Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Pro Andreje. Pozdrav přes kopec z Košovic

Regionální protesty ukazují, že s prolhaným premiérem nejsou nespokojení jen městští liberálové

Autor: Tomáš Feřtek
Autor: Tomáš Feřtek

Pokud se protest proti Andreji Babišovi konal i v Košovicích, je to zajímavé hned ze dvou důvodů. Za prvé téměř jistě soutěží o regionální demonstraci v nejzapadlejším místě. Košovice jsou osada na kopci, patří k městu Votice, kam je to dobrých pět kilometrů, do Prahy zhruba šedesát, ale rozhled do širokých zvlněných plání s poházenými samotami mezi lesíky a loukami, kde se pasou koně, vám dává pocit, že tohle je opravdu konec světa.  Docela pohledný konec. No a za druhé je to přes kopec na ono slavné Čapí hnízdo.

Obojí je důležité.  Když se tu před pár týdny konala demonstrace poprvé, pršelo, sešlo se jedenáct lidí a na transparentu měli napsáno JE NÁS MÁLO, ALE JSME VŠICHNI. Což znamená, že Košovice jsou nejspíš jediné místo demonstrace se stoprocentní účastí. „My to tady tak máme, vlastně přišli všichni, co tady bydlí,“ vysvětluje paní Rychlíková.

Košovice mezi místa, kde se bude demonstrovat, zaregistrovala její dcera Majda, té je něco přes pětadvacet a funguje jako hlavní organizátor. S jedním zaměstnancem ve čtyřech lidech obhospodařují farmu, kde se na osmdesáti hektarech pase šedesát koní. Tohle vážně nejsou městští liberálové, „co nikdy nepostavili ani psí boudu“, což je premiérova oblíbená floskule, jak dehonestovat protestující. Zatímco se scházeli demonstranti, sraz byl v půl sedmé, její otec chodil okolo s elektrickým šroubovákem a upracovaným výrazem.

A za druhé -  tady je opravdu každému na první dobrou jasné, že premiér lže, pokud tvrdí, že s Čapím hnízdem neměl nikdy nic společného. Historky o tom, koho kdy Babiš seřval na stavbě na Semtíně (původní jméno dvora, kde dnes stojí Čapí hnízdo), patří k místnímu folklóru. Maximálně se mohou lidé rozcházet v názoru, zda je to lež pochopitelná a strategická, nebo směšná a nemravná.

Tentokrát se v Košovicích sešlo demonstrantů asi tak dvacet, dorazilo i pár přespolních, šlo se průvodem na náves k májce, kde se všichni vyfotili s cedulí UŽ JE NÁS VÍCE! Vzkaz z demonstrace v Košovicích je prostý, interpretace moje osobní: Nikdo nezpochybňuje výsledky voleb, ale premiér, který opakovaně a nezpochybnitelně lže, nám vadí. Stejně tak máme problém s někým, kdo není schopen rozlišit, že občané České republiky nejsou jeho zaměstnanci, když v zahraničí tvrdí, že protesty jsou směšné, protože lidi se mají dobře. Od ředitele firmy by se tenhle feudální argument ještě dal vzít, od premiéra vážně ne.

A konečně, je zcela nepřijatelný premiér, který začne šachovat s pozicí ministra spravedlnosti ve chvíli, kdy mu akutně hrozí stíhání; je zcela nepřijatelný premiér, který neumí rozlišit, co je on osobně, co jeho firma, co stát, jehož vládu řídí. A v té neschopnosti rozlišit, co je co, vydává dotační potíže firmy (kterou údajně dávno neovládá) za útok na stát. To je devastující, nemravné a nepřijatelné a proti tomu je lhaní okolo Čapáku opravdu detail.

Milý Andreji, tak proto ta demise. Zdravíme přes kopec!

Autor je bývalý novinář, současný dramaturg a scenárista.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].