Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Rozpočet XS: Učitelé zřejmě dostanou přidáno méně

Babiš a Sobotka se opět hádají, tentokrát o peníze na příští rok

Ilustrační foto • Autor: Matěj Stránský
Ilustrační foto • Autor: Matěj Stránský

Učitelé – jak už bývá v Česku zvykem – si opět nemohou být ničím jisti. Od ledna 2017 měli dostat přidáno 15 procent, což v době hospodářské konjunktury a předvolebního rozdávání vypadalo jako nadějný slib. Teď se ale situace mění.

Andrej Babiš totiž ukončil angažmá na ministerstvu financí tím, že ostatním ministrům rozeslal návrh státního rozpočtu na příští rok. A mnohé velmi zklamal. „Návrh není fér k učitelům, školám ani dětem,“ poznamenala ministryně školství Kateřina Valachová, která v Babišově přídělu na příští rok postrádá celkem 17 miliard.

Velká část se týká právě platů. Místo 15 procent mají učitelé podle Babiše dostat navíc jen deset. Zvýšení se přitom nepočítá z celého platu, ale jen z takzvané tarifní složky, takže nakonec jde o osm procent.

Navíc desetiprocentní zvýšení tarifů navrhuje Babiš pro úplně všechny státní zaměstnance, což nehraje s někdejšími přísliby, že školství je priorita a že nynější vláda využije dobré ekonomické kondice k tomu, aby pedagogům jejich dlouhodobě chabé platy zvedla na důstojnější úroveň. Valachová, která shodou okolností tento týden končí, chtěla do roku 2020 dostat učitelské platy na 130 procent průměrné mzdy v zemi a první pořádný krok měl nastat právě příští rok.

Se stížnostmi přišli i další ministři. „Cpát se s velikostí XXL do XS? Přesně tak se cítím,“ poznamenal k Babišovu výkopu šéf zdravotnictví Miloslav Ludvík. Nicméně svoji pravdu má i Babiš. Do parlamentu v posledních měsících dorazila neobvykle početná série štědrých zákonů, jako je úprava vzorce pro výpočet důchodů, vyšší nemocenská, vyšší přídavky a daňové slevy na děti nebo víc peněz na sociální služby. Zároveň nikdo dosud nezpochybnil starou dohodu o tom, že v dobrých časech není důvod hospodařit na dluh a že rozpočtový schodek by měl příští rok klesnout z letošních 60 na 50 miliard.

Větší výdaje a menší schodek nejdou samy o sobě dohromady. Část peněz proto Babiš vykouzlil tím, že výběr daní a pojistného má příští rok stoupnout o 70 miliard, tedy třikrát víc, než původně jeho úředníci navrhovali. Další peníze mu zbudou z letošního roku, proto posunul slibované desetiprocentní zvýšení tarifů už na listopad, přičemž policisté, hasiči a další ozbrojené složky dostanou přidáno díky předchozí exkluzivní dohodě už v červenci.

Všechny požadavky ministrů se do rozpočtu nevešly – jen za první týden se sešly nároky na dalších 70 miliard.  Od ČSSD i KDU-ČSL si Babiš vyslechl kritiku, že nezapočítal do rozpočtu všechno, na čem se vláda předtím dohodla, takže práci nedodělal pořádně.

Přes léto se tedy odehraje další boj o to, kdo má ve vládě větší slovo a jak se peníze na příští rok rozdělí. Finální hlasování o rozpočtu je ovšem na programu až koncem roku po volbách.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].