Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Skripala a jeho dceru otrávili Rusové, tvrdí USA

Americké ministerstvo zahraničí oznámilo, že uvalí na Rusko odvetné sankce

Když jsem před měsícem navštívil britské Salisbury, kde byl ve svém domě otráven dvojitý agent Sergej Skripal, ocitl se přede mnou nečekaný obraz. Uličkami středověkého města tak jako vždy proudily davy turistů, aby obdivovaly zdejší gotickou katedrálu, nejvyšší ve Velké Británii s Magnou Chartou uvnitř.

Něco tu ale bylo, oproti tomu jak město znám, nové. Všude zátarasy, kolem nich hlídkující policisté. Nejen před Skripalovým domem, ale i v srdci města. Tam, kde byl Skripal osudný den se svojí dcerou na obědě, tam, kde si dali pivo. Všude, kudy šli. Z parku, kde otráveni jedem novičok zkolabovali, zmizela lavička, na níž seděli, altánek, koš, dřevěné zábradlí.

Myslela si, že je to voňavka. Po jejím nanesení na ruce zemřela. Je klidně možné, že další ampule s jedem jsou v Salisbury stále někde přítomné.

Policie vše analyzovala, i několik měsíců po útoku bylo v Salisbury znát, a na každém kroku vidět, jak bylo vyšetřování spektakulární. V době, kdy jsem tam byl, se někde v parku válela lahvička s jedem. Policie ji neobjevila, přišla na ni až později, kdy ji náhodou použila jedna z britských občanek, která ji dostala od přítele. Mysleli si, že je to voňavka. Po jejím nanesení na ruce zemřela. Je klidně možné, že další ampule s jedem jsou v Salisbury stále někde přítomné.

Dlouho se spekulovalo, že za útokem na Skripala jsou Rusové. Dříve pracoval pro jejich vojenskou rozvědku GRU, pak přeběhl, byl vězněn a nakonec vyměněn na Západ. Po dnešku je podíl Moskvy stvrzen oficiálně, alespoň americkým ministerstvem zahraničí. To oznámilo, že Skripala skutečně chtělo zlikvidovat Rusko a plánuje na federaci od konce srpna uvalit odvetné sankce.

Skripal není první, před lety byl Rusy v Londýně zavražděn Alexandr Litviněnko. Bylo to dokázáno před nezávislým soudem, proces v případě Skripala se v budoucnu čeká. Co nelze očekávat je, že by Moskva vydala podezřelé. Britská média s odvoláním na policii tvrdí, že šlo o dva ruské občany, kteří uprchli do Ruska. Schovat se. Záda jim měl krýt záložní tým dalších dvou potenciálních vrahů. I oni jsou dnes v Rusku. Pod ochranou Vladimira Putina.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].