Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Slabé ANO, ještě slabší opozice

Sociální demokraté už možná překročili bod obratu

Jan Hamáček • Autor: ČTK
Jan Hamáček • Autor: ČTK

Z pohledu domácí politiky dopadly víkendové evropské volby velmi zajímavě. Kromě toho, že se potvrzuje umírání sociálních demokratů, kteří vůbec nepřekročili pět procent, takže nemají v Bruselu ani jednoho poslance, dostaly vážnou zprávu i ODS, TOP09 se STAN a hnutí ANO.

Niedermayer jede

Začněme vítězem. Hnutí ANO sice naplnilo svůj cíl, aby volby vyhrálo, ale nedosáhlo závratných čísel. Přitom nebyla účast nějak výrazně nízká, což jí mělo pomoci. Zisk 21 procent je chabý výsledek na stranu, která disponuje prostředky, o kterých se jiným může jen zdát. A na stranu, jež nedělá v posledních měsících nic jiného, než si kupuje voliče.

Pokud ale někdo oslavuje začátek konce ANO, je to dost předčasné. Pro stoupence Andreje Babiše totiž chybí evropské kandidátce to nejdůležitější – Andrej Babiš. O čem ale rozhodně mluvit jde, je to, že ANO nedokáže automaticky nahnat své voliče k hlasovacím urnám. Po komunálních volbách je to další připomínka, že ANO je porazitelná strana.

Opozice však rovněž nemůže slavit. Po tolika letech ANO u moci je pozoruhodné, že tu není opoziční uskupení, která by se dostalo k dvaceti procentům hlasů. Což je hranice, kdy se dá mluvit o velké straně. Pro ODS je dobrá zpráva, že oproti minulým volbám posílila, když získala 14,54 % - takže ji nepoškodilo vyloučení Václava Klause mladšího. Ale ani to úspěch není.

Piráti dostali jen o něco málo méně hlasů a mohou slavit, že narostli i oproti předloňským volbám do sněmovny. Ale ani jim se nepodařilo přiblížit oněm dvaceti procentům. Ze symbolického hlediska je může mrzet, že se nestali nejsilnější opoziční stranou. A to k nim přešla z tohoto důvodu i řada voličů TOP09.

Tím jsme se dostali ke koalici STAN a TOP 09, která sice získala přes jedenáct procent, ale i v tomto případě je to málo. Ambice tohoto uskupení byly výrazně vyšší. Zároveň se potvrdilo, že pokud by šly strany do voleb samostatně, bylo by tu velké riziko, že se nedostanou přes pět procent. Na kandidátce totiž měli i členy Strany zelených.

A zcela zvláštní zprávou je, že Luděk Niedermayer, který byl na třetím místě kandidátky, získal víc preferenčních hlasů než jednička Jiří Pospíšil a dvojka Stanislav Polčák dohromady. Pospíšil už delší čas čelí vnitrostranické kritice, že není dobrý lídr, a nyní tu zprávu vyslali i voliči. Nebylo by divu, kdyby to vedlo k debatě o tom, jestli nemá mít TOP 09 nového šéfa.

Spokojeni mohou být lidovci, kteří potvrdili své bezpečné místo kolem sedmi procent. Mají dva poslance, lídra Pavla Svobodu přeskočili Tomáš Zdechovský a Michaela Šojdrová. Zkušeného Svobody je škoda.

Pokud tedy shrneme zisky opozičních stran, neměly by moc slavit. Tyto volby lákají spíše pravicové proevropské voliče. To znamená, že ve sněmovních volbách, kdy je účast vyšší, budou na ANO výrazně ztrácet.

Speciální téma je sociální demokracie. Může si namlouvat, že to nejsou pro stoupence ČSSD důležité volby, ale to by bylo lhaní si do kapsy. Účast ve vládě evidentně nezabírá, straně není rozumět a vše dobré se připočítává hnutí ANO. Pakliže má tato tradiční strana přežít, bude muset učinit nějaký zásadní krok. A jestli u TOP 09 možná proběhne debata o novém lídrovi, u sociálních demokratů by se měla odehrát stoprocentně. Jan Hamáček je slušný politik, ale působí jako slušný bratr Andreje Babiše. Když šéf ANO udělá botu, šéf ČSSD to nějak vyžehlí.

Nový sekáč

Když výsledky shrneme, pak s výjimkou ČSSD jsme nebyli svědky žádného zemětřesení. I SPD a KSČM získaly očekávaný podíl hlasů (9,14 % a 6,94 %). Demokratická opozice se dostala do jakéhosi prvního tábora při výstupu na vrchol. Není to ani tragédie, ale ani velký úspěch. Je to příležitost ujasnit si priority a vzít si z hlasování ponaučení. To by si měla vzít hlavně Koalice STAN - TOP 09.

I přes propad ČSSD by bylo překvapením, kdyby se nějak otřásl kabinet. ANO jinou alternativu nemá a tento stav jí vyhovuje, komunisté a SPD drží své pozice. Sociální demokraté už možná překročili bod obratu, takže si aspoň užijí poslední účast ve vládě. Pokud nepřijde nový šéf, nějaký sekáč, který se - slovy Járy Cimrmana - nezakecá.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].