Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Schillerová se chystá jít příště za ANO do voleb, s politikou "víc doprava"

Když něco prosazujete, je dobré mít mandát, říká v rozhovoru ministryně financí

Alena Schillerová, ministryně financí • Autor: Milan Jaroš
Alena Schillerová, ministryně financí • Autor: Milan Jaroš

Ministryně financí a místopředsedkyně Babišovy vlády Alena Schillerová, která není členkou parlamentu ani hnutí ANO, zvažuje do budoucna změnu. „Jediné, nad čím občas uvažuji – ale je to ještě daleko – je, že bych možná šla do voleb. Pokud dostanu nabídku. Cítím, že bych si chtěla vyzkoušet, jestli bych získala důvěru. Pro tu funkci je to důležité," řekla v rozhovoru pro Respekt v odpovědi na otázku, jak hodnotí úvahy o tom, že jako místopředsedkyně vlády by jednou mohla Andreje Babiše nahradit. O funkci premiérky prý vůbec neuvažuje a ani se o tom s Babišem nebaví.

„Když prosazuje nějakou politiku, tak byste si měli vyzkoušet, jestli vám někdo tu důvěru dá,“ říká ke svým motivům ministryně, fungující dnes v exekutivě jako jedna z nejbližších lidí kolem Babiše. Do vlády nastoupila z postu náměstkyně ministra financí. Stejně jako jiní ministři – třeba další vicepremiér Karel Havlíček – tedy nemá mandát z voleb a její kariéra plně závisí na libovůli premiéra a předsedy ANO.

Na otázku, o prosazování jaké politiky mluví, Schillerová odpověděla, že by vládní kurz „ráda posunula víc doprava“. Příkladem je podle ní aktuální spor o minimální mzdu, kde kvůli tlaku podnikatelů – a úsporám pro rozpočet – zastává spíš nižší růst.

Fakt, že nynější vláda zvedá míru přerozdělování, jí nicméně nevadí a nic na tom měnit nehodlá. „Vyšší daňová kvóta je výsledkem lepšího výběru daní,“ reagovala ministryně na námitku, že podle čísel Eurostatu jde nyní přes státní pokladnu největší část hrubého domácího produktu od rozdělení Československa a příští rok má tato míra ještě vzrůst.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].