Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Šéf BIS: Rusko se u nás pokusí vměšovat do eurovoleb

Musíme s Moskvou a Čínou jednat jako hrdá země, dodal na poslanecké konferenci

Michal Koudelka, šéf BIS • Autor: Profimedia, MFDNES + LN
Michal Koudelka, šéf BIS • Autor: Profimedia, MFDNES + LN

Ředitel BIS Zdeněk Koudelka veřejně označil za největší riziko nadcházejících eurovoleb Rusko. „Nejde o to, jestli se pokusí volby ovlivnit, ale jak,“ nechal se Koudelka slyšet na páteční poslanecké konferenci o evropských volbách a jejich bezpečnosti. Cest je podle něj několik: šíření falešných zpráv, kybernetický útok na infrastrukturu voleb či přímé financování spřízněných politiků. Tedy strategie, o kterých zpravodajské služby v obecné rovině mluví už několik let – nicméně takhle razantní vyjádření za strany jinak mlčenlivého šéfa mlčenlivé instituce je výjimečné.

„Jediná cesta, jak jednat a čelit Rusku a Číně je mluvit s nimi jako hrdá a sebevědomá země,“ dodal šéf tajné služby.  Jeho obecná slova je možné číst jako odkaz (nejen) na nedávnou cestu Miloše Zemana do Číny, vůči níž se podle jeho kritiků prezident často chová servilně. Jak právě napsal Respekt, zastával se Zeman zájmů čínského operátora Huawei. Tento týden v úterý - ještě stále v Pekingu - napsal podle informací Respektu dopis české vládě, v němž žádal o pozvánku pro čínské zástupce na právě probíhající bezpečnostní konferenci v Praze o síti 5G.  Zeman je navíc ke Koudelkovi dlouhodobě nepřátelský, práci BIS veřejně uráží a odmítá Koudelku jmenovat generálem, jak mu opakovaně navrhuje vláda.

Na následný dotaz z publika, zda tuzemské a evropské instituce nepodceňují čínské zájmy a ambice, další z řečníků ministr Jan Hamáček odpověděl, že nikoli: „Pokud víme, Číně jde o sbírání informací a vliv na infrastrukturu, nikoliv o ovlivnění politiky,“ konstatoval vicepremiér. Vedle něj sedící Koudelka se k této otázce nevyjádřil - a tvářil se neutrálně.

O vměšování cizí mocnosti do blížících se voleb do Evropského parlamentu mluvil Koudelka už v březnu v Senátu, kam svolal jednání na toto téma předseda zahraničního výboru Pavel Fischer. Šéf BIS zde potvrdil, že tajná služba tomuto tématu věnuje zvýšenou pozornost.

„Analýzou dostupných a zpravodajských informací a analýzou událostí, ke kterým došlo v minulých letech, docházíme k tomu, že hlavním státním aktérem, který má zájem na ovlivnění voleb a demokratických procesů, je Ruská federace,“ uvedl v Senátu Koudelka. Nicméně nešel tehdy do podrobností, jak by to mohlo vypadat v Česku, a dodal, že to nemusí být pouze Rusové, kdo by mohl do voleb (a nejen evropských) zasahovat.

S Koudelkou v Senátu vystoupil i expert na ruské vlivové operace Jakub Kalenský, který byl konkrétnější. Rusové podle něj budou v Česku v evropských volbách podporovat především extremistické strany. „Bezpochyby ty partaje, které zpochybňují, že patříme na Západ a že ve společenství jako EU máme být,“ odpověděl na otázku jednoho ze senátorů, komu chce Kreml v Česku pomoci. „Mluvím o dvou extrémech. Jak nalevo, tedy komunistech - tak napravo, kde nejvýraznějším příjemce ruských dezinformací bývá SPD.“

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].