Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Putin připravuje předání moci, ale odchod neplánuje

Medveděvova vláda podala po projevu ruského prezidenta demisi

Dmitrij Medveděv a Vladimir Putin; ilustrační foto • Autor: REUTERS
Dmitrij Medveděv a Vladimir Putin; ilustrační foto • Autor: REUTERS

Prezident Vladimir Putin už možná ví, jak by mohl zůstat u moci. V roce 2024 mu skončí čtvrtý prezidentský mandát a současná ruská ústava mu neumožňuje znovu kandidovat. Došlo k tomu již jednou v minulosti, kdy Putin po dvou volebních obdobích v roce 2008 přepustil prezidentskou moc loajálnímu právníkovi Dmitriji Medveděvovi, známému z rodného Petrohradu. Tu absolutní si však ponechal dál, přechodně ji vykonával z pozice předsedy vlády a později se opět vrátil na prezidentský stolec.

Už delší dobu se spekuluje, s čím přijde Putin tentokrát, tedy až mu skončí další dva mandáty. Všeobecně se má za to, že vlády se nebude chtít vzdát. Rekordně dlouho sloužící politik je v porovnání se sovětskými vládci stále v dobré fyzické kondici, ale zároveň se dostávají na veřejnost stále častěji informace, je že dlouholetým vládnutím znuděn a nechce dokola řešit každodenní provozní problémy své země - které jsou navíc podle všeho stejně neřešitelné.

Putinovi by tak pro sebe možná rád vytvořil nějakou novou nebo nově nadefinovanou pozici, která by mu umožňovala držet si politický vliv, ale vyhnout se každodennímu vládnutí. Možnou cestu nastínil v tradičním poselství o stavu země, které Rusům ve středu přednesl. Řekl, že by mělo dojít ke změně ústavy, aby se oslabila role prezidenta: nadále by již například neměl vybírat premiéra, a tato pravomoc by přešla na parlament. V takovém uspořádání by Putin mohl začít předávat moc mladší generaci.

Teď jde samozřejmě o to, kdy by byl tím správným posíleným premiérem. Současný premiér Dmitrij Medveděv vzápětí po projevu oznámil rezignaci celé vlády. Není vyloučeno, že to bude opět on, kdo povede další kabinet. Anebo také ne - podle nejnovějších zpráv mu už Putin nabídl novou funkci místopředsedy bezpečnostní rady státu. To by pak znamenalo, že bude podobně jako svého času Boris Jelcin hledat někoho zcela neznámého. Někoho, jako byl tehdy sám Putin. Muž, který svému předchůdci garantoval absolutní beztrestnost, klid pro rodinu a bezpečí.

Někteří ruští politologové prohlašují, že Putin v podstatě navrhl změnit státní zřízení v Rusku a že jde o jasný signál příprav na předání moci. Zároveň si ovšem podle nich lze vykládat prezidentova slova o změnách ústavy jak ve smyslu, že chce odejít, tak jako pravý opak - že chce zůstat navěky. A to se zdá pravděpodobnější. Putin zřejmě nebude chtít časem úplně zmizet tak jako nemocný Jelcin, ale lze očekávat, že zůstane v ruské společnosti silněji přítomen i po roce 2024.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].