Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

Šéf BIS Jiří Lang končí, přežil osm premiérů

Jeho odchod se čekal, velkou zvědavost vzbuzuje jeho nástupce

Nyní už bývalý ředitel Bezpečnostní informační služby Jiří Lang • Autor: ČTK
Nyní už bývalý ředitel Bezpečnostní informační služby Jiří Lang • Autor: ČTK

Jiří Lang oznámil dopisem vládě, že končí v čele tajné služby BIS. V pondělí tuto informaci zveřejnil ministr vnitra Milan Chovanec. Což je větší překvapení než očekávaný odchod Jiřího Langa, protože BIS spadá formálně pod celou vládu - a tu, jak známo, řídí premiér, nikoli ministr vnitra. O Langově konci se mluví už asi rok, čekalo se, že odejde loni na podzim, ale zůstal. Prý na žádost vlády, které se nedařilo najít nástupce ani odpovídající post, kam by měl Lang odejít.

Děje se tedy něco, co se očekávalo. Lang je nejdéle aktivně sloužícím šéfem tajné služby v Evropě a přežil osm premiérů. Ředitelem BIS je od roku 2003; dost dlouho na to, aby byl unaven, možná i otráven, protože není tajemstvím, že se politici při svých důležitých rozhodováních příliš neřídí informacemi BIS. Tajné službě nevěřil nijak moc žádný z „Langových“ premiérů - při verdiktech o důležitých státních obchodech (a někdy ani při bezpečnostních krocích) se doporučením BIS příliš nezabývali. Což je samozřejmě pro šéfa tajné služby demotivující.

Jiří Lang oznámil svůj odchod těsně poté, co vláda schválila přísnější kontrolu tajných služeb. Měla by být zřízena jakási komise bezúhonných expertů, která by měla mít přístup i do živých operací BIS a možná i dalších tajných služeb. Lang vždy tuto kontrolu podporoval a vládní návrh mu zřejmě dovoluje odejít z funkce s klidnější myslí. Politici si sice nenechají od BIS radit, ale její informace jsou pro ně zřejmě důležité v mocenských soubojích. Podle zpravodajských kuloárů unavovalo Jiřího Langa i tohle.

Jméno jeho nástupce není zatím známé, v minulosti padlo jich několik. Vláda se údajně kloní k někomu, kdo není ve zpravodajských službách úplným nováčkem, ale zároveň není členem současného vedení BIS. Zda je to pravda, nevíme, tento post mohl a může vyvolávat spory v koalici. Jak ČSSD, tak hnutí ANO, tedy přesně řečeno Milan Chovanec a Andrej Babiš, dávají najevo slušnou zručnost ve využívání zákulisních mocenských tahů - k nimž jistě patří informace z tajných služeb mezi ty nejpodstatnější.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].