Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Respekt: Šámal dostal nabídku na Ústavní soud

Předseda Nejvyššího soudu je expertem na trestní právo

Pavel Šámal • Autor: Milan Bureš
Pavel Šámal • Autor: Milan Bureš

Podle informací Respektu nabídl prezident Miloš Zeman uvolněné místo na Ústavním soudu předsedovi Nejvyššího soudu Pavlu Šámalovi. Ten nabídku potvrdil. „Dostal jsem ji, vzal jsem si čtrnáct dní na rozmyšlenou,“ řekl Respektu Šámal.

Jak se zachová, není v tuhle chvíli jasné. Kdyby se rozhodl na Ústavní soud kývnout, mohlo by dojít v justici k větší obměně. Minimálně by to znamenalo obsadit jeho post na Nejvyšším soudu. V této souvislosti se spekuluje o jeho současném místopředsedovi Romanu Fialovi.

Hledání nového ústavního soudce započalo v únoru, kdy se mandátu vzdal expert na trestní právo Jan Musil. Měsíc poté Pražský hrad na jeho místo navrhl bývalého děkana pražské Právnické fakulty Aleše Gerlocha. Ten však neprošel přes horní komoru parlamentu, když získal jen 19 hlasů ze 64 přítomných senátorů. Zákonodárcům vadil fakt, že Gerloch byl v minulosti členem komunistické strany. Mluvili také o tom, že vystupuje spíše jako advokát a obhájce kroků prezidenta Miloše Zemana než nezávislý kandidát.

Zeman poté nějaký čas s nabídkou nominace otálel. Šámal patří mezi respektované soudce, stejně jako odstoupivší Musil je expertem na trestní právo. Ti v tuto chvíli na Ústavním soudu příliš zastoupení nejsou. Kdyby se Šámal rozhodl na Nejvyšším soudu zůstat, skončí mu mandát za čtyři roky.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].