Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Šéf senátní komise k Babišovi: Chceme oba audity, ideálně do prázdnin

Senátoři píší ministrům, aby do dvou týdnů vydali oba utajované dokumenty

Zleva exministr Jiří Milek, premiér Andrej Babiš a ministr Miroslav Toman • Autor: ČTK
Zleva exministr Jiří Milek, premiér Andrej Babiš a ministr Miroslav Toman • Autor: ČTK

K ministrům a ministryním Babišovy vlády odešla v úterý oficiální žádost o vydání obou předběžných unijních auditů, které dorazily do Prahy kvůli střetu zájmů premiéra a rozporům v čerpání dotací pro koncern Agrofert.
Audity si na základě mandátu od nově vzniklé senátní komise vyžádal její předseda Zdeněk Nytra z ODS. V žádostech, s jejichž obsahem je Respekt obeznámen, je i první pevný termín – senátoři by je rádi měli k dispozici do prvního jednání komise, které je svolané na přespříští úterý 2. července.

Senátor Zdeněk Nytra • Autor: Archiv
Senátor Zdeněk Nytra • Autor: Archiv

Senátoři od ministerstev podle dopisů také chtějí, aby kvůli zrychlení nominovali pro potřeby komise svoje stálé zástupce, kteří budou k dispozici kvůli zrychlení procedur pro rychlé vyřízení případných dotazů.
V Bruselu vznikly kvůli podezření ze střetu zájmů dva audity, z nichž média zatím získala jen jeden, týkající se dotací pro Agrofert putujících přes ministerstvo průmyslu a ministerstvo životního prostředí.

Druhý audit, který analyzuje agrární dotace, už poté putoval do Prahy ve speciálním režimu, v tištěné podobě a letadlem, pod dohledem úředníka ministerstva zemědělství. Šéf resortu Miroslav Toman, kterého se audit také osobně týká, odmítl dokument zveřejnit s odůvodněním, že Evropská komise jej považuje za důvěrný a předběžný.

Speciální senátní komise vznikla minulý týden, má dvanáct členů napříč stranickým spektrem v horní komoře a jejím úkolem má být nezávislé vyhodnocení auditů a také dozor nad tím, jak na ně budou české úřady reagovat. Podle Nytry nelze s prací začít, dokud senátoři nedostanou oba audity v oficiální verzi. „Jsme oficiální orgán horní komory parlamentu, před kterou nemůže být nic utajeno,“ uvedl senátor. Situaci, kdy některé ministerstvo nebude chtít dál dokumenty vydat, si „neumí představit“.

První audit má dvě části, v jedné upozorňuje na to, že Andrej Babiš porušuje souběhem politické a podnikatelské činnosti české i evropské normy o střetu zájmů. K němu podle unijních kontrolorů dochází tím, že Babiš má coby premiér zjevný vliv na podobu dotační politiky, přitom má zároveň i po převedení Agrofertu do svěřenských fondů osobní zájem na maximalizaci zisku tohoto koncernu.

Proto podle Bruselu Agrofert na dotace ztrácí nárok. Druhá část prvního auditu pak rozebírá konkrétních dotace pro Agrofert, kde podle zpětné hlubší kontroly došlo podle kontrolorů k chybám - a to bez ohledu na střet zájmů. Celkově Agrofert ztrácí nárok na unijní dotace ve výši 451 milionů. Z toho 106 milionů už Unie proplatila a chce je vrátit.

Informace o druhém auditu jsou zatím jen zprostředkované, ale jeho závěry jsou podobné. Státní zemědělský a intervenční fond kvůli probíhajícímu šetření Agrofert od dotací odstavil. Podobné je to s dotacemi pro firmy ze skupiny Agrotrade, kterou ovládá bratr a otec ministra zemědělství Tomana. I tyto dotace jsou nyní preventivně pozastaveny, Evropská komise si o nich podle auditu vyžádala podrobnosti.

Opoziční strany v poslanecké sněmovně již oznámily, že posbíraly dost hlasů na to, aby příští týden vyvolaly hlasování o nedůvěře vládě. Na svržení Babišova kabinetu, což bude i požadavek plánované nedělní demonstrace na pražské Letné, ale opozice nemá dost hlasů. Část opozice i mnozí účastníci demonstrací vidí v auditech jeden z důvodů, proč by Babiš měl skončit ve funkci premiéra. Podle Nytry je jedním ze smyslů komise vyhodnotit i to, jak jsou tyto výzvy opodstatněné.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].