Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Sedět v EU pod stolem a očůrávat ostatním nohavice nás nikam nedovede

Rozhovor s Pavlem Drobilem, který v ODS odstartoval debatu o přijetí eura

Pavel Drobil • Autor: archiv HN
Pavel Drobil • Autor: archiv HN

Z Občanské demokratické strany se po nedávných senátních a komunálních volbách stala strana na vzestupu. Občanští demokraté vyhráli v Senátu i v komunálních volbách na pražský magistrát a také v dalších městech voličská obliba strany výrazně stoupla. V aktuálním Respektu najdete pod titulkem A teď znovu a lépe rozsáhlý text, kam reformovaná ODS míří.  O tom, zda už ze strany zmizeli její kmotři, a jak se proměnil její negativní vztah k Evropské unii. Doplněním a pozvánkou ke koupi je následující rozhovor s Pavlem Drobilem, který v ODS rozjel debatu o přijetí eura.

Na sociálních sítích se přete s europoslancem vaší strany Janem Zahradilem: tvrdíte, že je třeba přijmout euro a chtít místo v tvrdém jádru EU. Jste v ODS ojedinělost, nebo jste představitelem názorového proudu?

Rád bych to upřesnil. Pokud jde o tvrdé jádro, je to stejné klišé, jako když ODS říká, že chce reformu EU, ale nikdy neřekne, co si pod tou reformou představit. Tvrdé jádro je termín, který někdo vymyslel -  a pořádně nevíme, co to je. Já říkám něco jiného: že pokud chceme reformovat Evropskou unii, být aktivním účastníkem reformního hnutí, takovým, který předkládá nějaké návrhy a je brán vážně, pak to nejde bez toho, že budeme sedět u hlavního stolu. Sedět permanentně pod stolem a očůrávat tam někomu nohavice, to k cíli určitě nevede. A kdybych už měl něco definovat jako tvrdé jádro, představuje ho pro mě eurozóny, tedy integrace přes nejdůležitější společnou ekonomickou záležitost, což je společná měna. Jsem přesvědčen, že se k ní máme přibližovat a máme v ní být. To mluvím za sebe, není to momentálně oficiální stanovisko ODS - byť její oficiální postoj není ani takový, že se euro přijmout nemá.

A jak rozumíte oficiálnímu postoji ODS – výjimku z eura jako Dánsko zatím vyjednávat nechce, ale k euru má kritický vztah.  

Tím, kdo dnes oficiálně říká, že nemáme přijmout euro, je Jan Zahradil -  a je to jeden z názorů uvnitř ODS. Já zase říkám, že kdyby bylo na mně, pak euro přijměme. A oficiální pozice ODS je, že máme přijmout euro, až to pro nás bude výhodné. Tak ale nemaťme lidi a řekněme jim, co si pod tou výhodností ODS představuje. Je to určitě kurzové zakotvení, naprosto jasné vyjednání toho, za koho a kdy přijímáme závazky z hlediska ručení, a tak dále. Ale to musíme umět jasně pojmenovat a lidem to vysvětlit.

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Formujete svůj postoj i uvnitř strany?

Ano. Pokud bych byl osamělý hlas na poušti, nemá to smysl. Snažím se kolem sebe navazovat lidi, kteří na to mají podobný názor. Jsem předseda ODS v Moravskoslezském kraji, mluvím tam o tom s kolegy, mluvím s poslanci, samozřejmě s předsedou Petrem Fialou nebo s šéfem poslaneckého klubu Zbyňkem Stanjurou například. Jakou to bude mít podobu, teď ještě nechci prezentovat navenek. Nejsem ale sám, mám příznivou odezvu od spousty členů ODS. Stejně jako mám opačnou, ale je to kultivovaná diskuse.

Jak se diskuse v ODS vede, jak taková hmota o 15 tisících lidech debatuje?

Na úplném začátku byly jen mé názory a výměny na sociálních sítích, pak jsme se začali o tom víc bavit ve straně, z pozice krajského předsedy chodím na výkonnou radu;  mluvíme tak o tom i v oficiálních orgánech. Ale i na sociálních sítích se dá debata vést efektivně, ODS je velmi aktivní na Facebooku - jak v uzavřených skupinách, tak otevřeně.  Tam probíhá debata maximálně.

Příští rok na jaře jsou volby do evropského parlamentu, do té doby vyberete lídry. Teď je vaším nejznámějším europoslancem zároveň velký euroskeptik Jan Zahradil. Promítne se už před eurovolbami na veřejnost vaše aktivita?

Nedovedu si představit, že bychom ty názory netransformovali alespoň zčásti do oficiálního programu pro provolby; předpokládám, že ano. Nechci podceňovat, ale už vůbec ne přeceňovat roli europoslanců, to jsou sice v daném místě viditelné osoby, ale pokud v tomto smyslu jednoznačně nepojede česká vláda a politická reprezentace, tak je skoro jedno, kdo v europarlamentu sedí a jaký má názor. Důležité je, jaká bude pozice české vlády a parlamentu - a ODS musí jasně říct, jakou ji chce mít, pokud příště vyhraje volby.

Váš momentální stranický materiál k Evropské unii se odkazuje v úvodu na „manifest českého eurorealismu“ z roku 2001. Proč jste se za celou dobu nepohnuli k větší srozumitelnosti?

V diskusi uvnitř strany jsme se pohnuli. Dobře, Jan Zahradil je viditelná tvář a je tvůrcem dokumentů ODS k Evropské unii, ale diskuse se pohnula. Už všichni vědí, že si do budoucna nevystačíme s jednoduchými frázemi, že náš postoj musí mít jasnou strukturu. Že musíme našim voličům říct naprosto jasně, co si představujeme pod pojmem Evropská unie, pod pojmem zapojení České republiky do dalších transformačních a integračních záležitostí.

A vy si to představujete jak?

Mám sepsaný konkrétní materiál, dal jsem ho už vedení strany - a teď o něm musím vést debatu uvnitř v ODS. Omlouvám se, že ho teď nechci prezentovat veřejně, když debata v ODS není ukončená. Ale jsem přesvědčen, že máme zahájit diskusi o přijetí eura. Jaké mají být parametry přijetí a jak se postavit k závazkům vůči stávající eurozóně i vůči té, do které by eventuelně vstupovala Česká republika.

Komunální volby, štáb ODS • Autor: Matěj Stránský
Komunální volby, štáb ODS • Autor: Matěj Stránský

Jak v debatě argumentujete?

Vezměte si, že další na řadě je Bulharsko, které se jasně hlásí k tomu, že chce vstoupit do eurozóny. Pokud někdo spoléhá na Maďarsko a Polsko v tom, že s námi budou držet basu v odmítání eura, je podle mě vedle. Jsem přesvědčen, že jakmile to bude možné, tyto země do té eurozóny vstoupí, a žádnou hru s Českou republikou hrát nebudou. Falešně se opíjet postojem Dánska neobstojí: Dánsko je tak navázáno na politiku německé centrální banky, že je v podstatě jedno, jestli má, či nemá euro. A bůhví jak to dopadne se Švédskem, to už taky nemá tak pevný názor, že je pro ně lepší nemít euro. Tak ať nakonec nezbudeme sami - s Rumunskem třeba. Nevěřím tomu, že stát, který bude dlouhodobě mimo eurozónu, může být doopravdy součástí Evropské unie.

A jinak podle vás nastane co?

Nikdo ho z EU nevyloučí, to v žádném případě, ale bude to takový protektorát Evropské unie bez plných práv. A opravdu nepříjemná je pro mě jako pro hrdého občana této země představa, že budeme v situaci, kdy se sice budeme tvářit, že naší národní měnou je česká koruna, ale naprostá většina plateb v této zemi bude probíhat v eurech. Což už dnes v podnikatelském prostředí tak funguje, naše ekonomika je už hodně navázaná na euro.  Mým cílem je, abychom se o tom začali relevantně bavit a vykašlali se na klišé a předpojatosti, které jsme do sebe zabudovali někdy na konci 90. let či na začátku tohoto tisíciletí.

Z ODS zní hlavně slova o potřebě reformovat Evropskou unii. Považujete to za podstatné?

Nejsem eurohujer, který bez přemýšlení přijímá všechno, co přichází z EU. Debata o reformách je naprosto na místě a ODS by měla mít ambici říct, co si pod reformou představuje konkrétně. Od toho můžeme nastavovat i to, kdy vstoupit do eura.  Je logické, že eurozóna nebude moci dlouhodobě přežít bez toho, aby v základní bázi deklarovala společnou daňovou a sociální politiku, bez toho měna nemůže efektivně žít. Na nastavení společných parametrů – a v tom má Jan Zahradil naprostou pravdu - v nějaké podobě a v určitou dobu dojde. Otázka zní, zda v té době máme být členy eurozóny a podílet se aktivně na tom, jak a kdy má tato harmonizace nastávat. A já odpovídám, že ano. Nebo zda máme být mimo tento proud a máme jednoho krásného dne zjistit, že stojíme úplně mimo, že jsou tu dvě Evropské unie. Ta velká a vedle ostrůvek a v něm dva státy, z toho jeden Česká republika.

Ve sněmovně se minulý týden projednával fiskální pakt, tedy pakt o rozpočtové zodpovědnosti zemí EU. Sice prošel, ale nikoliv hlasy ODS. Argumentem bylo, že představuje přípravu na přistoupení k euru. Rozumí vám vaši voliči?

Tady se mi špatně odpovídá. Respektuju politiku ODS a myslím, že tohle je ta symbolická rovina, kdy si ODS řekla, že dokud nebudou jasně vyjasněny vztahy ČR k reformě EU a k našim eventuelním závazkům vůči euru, tak tohle symbolické gesto nemáme potřebu dělat. Tak si to vysvětluju. Ale voliči nám nerozumí, to jasně plyne z debat, které s lidmi vedu.

Co vám říkají?

ODS má silně prounijní voliče. Ve spoustě diskusí s lidmi, kteří spadají do elektorátu ODS, narážím na jednoduchou věc: „Já vám vůbec nerozumím, jak to teda máte s tou Evropskou unií, tak vás volit nebudu, protože postoj k EU je pro mě a byznys, který zastupuju, zásadní.“ Takových vět jsem slyšel spoustu, dokonce i před komunálními volbami, v nichž bych tohle téma nečekal.  To je obrovská škoda, přicházíme o spoustu voličů. Lidé v debatách nám říkají: Je to jasné, vy euro nechcete, jen nemáte odvahu to normálně přiznat. I kvůli zmatení voličů by měla ODS jasně zformulovat čtyři pět bodů, čeho chce dosáhnout, a jak si představujeme moment, kdy má debata dospět k přijetí eura. To bych mohlo být i zadání pro ČR po eventuálním vítězství ODS ve volbách. Pak voliči nebudou zmateni a pochopí každé naše hlasování.

Debatu o Evropské unii v ODS léta provází obava o český národní zájem. Co pro vás takový zájem představuje?

Pro mě český národní zájem znamená, že jsme jasně a nedvojsmyslně ukotveni v západních euroatlantických strukturách. Být silným, respektovaným a důvěryhodným členem EU a to, že máme rovnoprávný přístup na evropské trhy a trhy, s nimiž má EU jasné vazby.

To je národní zájem i pro ODS?

Tohle je můj postoj a myslím, že to může být národní zájem i v pojetí ODS, jen já dávám možná větší akcent na Evropskou unii. Já to chápu takhle - a nikdo mě za ten názor v ODS neostrakizuje. Může to znít jako stranické klišé, ale ODS opravdu nemá problém s lidmi, kteří mají názor jako já, můžeme debatovat veřejně s Janem Zahradilem, nikdo mě neokřikuje ani nevylučuje. V tom je pro mě ODS nádherná strana.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].