plukovník Michal Mazánek. Mimochodem je to jméno, o němž se v médiích spekulovalo už před měsícem – jako o muži, kterého si policejní prezident Tomáš Tuhý a jeho náměstek Laube vybrali za konečného architekta kontroverzního a zbrklého slučování dvou klíčových policejních jednotek. A tohle jméno jim stejně jako reorganizaci – u níž je to jisté – zřejmě schválil ministr vnitra Milan Chovanec.

Fakt, že se do soutěže o tak významný post přihlásil jediný policista, je buď znamením, že se v policii jaksi dopředu vědělo, koho si chtějí „šéfové“ prosadit, a proto nikdo další do soutěže nešel. Nebo že jít do boje o postavení úřadu, na jehož podezřelý vznik byla už před začátkem jeho fungování ustanovena poslanecká vyšetřovací komise, je příliš velkým rizikem pro policejní kariéru po dalších parlamentních volbách.

Zkušenost říká, že každá soutěž, do níž se přihlásí jediný kandidát, přinese v budoucnu problémy. Pokud jde třeba o státní zakázky, končí velkým předražením. Pokud jde o personální záležitost, bývá zřejmé, že si obsazení funkce pojistil loajální osobou někdo mocný. To první prokazují jasně analýzy: se stoupajícím počtem účastníků v soutěži jde dolů cena zakázky. To druhé se prokazuje hůř, ale třeba v dobách opoziční smlouvy na přelomu tisíciletí se tak vybírali šéfové úřadů naprosto běžně a od té doby neseme obrovské břímě korupce.

Zdá se tedy, že poslanecká komise bude mít další námět k vyšetřování. Proč byl na post tak důležitého úřadu vybrán předem – a zdá se to být velmi pravděpodobné -  konkrétní muž. Aby plnil něčí zájmy? A jaké zájmy? Jakou má plukovník Mazánek o fungování úřadu představu, když o přípravě jeho vzniku ještě do počátku června nic nevěděl? „Půdorys toho úřadu jsem připravoval sám,“ říká náměstek Laube s tím, že o tom, jak bude Národní centrála při organizovanému zločinu vypadat, informoval dopředu pouze policejního prezidenta a ministra vnitra.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].