Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Schwarzenberg: Kritika Izraele a antisemitismus není totéž

S bývalým ministrem zahraničí o usnesení sněmovny a situaci v Izraeli

Karel Schwarzenberg • Autor: Milan Jaroš
Karel Schwarzenberg • Autor: Milan Jaroš

Poslanecká sněmovna minulý týden v usnesení odsoudila antisemitismus a návrhy na bojkot Izraele. Proti bodu „Poslanecká sněmovna důrazně odsuzuje všechny projevy antisemitismu směřující proti jednotlivcům, náboženským institucím, organizacím, jakož i Státu Izrael, včetně popírání holocaustu.“ hlasoval jako jediný z přítomných bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Jinak bylo pro 170 poslanců. Schwarzenberg to zdůvodňuje tím, že je velkým a dlouholetým přítelem Izraele, ale na současné počínání tamní vlády se dívá kriticky.  Stejně tak byl (už nikoli jako jediný) proti bodu o bojkotu Izraele.

Proč jste hlasoval jinak než kolegové?

Mám poněkud odlišný názor. Jsem sice přítel Izraele a opravdu poctivý a velký od roku 1964, kdy jsem tam poprvé byl. Od té to tam miluju. To je jedna věc. Na druhé straně považuji dnešní politiku izraelské vlády za poněkud nešťastnou. V tom usnesení se věci velmi zjednodušují. A jestli řeknu, že ovoce nebo některé výrobky z okupovaného Západního břehu nepřijímám, tak to neznamená, že tím chci ničit stát Izrael. To je přece něco jiného.

Jak to myslíte?

No, například že se celý Západní břeh rozděluje kvůli izraelským osadám. Takže dvoustátní řešení konfliktu mezi Izraelci a Palestinci už není možné. Případně by vznikly palestinské bantustany (v minulosti uměle vytvářená území pro segregaci černošských obyvatel v JAR, pozn. red.). Dnešní vláda ve skutečnosti pracuje na tom, aby vytvořila velký Izrael zahrnující i okolní palestinská území. To přitom není v souladu ani s vizí zakladatelů Izraele.

Proč přesně jste tedy hlasoval proti bodu, který podle vás ztotožňuje kritiku Izraele s antisemitismem?

To jsou přece dvě věci. Můžu kritizovat politiku Izraele - a já jejich politiku nyní považuji za nešťastnou. Ale můžu ji kritizovat, aniž bych byl protižidovský. Ztotožňovat tyto dvě věci je izraelská propaganda. Můžu přece být proti politice Babiše nebo Zemana, ale to neznamená, že jsem protičeský. Podle mě je dobré myslet na to, že kritický přítel je upřímnější přítel.

Ale ani na palestinské straně to nevypadá, že by se daly čekat pozitivní kroky.

Ano, nedá se říct, že by Palestinci měli rozumné politiky. Na druhou stranu těmi, kteří v dané situaci drží moc rozhodovat nad tím, co se bude v rámci tamního konfliktu dít, jsou Izraelci, a mají tak větší zodpovědnost. A opravdu se také nechovají dobře.

Myslíte, že by povolební změna mohla tamní situaci pomoci?

Otázka je především, jestli se Bennymu Gantzovi, protivníkovi současného premiéra Netanjahua, podaří vytvořit rozumnou koalici. Myslím, že jako bývalý voják nebude dělat zásadní změny - nicméně mohl by se chovat o něco rozumněji než Netanjahu.

A jaké je podle vás řešení celé situace?

Politika toho, že se na věčné časy nebude Izrael starat o svou menšinu, je krátkozraká. Protože buď má být Izrael jako židovský stát, ale kde je pak místo pro velmi podstatnou mnohamilionovou palestinskou menšinu? Tudíž bychom oba národy museli oddělit, ale izraelská vláda dělá vše pro to, aby to oddělení znemožnila.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].