Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Respekt: Snažila se Čína získat zdejší policisty?

V kuloárech se spekuluje o tom, že mohlo jít o vlivovou operaci

Šéf čínské firmy CEFC Jie Ťien-ming
s Milošem Zemanem; ilustrační foto • Autor: ČTK
Šéf čínské firmy CEFC Jie Ťien-ming s Milošem Zemanem; ilustrační foto • Autor: ČTK

Podle informací Respektu ze dvou na sobě nezávislých zdrojů se bezpečnostní složky zabývají vlivem Číny na některé ze zdejších policistů. V tuto chvíli probíhá šetření, ve věci je činná Generální inspekce bezpečnostních sborů.

O co přesně jde, není jasné. V kuloárech se spekuluje o tom, že mohlo jít o vlivovou operaci – a jedním z jejích cílů mohlo být získat příslušníky policie ke spolupráci. Příslušné instituce však zatím neuvolnily žádnou informaci.

Respekt již dříve informoval, že se Čína pokusila přesvědčit ke spolupráci jednu z pracovnic ministerstva zemědělství. Šlo o neúspěšný pokus, dotyčná ho nahlásila. Čínská špionáž je v Česku velmi aktivní, zajímá se o technologie, politiku i bezpečnost.

Někteří politici jako prezident Miloš Zeman prosazují vůči Číně vstřícnost a oficiálně při tom argumentují byznysem. Slibovaný příliv čínských investic do Česka se však dosud nekonal v míře, v jaké byl avizován.

Poradce prezidenta Zemana pro Čínu Jie Ťien-ming byl ve své zemi zadržen a obviněn z nelegální činnosti. Co přesně s ním je, se dosud neví. Stále je nezvěstný. Přílišnému vlivu Číny v Česku se věnuje i aktuální vydání britského týdeníku The Economist.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].