Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Rusnok: Koruna má na víc a inflace ať klidně stoupne

Zdražování Česku prospěje, bránit mu nebudeme, říká guvernér ČNB v rozhovoru pro nový Respekt

Jiří Rusnok • Autor: Matěj Stránský
Jiří Rusnok • Autor: Matěj Stránský

Oslabení koruny zpátky na 27 Kč za euro, ke kterému překvapivě došlo tento týden, je podle guvernéra ČNB dočasná záležitost. Během týdnů či měsíců by se kurz měl „probublat“ k nové přirozené hladině. Nikdo sice přesně neví, kde tato nová rovnováha je, ale vzhledem k vývoji ekonomiky by podle Rusnoka dávalo smysl, aby koruna zpevňovala a euro stálo méně.

„Koruna může posílit, rozumné zdůvodnění by se pro to našlo,“ říká Rusnok v rozhovoru, který najdete v novém Respektu 17/2017, jenž vyjde v pondělí. Posílení by podle něj „zapadalo do scénáře standardního vývoje, který se dá víceméně očekávat“. Kurz je podle Rusnoka nyní vychýlen tím, že trh s korunou je pořád v přechodném stádiu od intervenčního režimu, který skončil teprve začátkem dubna, zpátky k normálu.

Představy o tom, kam kurz po nastolení normálu zamíří, už ale ČNB nebude sdělovat. „Nechceme, aby trh byl v tuto chvíli ovlivňován našimi indikacemi. S tím by někdo mohl spojovat falešná očekávání - a my chceme, aby se trh skutečně jaksi sám probublal k tomu, co cítí, že je správné,“ uvedl Rusnok. Ona fáze probublávání může podle něj trvat týdny až měsíce. A spíš by prý mělo jít o klidnou pozvolnou fermentaci, nikoli o gejzír.

Rusnok jako šéf instituce, jejíž primární úlohou je cenová stabilita a řízení inflace, přišel v rozhovoru také s novým názorem na to, jaká inflace by pro Česko byla optimální. „Po pravdě řečeno, mně by vyšší inflace až tak nevadila. Ta velmi nízká inflace, kterou tady máme v genech, byla podle mě jednou z okolností, která růstu české ekonomiky moc neprospívala. Existují vcelku solidní studie, že rozvíjející se země jako my by inflaci měly mít optimálně spíš mírně vyšší,“ prohlásil Rusnok v odpovědi na otázku, jež se týkala přetrvávajících rozdílů v úrovni mezd mezi Českem a jádrem EU.

Existují vcelku solidní studie, že rozvíjející se země jako my by inflaci měly mít optimálně spíš mírně vyšší.

Centrální banka přitom nebude měnit svůj inflační cíl, podle kterého by cenová hladina v Česku měla každý rok stoupat o dvě procenta. S plněním tohoto cíle měla poslední čtyři roky problémy, proto také v roce 2013 sáhla k oslabení kurzu a držela korunu nad 27 Kč/eur až do začátku letošního dubna.

V březnu meziroční inflace stoupla na 2,6 procenta, nejvýš od listopadu 2012, a ČNB ji v příštích letech bez potíží pustí i výš. „Máme toleranční pásmo od jednoho procenta do tří. A když budeme náš dvouprocentní cíl nějakou dobu přestřelovat, určitě nám to nebude vadit,“ prohlásil Rusnok v interview.

Rozhovor najdete v Respektu 17/2017. Dozvíte se také:

  • Dělá podle Jiřího Rusnoka vláda dost pro to, aby napravila slabiny české ekonomiky?
  • Jak hodnotí šéf ČNB ministra financí Andreje Babiše a co říká „jeho“ EET?
  • Trvá na tom, že usilovat o přijetí eura není namístě?
  • Proč označil eurozónu za vyhořelý dům?

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].