Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Rozpočet je v přebytku, reformy můžou začít

Vláda má možná poslední šanci pustit se do odvážnějších věcí

Premiér Andrej Babiš a ministryně financí Alena Schillerová • Autor: ČTK, Šimánek Vít
Premiér Andrej Babiš a ministryně financí Alena Schillerová • Autor: ČTK, Šimánek Vít

Státní rozpočet je v nejlepším stavu minimálně za dvacet let, po finálním vyúčtování loňského roku vyšel ministerstvu financí přebytek 2,9 miliardy. V plusu skončil rozpočet naposledy v roce 2016 a předtím až v roce 1995.

Jde o úspěch, který by bylo dobré využít k odvážnějším krokům. Okolnosti se jeví nanejvýš příznivě – vláda je teprve před poločasem svojí existence, těší se vysoké popularitě a ke spuštění mnohokrát slibovaných věcí, jako je třeba důchodová reforma, má i dost velkou finanční rezervu. Bohužel se ale nezdá, že by se jí chystala rozumně využít.

Původní plán pro loňský rok počítal se schodkem 50 miliard, mírný přebytek je tedy příjemné překvapení. Ale ne zas tak velké. Česká ekonomika je už pátým rokem v mimořádně dobré kondici, a tak rozpočet pravidelně dopadá lépe, než se na počátku čeká. Je to podobné jako udržovat doma teplo, když je teplo i venku.

Příznivé okolnosti pomohly rozpočtu i loni. Nezaměstnanost klesla na historické dno a víc než rok se drží na nejnižší úrovni v celé Evropské unii. Růst mezd díky poptávce po pracovní síle zrychlil skoro na deset procent a stejně rychle rostl i výběr sociálního pojištění. Na výběr daní mají jistě svůj vliv i nová opatření jako EET, ale čísla naznačují, že v porovnání s růstem ekonomiky není tento vliv tak podstatný. Výběr DPH, kde mělo mít EET největší vliv, stoupl loni jen o pět procent.

Celkem stát loni rozdělil 1,4 biliónu korun, o 121 miliard víc než v roce 2017. O 42 miliard se zvedl přísun peněz z EU, vláda si také vypomohla tím, že začala rozpouštět rezervy z předchozích let, kdy se kvůli průtahům velkých investic opakovaně nestihlo utratit vše podle plánu. Průtahy dál trvají, dálniční síť se loni rozšířila jen o jediný čtyřkilometrový úsek D7 u Postoloprt. Celková suma investic se  díky většímu množství zahájených staveb zvedla, ale investice pořád tvoří jen necelých devět procent rozpočtu.

Co stoupá nejvíc jsou – jak známo – takzvané běžné výdaje, tedy peníze na platy, důchody nebo nejrůznější dávky. Novinka loňského podzimu, dotované jízdné pro studenty a seniory, naplnila předpoklady a podle vyúčtování prvních měsíců vyjde státní pokladnu na půl miliardy měsíčně. Další kolo rozdávání se rozbíhá v letošním roce, kdy opět prosadila mimořádné zvýšení důchodů a platů. Od léta počítá s proplácením nemocenské od prvního dne a do budoucna chystá další velkorysé změny, jako je navýšení rodičovské nebo školní obědy zdarma.

Je zjevné, že nynější kurz není dlouhodobě udržitelný. Už nyní se všechna tato opatření do rozpočtu sotva vejdou. Letošní rozpočet je postaven na předpokladu, že příznivé okolnosti vydrží (třeba na dani z příjmu se má opět vybrat o 14 procent víc) a počítá opět s návratem k deficitu, což platí i pro výhled na roky 2020 a 2021. Přitom s žádnou velkou reformní zátěží se v těchto číslech nepočítá. Třeba o reformě penzí se zatím jen mluví, aniž debata směřuje k podstatě věci. Příznivé období tak nejspíš nynější vládě rychle proteče mezi prsty.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].