Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Zeman a jeho chalupa na Lipně

Jak pád jednoho hejtmana komplikuje dohody Andreje Babiše s prezidentem dolních deseti milionů

Zimola jako jeden z mála sociálních demokratů loni po krajských volbách slavil
Zimola jako jeden z mála sociálních demokratů loni po krajských volbách slavil

O Miloši Zemanovi se říká, že je úspěšný politik. Jestli si to o sobě skutečně myslí i on sám, o tom bychom měli vážně pochybovat. Když totiž nastoupil v roce 2013 do prezidentského úřadu, měl velký plán, který mohl Česko výrazně proměnit. Chtěl dostat do parlamentu stranu svých příznivců složenou z velké části z nacionalisticky laděných bývalých komunistů, pro nové potřeby nazvaných Zemanovci. Hlavně se ale snažil svými lidmi ovládnout sociální demokracii, tehdy jasně nejsilnější stranu v zemi. Strana Zemanovci a zemanovci v ČSSD pak měli zemanovskému Česku společně vládnout.

To se, jak víme, vůbec nepovedlo. Strana Práv Občanů Zemanovci, jak se to přesně jmenovalo, dostala navzdory prezidentově veřejné podpoře v parlamentních volbách jedno a půl procenta hlasů. Ovládnutí ČSSD pak zkrachovalo díky prozrazení puče, který Zeman domlouval na tajné schůzce v Lánech několik hodin po vyhlášení výsledků, a také díky odporu velké části sociální demokracie.

Vlastní sítě

Zemanovi pučisté pak postupně prohrávali stranické nebo celostátní volby. Zdeněk Škromach senátní, Michal Hašek krajské, Jeroným Tejc hlasování o místopředsedu ČSSD. Milan Chovanec, který jako první tajnou schůzku v Lánech přiznal, se udržel u moci jako jediný. Poslední ze zemanovské party ve vedení ČSSD, jihočeský hejtman Jiří Zimola, totiž v úterý ohlásil odchod z funkce.

Právě Zimola je asi nejzajímavější příběh. Učitel češtiny a dějepisu na základní škole v Nové Bystřici v odlehlém koutě České Kanady se vlastním politickým talentem vypracoval napřed na starostu Bystřice, a potom i na velmi úspěšného krajského politika. Jako jediný v sociální demokracii vyhrál třikrát krajské volby.

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Dělat politiku v Českých Budějovicích znamenalo v posledním čtvrtstoletí nutnost poradit si s hlubokými klientelistickými vazbami, které se vytvořily hlavně kolem hlubockého kmotra Pavla Dlouhého. Na Zimolu nikdy nevyšlo najevo, že by se stal častým návštěvníkem Dlouhého restaurace U Huberta, odkud se zákulisí jihočeské politiky řídilo. Mnozí znalci budějovické politiky si myslí, že Zimolovi se povedlo hlubocké klientelistické sítě odmítnout, ale evidentně si vytvořil vlastní.

Dlouhý se vždy snažil svými lidmi ovládnout budějovické komunální podniky nebo lukrativní velké nemocnice. Také Zimola si do vedení společnosti Jihočeské nemocnice, kam spadá osm jihočeských špitálů, dosadil svého člověka — Martina Bláhu, kamaráda z Nové Bystřice. Minimálně se Zimolovým posvěcením vyplácel kraj vedený sociální demokracií Bláhovi šest set tisíc korun měsíčně za situace, kdy tatáž strana dělá velmi málo pro zvýšení nízkých platů zdravotních sester. Když pak Zimolovi političtí soupeři pustili do Blesku informaci, že si nechal od Bláhy postavit na Lipně chalupu za pět milionů korun, Zimolův koaliční partner ANO vystoupil z městské rady a Zimolova veleúspěšná jihočeská kariéra se během několika dnů zhroutila jako domek z karet.

Snadný terč

Vysvětlení, proč to šlo navzdory jasnému volebnímu vítězství tak snadno a rychle, je třeba hledat v moci Andreje Babiše v rámci jihočeské politiky. ANO získalo v jižních Čechách skoro 18 procent hlasů (ČSSD 22,5 %) - jako relativně nový hráč stojí mimo dosavadní politické klany a hraje roli středové síly s velkým vlivem. Krátce po volbách se jihočeské vedení ANO snažilo domluvit s pravicí, ale Babiš se zřejmě rozhodl vyhovět Zemanovi a prosadil, aby se stal hejtmanem Zimola. Koalice se pak podle všeho zhroutila ve chvíli, kdy opět Babiš přestal držet nad Zimolou ochrannou ruku.

Další důvod je třeba hledat ve špatných vztazích Zimoly a celostátního vedení ČSSD. Jihočeský hejtman byl nejvýraznějším kritikem předsedy Sobotky. Počítalo se s tím, že jej bude chtít v případě výrazně prohraných voleb sesadit z funkce a vstoupit s Babišem do vlády. Tím by se prezidentu Zemanovi povedlo plán na ovládnutí ČSSD přece jen realizovat, byť o čtyři roky později.

Teď je ale zase mnohé jinak. Zimola je jako politik ztrapněn a jeho nejbližší kariéra se bude odvíjet od toho, zda se mu jako majiteli pochybné nemovitosti u Lipenské přehrady povede udržet vedení jihočeské buňky a dostat se do sněmovny. Jenže trvat na Zimolovi coby volebním jihočeském lídrovi by byl od ČSSD dost velký cynismus a pro soupeře v kampani snadný terč. Navíc už Zimola těžko může povýšenecky poučovat Sobotku, jak špatně jejich stranu vede, jako to dělal v poslední době.

Ostatně mezi vítěze hry kolem Zimoly bychom neměli počítat ani Andreje Babiše. Pokud bude sestavovat příští vládu a Zimola zůstane mimo politiku, přišel Babiš o jednoho z potenciálních vládních partnerů, který mohl být důležitou součástí jeho obchodů s prezidentem Zemanem.

Jiri Zimola odstupuje, pry zvolil „chlapske reseni“. Zajimalo by me, co je „zenske reseni.“ Nekupovat barak na Lipne?— Ondrej Kundra (@okundra) 11. dubna 2017

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].