Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Babiš dostal pozvání do Bílého domu

Ministr zahraničí Tomáš Petříček odjíždí na oficiální návštěvu do Washingtonu

 Andrej Babiš • Autor: Milan Jaroš
Andrej Babiš • Autor: Milan Jaroš

Update: Několik desítek minut po vydání tohoto textu dostal premiér Andrej Babiš skutečně pozvání do Bílého domu. Informaci americká diplomacie oficiálně oznámila na Twitteru. Prezident Donald Trump premiéra přijme 7. března.

Praha a Washington se daly do pohybu. Česko-americké vztahy se v posledních letech pohybovaly v úsporném režimu poté, co americká administrativa v roce 2008 odvolala záměr na výstavbu protiraketové obrany v Brdech, a Češi naopak zrušili tendr na dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Vztahy přes Atlantik ztratily silné téma a řídké byly vzájemné politické návštěvy. To by se teď ale mohlo změnit.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) odjíždí ve středu na oficiální návštěvu do Washingtonu a po dlouhé době se tak uskuteční dvoustranná schůzka obou šéfdiplomatů. Kromě Mikea Pompea čeká Petříčka ještě setkání s Trumpovým poradcem pro národní bezpečnost Johnem Boltem a řadou dalších amerických představitelů.

Je co řešit. Americká ambasáda v Praze se dlouhodobě zajímá o čínský vliv ve střední Evropě a v Česku zejména. Zdejší kybernetický úřad NÚKIB již nějaký čas upozorňuje na bezpečnostní rizika spojená s čínskou mobilní společností Huawei. Stejný problém řeší Američané, jak ukázala Pompeova cesta Visegrádem minulý týden - a Česko v tomhle směru může nabídnout Američanům zpravodajské a další poznatky. Petříčka proto do Ameriky doprovodí mimo jiné zástupce NÚKIB. “Otázka kybernetické bezpečnosti bude jedno z top témat cesty. Budeme k tomu mít i speciální briefing s americkými partnery,” řekl před odletem do USA Petříček.

V tomhle ohledu jsou názory a zájmy obou zemí velmi blízké. Česká republika je zatím celosvětově jediná země, která sdílí varování tajných služeb ze všech států „pěti očí“ (tedy USA, Velké Británie, Austrálie, Kanady a Nového Zélandu), že některé čínské firmy jsou hrozbou pro národní bezpečnost. NÚKIB a česká Bezpečnostní a informační služba shodně s nimi ukázaly především na Huawei.

https://twitter.com/USAmbPrague/status/1098241602122854401

Česko spolupracuje s USA v analýze bezpečnostních aspektů elektronického světa už několik let a Praha by nyní ráda přenesla toto téma s novou naléhavostí také na evropský stůl. Proto země chce a bude to v tomto smyslu navrhovat, aby se o bezpečnosti států i jednotlivců v kyberprostoru mluvilo na summitu EU příští měsíc.

Kromě kybernetiky se bude v Americe během Petříčkova pobytu mluvit také o několika zbraňových obchodech, protože Američané mají zájem dodávat do Česka helikoptéry. A znovu ve hře je i budoucí možný tendr na rozšíření jaderné elektrárny Dukovany. Česko má co nabízet, ale mělo by si také ujasnit své priority. Poláci si před časem řekli o obranný raketový systém; co chce v tomto smyslu “zobchodovat” Česko, zatím není jasné.

Babiš lepší než Zeman

Petříčkovo přijetí ve Washingtonu je zároveň předzvěstí důležitější premiérské cesty do USA. Respekt již loni informoval, že Andrej Babiš dostal od Američanů neoficiální pozvání k návštěvě do Bílého domu, a to opakovaně. Hledalo se proto vhodné datum - návštěvy nejvyšších představitelů cizích vlád u amerického prezidenta se zpravidla plánují rok a půl dopředu. Nyní by měla do Prahy dorazit už oficiální pozvánka s konkrétním datem návštěvy.

Podle informací Respektu by se tak mělo stát v řádu dnů. Není vyloučeno, že na předání pozvánky dojde během právě Petříčkova pobytu ve Spojených státech. “Schůzky na nejvyšší úrovni jsou potvrzením restartu vzájemných vztahů, a proto bychom velmi ocenili, pokud by pozvání opravdu dorazilo,” řekl k tomu Tomáš Petříček. Zda k doručení pozvánky dojde v nadcházejících dnech, odmítl ale ministr potvrdit s tím, že to je věcí americké administrativy.

Češi s Američany o oznámení návštěvy úzce komunikují. Zdejší diplomacie na premiérově přijetí Donaldem Trumpem pracovala řadu měsíců a chce se vyvarovat scénáře, aby pozvánka přišla například ve chvíli, kdy bude ministr zahraničí “ve vzduchu ”. V takovém případě by na sebe veškerou pozornost strhl jen premiér, čehož by mohli využít Petříčkovi kritici před klíčovým sjezdem ČSSD, na kterém se příští týden bude rozhodovat o ministrově politické budoucnosti.

Andrej Babiš bude prvním českým premiérem po téměř osmi letech, jenž překročí práh Bílého domu. Naposledy tak učinil Petr Nečas - v říjnu 2011 jej přijal v Oválné pracovně Barack Obama. Američané mezi čtyřma očima pragmaticky říkají, že jim je lhostejný Babišův obrovský střet zájmů a bezpočet afér. Vybrali si jej jako svého “koně”, protože je pro ně coby šéf exekutivy důležitý a na rozdíl od Miloše Zemana mají u Babiše pocit, že s ním lze budovat vztahy.

Babiš umožnil vydat do USA údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina mimo jiné právě proto, že má zájem být tam přijat na červeném koberci. Podobně však ani u něj zatím není jasné, o co přesně mu ve vzájemných vztazích jde.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].