Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Příští vláda bez Babiše? Stále méně reálné

Co ukázal napjatě očekávaný průzkum předvolebních nálad

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

V pátek zveřejněný průzkum předvolebních nálad z dílny státní organizace CVVM asi mnohé překvapí. ANO neohroženě dominuje, sociální demokracie padá, na pravici se nejlépe daří ODS. Babišovi jako by události posledních týdnů nijak neublížily.

//

Volební model CVVM – květen 2017 (v %)
Create column charts

Šetření probíhalo 8. až 18. května, kdy už byly známé odposlechy naznačující, že se Babiš snažil instruovat MF Dnes, jak má tisknout články proti svým politickým konkurentům. Větší skandál tady od pádu ODS nebyl. Průzkum zatím nezohledňuje finále krize, tedy Babišův odchod z vlády. Co z čísel zatím vyplývá?

  1. Pokud by volby dopadly podle závěrů CVVM, tak bez ANO a komunistů se nepostaví vláda. Obvyklý scénář po krajských volbách (všichni demokraté proti Babišovi) by se nedal na vládní úrovni zopakovat.
  2. Rozložení hlasů nabízí několik variant nekomunistických vlád vždy s Babišem v roli jasně nejsilnější složky: ANO + ČSSD, ANO + ODS, ANO + lidovci + STAN + TOP 09.
  3. Prakticky se asi nedá počítat s vládou, kde bude Babiš i Kalousek. Možnost Babiše s ODS se naopak jeví reálně. V ODS s tím mnozí počítají (např. Zahradil, Klaus ml.) v naději, že se shodnou na vytažení Česka z integrujícího se jádra Evropské unie. EET, Čapí hnízko, Babišova média a další věci, které ODS kritizovala, se jeví jako komplikace, ale někdo vládnout musí a „pragmatici“ v ODS by „idealisty“ přetlačili. Zvlášť když vstup do vlády může ODS prodat jako dlouho očekávaný návrat do hry.
  4. Babiš by se mohl dohodnout i s ČSSD bez Sobotky, který při naznačovaném výsledku bude muset do politické penze. Programově ale bude mít ANO blíž k ODS.
  5. Ať už se dohodne s Babišem kdokoliv z demokratů a nenechá se úplně uplatit funkcemi a programovými ústupky, měli bychom mu držet palce. Bude muset držet Babiše na uzdě lépe, než to dělal Sobotka. Babiš bude mít totiž víc síly a apetitu měnit stát do podoby, na kterou bychom potom mohli nevěřícně zírat.
  6. Průzkum avizuje překvapivě nízkou volební účast, jen 56 %. Ve volbách do dolní komory ale chodí víc lidí — v posledních třech volbách zhruba 64, 62, 60 %. Účast tedy může s výsledky dále zamíchat.
  7. Klíčovým faktorem je i výsledek lidovců a STAN. Průzkum ukazuje zisk mírně nad potřebnými deseti procenty. Obecně se ale čekalo, že budou na krizi profitovat víc. Místo toho profituje ODS, které může průzkum před volbami dál pomoci dostat se do pozice hlavní oponentní síly ANO a k dalším protibabišovským hlasům.
  8. Komunistům ukazuje volební model CVVM jen 11,5 %, Okamurovi pouze 2,5 %. Nechce se věřit, že by obě protestní strany měly v součtu tak málo. Komunisté měli v roce 2013 téměř 15 %, Okamura skoro 7. Dá se proto čekat, že v reálu získají víc.
  9. Model CVVM potvrzuje trend, že Piráti mají šanci se do parlamentu dostat. Tím by padl model dvojkoalice a Babiš by byl více pod kontrolou.
  10. I v Česku platí, že výsledky můžou zamíchat vnější vlivy — terorismus, vystupňované dohady kolem uprchlíků apod.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].