Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Případ výhrůžek politikům postřílením zamíří k Nejvyššímu soudu

Soud argumentoval, že výhrůžky Martina Holkupa nedosahovaly dostatečné intenzity, šéf žalobců Zeman je ale přesvědčen o opaku

Bez jasných obrysů. (Šéfžalobce Zeman, 2016) • Autor: Milan Jaroš
Bez jasných obrysů. (Šéfžalobce Zeman, 2016) • Autor: Milan Jaroš

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman podal dovolání ve věci výhrůžek politikům. Případ Martin Holkupa, který hrozil politikům „postřílením“, tak znovu bude posuzovat soud. Zeman tak vyhověl stížnosti, kterou podal právní zástupce několika senátorů.

Holkup před časem v pořadu reportéři ČT řekl, že vzkazuje politikům, že budou vystříleni. S tím, že nejdřív se bude střílet v sídle Úřadu vlády. „Lid by měl v první den války postřílet svoji vládu,“ řekl. Reagoval tak na to, že se nebude účastnit případných vojenských akcí pod hlavičkou NATO, kdyby k nim došlo.

„My samozřejmě pod vlajkou NATO do žádné války nepůjdeme a jsme připraveni se vůči státu i takovýmto opatřením aktivně bránit,“ uvedl Holkup v České televizi. Prvoinstanční soud ho nepravomocně odsoudil na osm měsíců, dovolací ho však zprostil. Argumentoval, že jeho výhrůžky nedosahovaly dostatečné intenzity.

Šéfžalobce Zeman je ale přesvědčen o opaku. „Podle judikatury Nejvyššího soudu pak k naplnění znaků skutkové podstaty výše zmíněného přečinu postačuje, jestliže výhrůžka usmrcením, případně ublížením na zdraví nebo způsobením značné škody, je pronesena vážně, v úmyslu působit na výkon pravomoci orgánu veřejné moci,“ uvádí v dovolání k Nejvyššímu soudu Zeman.

A doplňuje: „Naprosto nelze souhlasit se závěrem krajského soudu, že prohlášení obviněného neobsahuje žádný výrok, který by bylo možno chápat jako vyhrožování.“

Holkup se účastní aktivit polovojenské organizace Českoslovenští vojáci v záloze, paramilitaristické jednotky, která se vymezuje vůči NATO a se zbraní v ruce nacvičuje obranu země.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].