Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Ukázaly senátní volby Babišův politický strop?

Jasné vítězství ANO v příštích volbách se nyní zdá nejisté

 Je to megaloman, který si myslí, že dokáže cokoli, co si zamane. • Autor: Milan Jaroš
Je to megaloman, který si myslí, že dokáže cokoli, co si zamane. • Autor: Milan Jaroš

ANO má nepochybně šanci vyhrát příští parlamentní volby, ale zároveň se ukazuje, že hnutí Andreje Babiše narazilo na strop, který možná nedokáže překročit. Jde o to, že výsledky ANO v několika volbách za sebou nevypadají zase tak úplně přesvědčivě. Byly totiž časy, kdy se vyhrávalo s třiceti procenty - ať už šlo o ODS nebo ČSSD. ANO se však stále pohybuje kolem dvaceti plus minus nějaké procento navíc.

Právě skončené senátní volby to jen potvrdily. ANO získalo pouze tři senátory, přitom jich z prvního kola postupovalo čtrnáct. Neschopnost přilákat víc voličů může být dána ideologickým posunem ANO.  Tedy lépe řečeno: jeden čas mělo víc středopravou rétoriku, teď ji vyměnilo za středolevou. Díky tomu nepochybně oslovilo nové skupiny, ty původní však zase poztrácelo. Stejně tak se dá spekulovat, jestli už nepřestává fungovat heslo, že „všichni ostatní kradou“.

Strana má však problém i v personální politice.  To se ukázalo v krajských volbách, kdy vítězné hnutí ANO další strany obcházely při sestavování koalic s tím, že jeho lidé jsou pro ně velkou neznámou. A nyní to potvrdily i senátní volby. Mnoho kandidátů, které Babiš veřejnosti nabídl, znělo jako špatný vtip.

Opravdu si šéf ANO myslí, že k zisku senátorského křesla stačí, když kandidát kdysi uměl (pravda skvěle) zatančit Labutí jezero nebo zvládne (také skvěle) přeskakovat dostihové překážky? ČSSD na tom samozřejmě není o moc lépe, když do senátních duelů vysílá bývalé hokejisty nebo obskurní či politicky vyžilé figury. Logicky proto nebodovala ani ona – a její lídr Bohuslav Sobotka teď bude mít těžkou hlavu, co dál. Naopak cit na výběr osobností prokázali vítězní lidovci.

Jako celek nicméně volby letos dopadly - porovnáme-li je například se Slovenskem - poměrně dobře. Češi odmítli ryzí populisty, xenofoby a nácky, vyřadili několik problematických politiků; a velkým stranám, jako je ANO a ČSSD, dali najevo, že nic nemají jisté, i když se senátní volby od těch parlamentních dost liší.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].