Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Přívětivý Zeman mířil na nerozhodnuté voliče

Na Nově se konala první ze čtyř "prezidentských debat"

Miloš Zeman na Nově • Autor: ČTK
Miloš Zeman na Nově • Autor: ČTK

Jedna letitá poučka české politiky říká, že se nevyplácí podceňovat Miloše Zemana. První ze čtyř předvolebních debat názorně ukázala, proč tato zásada stále platí a proč by byla hrubá chyba považovat slábnoucího a nemocného prezidenta za odepsaného. Šlo první ze dvou sólo vystoupení, pro něž prezidentovi poskytly prostor komerční stanice, po nedělním večeru na Nově bude následovat pondělní Barrandov. Na to pak navážou dvě debaty s Jiřím Drahošem, které odvysílají Prima a Česká televize.

Ačkoliv v poslední době Zeman při různých veřejných vystoupeních působil fyzicky křehce a duchem poněkud nepřítomně, na hodinový rozhovor s moderátorem Televizních novin Reyem Korantengem se do minimalisticky zařízeného studia dostavil politik vcelku v kondici, který oprášil svoje rétorické umění, a přitom nasadil krotkou, ba přívětivou tvář. Miloš Zeman zjevně ví, že už mu hulvátské chování škodí i u jeho fanoušků - a při velké vyrovnanosti šancí, kterou nově ukázalo šetření společností Median a Kantar TNS, jasně cílil na nerozhodnuté voliče. Divákům se tak svěřil s plánem být „méně namyšlený a méně sebevědomý“, podotkl, že je „taky jen člověk“ - a pokud mandát neobhájí, v klidu si sedne do houpacího křesla a bude si číst.

Korantenga usměvavý prezident ani jednou přehlíživě nenazval neinformovaným idiotem, naopak mu opakovaně a trpělivě všechno přeříkával („Rád vám to vysvětlím, pane Korantengu“, případně „Je důležité, co si myslíte“). Agresivně pohrdavou tvář nicméně Zeman ani nemusel vytahovat, tu si schovává pro skutečně kritické novináře, což je kategorie, kam moderátor Novy nespadá – ačkoliv nebyl zcela servilní a několikrát se pokusil o kritičtější otázky, když přišla řeč na vztahy s Ruskem nebo Čínou či jednání o vládě.

https://www.youtube.com/watch?v=ikIh5cvXyHI&t=153s

Mnohé důležité otázky však nezazněly. Především ty týkající prezidentovy „nekampaně“ - proč odmítají jeho blízcí spolupracovníci sdělit, kdo financuje jeho předvolební billboardy a inzeráty? A kdy tak vůbec učiní? A proč jeho podporovatelé šíří dezinformace o jeho konkurentovi? Řadu Zemanových tvrzení pak moderátor nechal bez reakce. Ať už šlo o symbolické věci nebo konkrétní tvrzení. „Dokážu vám, že mám jako vždy pravdu,“ řekl třeba prezident, který má na kontě několik soudních rozhodnutí o tom, že lhal, a několikrát se musel omlouvat.

Materiálu pro ověřovatele faktů nicméně Miloš Zeman poskytl během hodiny i tak víc než dost. Minimálně diskutabilními důkazy o tom, že poklonkování Rusku a Číně vede ke konkrétním zakázkám pro české firmy. Jednak platí, že export do zmíněných dvou zemí (i jejich investice v Česku) tvoří zanedbatelné procento celkového vývozu; drtivá většina směřuje do EU a z evropských zemí především do Německa.

Dva kontrakty, které prezident zmínil jako příklad, pak zatím nemají podobu závazných smluv, po nichž vzniknou nová pracovní místa, jak o tom mluvil. Zakázka pro Zetor z loňského podzimu má podobu memoranda o „prohloubení vzájemné spolupráce“ s ruskou firmou Kovrov Electro Mechanical Plant, v rámci níž se „předpokládá“, že český výrobce do roku 2022 dodá Rusům 6000 traktorů. Vývoz letounů L-410 do Číny má pak ještě méně konkrétní podobu.

Je nicméně jasné, že tyto nuance velmi pravděpodobně nebudou hrát roli pro zhruba 1,5 milionu diváků starších patnácti let, kteří podle informací společnosti Nielsen Admosphere rozhovor sledovali. Převáží dojem z vlídného prezidenta, kterému to pořád pálí, na Východ nás samozřejmě nevede, ale diktátu Bruselu (třeba ohledně uprchlíků) by se hrdě vzepřel. A ze svých zdravotních problémů - jež nejsou zjevně tak hrozné, jak to líčí jeho konkurenti a kritici - si dokonce umí udělat legraci.

Některým „nuancím“ by ovšem Zemanovi podporovatelé a voliči pozornost věnovat mohli. Zejména lidé zatížení exekucemi, kteří ho - alespoň podle průzkumů - podpořili v mimořádných počtech. Prezident přitom odmítá zákon, který by umožňoval za určitých podmínek tyto dluhy smazat. „Dluhy by se odpouštět neměly,“ prohlásil Miloš Zeman. Ale v kontextu předvolební kampaně tento postoj nakonec dává smysl. Téma exekucí otevřel třeba neúspěšný kandidát z prvního kola, Zemanův velký odpůrce Michal Horáček – a dost s ním narazil, přestože navrhoval odpustit pouze penále z dluhů u státních institucí. Většina lidí totiž odpouštění dluhů brala jako nespravedlnost.

Záhy po nedělní „monodiskusi“ se rozběhla debata, zda udělal Jiří Drahoš chybu, když trval na původním Zemanově povolebním prohlášení o „maximálně dvou debatách“ - a na Novu a Barrandov tedy nejde. Analýzu jeho rozhodnutí bude možné nejspíš učinit až po volbách a bude velmi záležet na tom, jakou strategii Zeman do duelů zvolí. Nicméně první debatní výkop přinesl několik lekcí. Jednak fakt, že v současné vyostřené společenské atmosféře - na níž má Zeman svůj podíl  - řadu lidí mírně překvapilo, že komerční stanice nenahrála současné hlavě státu mnohem víc. A že prezident stále velmi dobře čte společnost a její nálady.

Zeman v TV Nova překvapivě právě na straně exekutorů proti dlužníkům. Silné téma, exekuce se dotkla skoro každého desátého Čecha. Politiky je to obecně hodně opomíjené téma, proto na něm vyrostl Okamura.
Takže - důležitý moment volby?— Václav Dolejší (@VacDol)

Zeman v TV Nova překvapivě právě na straně exekutorů proti dlužníkům. Silné téma, exekuce se dotkla skoro každého desátého Čecha. Politiky je to obecně hodně opomíjené téma, proto na něm vyrostl Okamura.
Takže - důležitý moment volby?

— Václav Dolejší (@VacDol) January 21, 2018
2018

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].