Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Prohnilý Babiš proti prohnilé GIBS

Šéf inspekce by měl odejít, ale premiér v demisi jedná mimořádně neférově

Michal Murín
Michal Murín

Jestli je v Česku bezpečnostní instituce, jejíž šéf by měl co nejdříve odejít, je to Generální inspekce bezpečnostních sborů. Ne proto, že by Michal Murín byl jednoznačný padouch a premiér Andrej Babiš, který ho odvolává, naopak klaďas; to zcela jistě ne. Práci GIBS kritizoval v posledních letech Ústavní soud za to, že vyšetřovatelé instituce často kryli zneužívání pravomoci kolegy z policie. Jednání GIBS kritizovali i státní zástupci, kteří celkem jasně ukazovali na překračování pravomocí instituce. GIBS funguje léta špatně a Michal Murín za to dnes nese hlavní odpovědnost.

Sám je podezřelý z nadstandardních vtahů s bývalým policistou Igorem Gáboríkem, který je obviněn ze spolupráce při závažné manipulaci při vyšetřování zločinů a za obchodování s policejními informacemi. Jde o známý případ Bereta. Michal Murín se také zachoval celkem jednostranně a neférově při podezřelém prověřování policejní reformy provedené policejním prezidentem – vyšetřil věc velmi povrchně. Některá jeho prohlášení – třeba, že se jeho lidé chystají vyšetřovat státní zástupce – svědčila o tom, že neznal Michal Murín zákon, nebo se jej chystal překročit.

Na druhou stranu ho chce odvolat Andrej Babiš, premiér v demisi vyšetřovaný policií kvůli možné spoluúčasti na závažném podvodu známém jako Čapí hnízdo. Podle Murína na něj premiér tlačil, vyzýval ho, aby odešel sám, pokud se nechce vyhnout skandálu. A od pondělí pak přišla na GIBS finanční kontrola – což může být vnímáno jako součást nátlaku. Nátlak má podle spekulací některých médií souviset s detektivem Pavlem Nevtípilem, který vyšetřuje právě případ Čapí hnízdo.

Podle informací Respektu z několika zdrojů byl detektiv Nevtípil skutečně prověřován policií. Přede dvěma lety se dostal do hledáčku ÚOOZ Roberta Šlachty. Přesné důvody neznáme, v každém případě souviselo prověřování detektiva Nevtípila s jeho kontakty se státní zástupkyní Dagmar Máchovou, dnes obviněnou ze závažného zneužití pravomoci.

Nevtípil nebyl nikdy v této souvislosti obviněn a je celkem vyloučeno, že by se někdo vrátil k jeho prověřování po výměně šéfa GIBS. I kdyby si to přál Andrej Babiš, i kdyby na Pavla Nevtípila přišlo nějaké nové účelové udání.  Vyšetřování Čapího hnízda je tak daleko, že jakýkoli atak na detektiva by byl nesmyslný. Teď mají případ v rukou především státní zástupci a na ně pravomoc GIBS nedosáhne.

Ano, je možné, že Babiš se bude snažit využít GIBS nějak ve svůj mocenský prospěch. To se před ním více či méně snažila jak ODS, tak sociální demokracie. K mocenským bonusům jim to v konečném důsledku nepomohlo a k ničemu to nepomůže ani Andreji Babišovi. Premiér v demisi by neměl odvolávat šéfa žádné instituce, natož citlivé bezpečnostní složky. Ale Michal Murín není oběť, je jen poměrně aktivní součástí jedné hry o moc, která byla rozjeta policejní reformou.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].