Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Sešlý Krejčíř byl poprvé odsouzen v Jižní Africe

Uprchlý podnikatel a gangster se podle soudu podílel na těžkém zločinu. Tím ale procesy zdaleka nekončí

Krejčíř před soudem v Palm Ridge • Autor: Globe Media /  Reuters
Krejčíř před soudem v Palm Ridge • Autor: Globe Media / Reuters

Uprchlý podnikatel Radovan Krejčíř byl vůbec poprvé odsouzen v Jihoafrické republice, kde za nejrůznější podezření sedí již od konce roku 2013 ve vazbě. Podle soudu se podílel na těžkém zločinu - pokusu o vraždu, únosu a mučení bratra drogového dealera. Tento muž udělal osudovou chybu, když kdysi zmizel s 25 kilogramy pervitinu určeného právě pro Krejčíře. Se svými kumpány si pak český podnikatel podal jeho bratra Bhekiho Lukheleho, aby z něj tak dostal, kde se sourozenec i pervitinem nachází. Metody měli vskutku nevybíravé: podle výpovědi Bhekiho ho Krejčíř kopal a lil na něj vařící vodu, napsal jihoafrický server EWN.

Soudce Colin Lamont prohlásil, že přijal výpověď Lukheleho a věří tomu, že byl unesen, čtyři dny zadržován a mučen. Dodal, že Lukhele Krejčíře identifikoval a že jeho slova pak potvrdili další svědci. Soudce pak také konstatoval, že Krejčířův podnik Moneypoint v luxusní johannesburské čtvrti Bedfordview byl místem pro drogové obchody a s únosem souvisel.

Vynášení rozsudku se konalo za přísných bezpečnostních opatření, přímo v soudní síni byla více než desítka policistů. Novináři si také povšimli Krejčířova vzhledu, Čech podle nich za dva roky ve vazbě značně pohubl, prošedivěl a je na něm znát celková sešlost.

Krejčíř žije v JAR od roku 2007. Přesídlil tam ze Seychel, kam utekl o dva roky dříve před policejním vyšetřováním v Česku. V Jižní Africe, kde je spojován s řadou zločinů, požádal o azyl. Nyní tak má status uprchlíka, a právě kvůli tomu dříve nebyl vydán ke stíhání do Česka. U nás byl tak v nepřítomnosti zatím odsouzen k 10,5 roku vězení za více než půlmiliardový daňový únik.

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

A nejen to. Krejčíř má v Česku na krku už deset let trestní řízení kvůli podezření z dalších pěti trestných činů, mimo z jiné přípravy vraždy celníka, podvodu na společnost Čepro či padělání peněz. Obžaloba ho viní také z vyrobení falešné směnky na 60 milionů korun, kterou měl podepsat jako dlužník tehdejší ministr vnitra a vicepremiér Stanislav Gross.

Vyšetřování tohoto případu, v němž kromě Krejčíře stojí před pražským soudem dalších deset lidí, se táhlo téměř neuvěřitelných osm let. Obžaloba byla sepsaná teprve předloni, až za další rok pak začal soud. Verdikt ale doposud nepadl, další jednání soudu je nařízeno na polovinu září. Vzhledem k tomu, že Krejčíř už má na krku onen desetiletý trest za daňový únik, hrozí mu v této kauze až výjimečný doživotní trest.

Na kolik let bude případně odsouzen do vězení Krejčíř v Jihoafrické republice, zatím není známo. Tamní soudce má trest navrhnout také až příští měsíc. Další věc je, že procesům s českým gangsterem ještě zdaleka není na jihu Afriky konec. Už nyní je obviněn nebo obžalován z pokusu o vraždu dalších tří lidí. Podle České televize a Českého rozhlasu minulý týden řekl Solomon Magkale z vedení jihoafrické policie, že zahájili nová vyšetřování spojená s Krejčířem - a poprvé vyslechnou také svědky v Česku. Jde o případy podezření na dvacet vražd a praní špinavých peněz.

Krejčíř pochází se severu Moravy, kde také vystudoval vysokou školu, a má titul inženýr. Jeho podvody začaly už v 90. letech; postupně se stupňovaly jak sumy, které se z některých firem ztratily, tak daňové úniky. V roce 2002 stál před soudem za podíl na únosu podnikatele Jakuba Konečného, o tři roky později se provalilo i podezření ze zmíněné přípravy vraždy celníka. V tom samém roce, tedy 2005, Krejčíř policii utekl při domovní prohlídce jeho vily. Kariéra arcizločince pak - jak naznačuje i nynější verdikt soudu v Johannesburgu - dostala na jihu Afriky další rozměr.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].