Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Proč Zeman mluví o stěhování?

Přesun ambasády do Jeruzaléma potřebuje prezident, nikoliv česko-izraelské vztahy

Prezident Miloš Zeman a izraelský premiér Benjamin Netanjahu  v Jeruzalémě otevřeli Český dům • Autor: ČTK
Prezident Miloš Zeman a izraelský premiér Benjamin Netanjahu v Jeruzalémě otevřeli Český dům • Autor: ČTK

Miloš Zeman na návštěvě Izraele slíbil, že Česko přestěhuje ambasádu z Tel Avivu do Jeruzaléma. Vládě pak vzkázal, že by chtěl takový přesun vidět už příští rok.

Udržovat skvělé vztahy s Izraelem, naším zdaleka největším spojencem na Blízkém východě, Česku sluší a přesun ambasády je výrazem těchto vztahů. Logiku stěhování dává i to, že zastupitelský úřad má sídlit v takovém hlavním městě, na které hostitelský stát ukáže. Sedět v Tel Avivu, jakkoliv je od Jeruzaléma slabou hodinu autem, je alibismus, kterým se evropské vlády chtějí zavděčit arabským režimům. Potud má Zeman pravdu. Jenže všechno má svoji cenu. Proto je třeba ptát se jakou - a proč ji máme platit zrovna teď.

Přesun ambasády do Jeruzaléma vypadá jako demonstrativní podpora jedné strany konfliktu za situace, kdy se nezdá, že by ji židovský stát potřeboval. Stavbou zdi kolem Západního břehu Izrael do značné míry vyřešil riziko teroristických útoků, hospodářsky vzkvétá, diktuje agendu mírových rozhovorů, udržuje historicky nejlepší vztahy s arabskými státy v regionu. Vynikajícími kontakty s členskou zemí EU Izrael jistě nepohrdne, ale Česko je může dát najevo i jinak, třeba podporou Izraele v Bruselu.

Tím se dostáváme k ceně případného stěhování. Evropská unie se tradičně snaží o cosi jako vyvážený postoj k izraelsko-palestinskému konfliktu. Finančně podporuje palestinskou samosprávu, prosazuje mírovou dohodu a vznik palestinského státu. O reálnosti takového snažení si můžeme myslet své, ale jako dlouhodobý cíl, jehož naplnění má v rukou Izrael, je v pořádku. Přitom má Česko v rámci možností dělat evropskou zahraniční politiku, pokud se nějak zásadně  neprotiví té naší. A to se v tomto případě neděje.

Dělení Jeruzaléma, který si jako hlavní město nárokují Izraelci i Palestinci, je možná nejsložitější položkou nekonečných mírových rozhovorů na Blízkém východě. Těžko se dá sice čekat, že by přesun české ambasády už dost komplikovaný spor zkomplikoval ještě víc. Přesto Česko by nemělo dělat solitérské kroky, které znevěrohodňují evropskou politiku jako celek. Pokud jsou vztahy s Izraelem tak skvělé, jak se říká, nepotřebují vylepšovat protipalestinskými kroky.

Pokud něco potřebuje vylepšovat, pak je to prezidentský odkaz Miloše Zemana, kterému by se stěhovací akce v Izraeli hodila. V tom je třeba hledat důvod, proč se tohle téma vůbec objevilo.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].