Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

První schůze, první hádka: o počet členů imunitního výboru

Začátek ustavující schůze ukazuje, že jednání v nové sněmovně nebude snadné

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Poslanci sice na ustavující schůzi nově zvolené Poslanecké sněmovny úspěšně složili slib, ale hned na to přišel první zádrhel a první hádka. „Máme ustavující schůzi, která je nepřipravená, a nepřipravilo ji hnutí ANO. Vítěz voleb prostě rezignoval na to, aby tyto věci domluvil,“ komentoval průběh předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek.

Prvním sněmovním orgánem se stala tradičně volební komise, která organizuje veškeré volby v dolní komoře – včetně výběru jejího vedení. Byla ustanovena už 14. listopadu a v jejím čele zasedl Martin Kolovratník z hnutí ANO. Pak se ale poslanci nedokázali shodnout hned na počtu členů mandátového a imunitního výboru, který sněmovně mimo jiné doporučí, zda má hlasovat pro vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Byť o vydání závazně hlasují až poslanci – a je na nich, jestli se stanoviskem mandátového a imunitního výboru budou řídit.

Šéfem výboru se má stát Petr Gazdík (STAN). Chvíli to nicméně vypadalo, že Starostové ani TOP 09 ve výboru kvůli navrženému nízkému počtu členů vůbec nebudou přítomni. Komunisté chtěli ve výboru pouze 13 členů, což by podle poměrného zastoupení vyšachovalo právě tyto dvě strany.

Navíc se občas na jednání objevovaly návrhy, které ukazovaly na neznalost jednacího řádu nových i některých starších poslanců a které zdržovaly průběh. „Nečekal jsem, že budu na první schůzi vystupovat. Ale ukazuje se, že jednací řád je problém a budeme se ho muset naučit,” glosoval průběh Marek Benda (ODS).

Nakonec se nově zvolení poslanci po dvou hodinách shodli. Výbor bude mít 19 poslanců a zastoupeny budou všechny partaje. S konečným počtem ale dál nesouhlasí Piráti, podle kterých navýšení z 18 na 19 členů zvýhodňuje hnutí ANO. „Když bude mít výbor 19 členů, má hnutí ANO a SPD dohromady 10 členů, což je nadpoloviční většina. To je rizikové, když tento výbor bude dávat Poslanecké sněmovně doporučení, zda je pro vydání pana Babiše a Faltýnka,“ dodává Jakub Michálek z Pirátské strany.

ANO bude mít v devatenáctičlenném mandátovém a imunitním výboru osm členů, Piráti a SPD po dvou, KSČM a ČSSD po jednom. Na tzv. Demokratický blok, který kvůli výběru sněmovních představitelů a orgánů vytvořily ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN, připadlo pět míst.

Ve schůzi budou poslanci pokračovat ve středu od 10 hodin. Na programu je volba předsedy Poslanecké sněmovny. Jediným uchazečem o tuto pozici je její dosavadní místopředseda Radek Vondráček (ANO). Jinou kandidaturu sněmovní volební komise ve stanoveném termínu neobdržela. Vondráček má pro úspěšnou volbu dostatečnou podporu – volit ho mají poslanci Pirátů, SPD a KSČM.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].